СЗР України: Огляд терористичної активності у світі станом на 30.03.2021

Генсек ООН А. Гутерріш закликав до спільних міжнародних дій з метою тиску на військову хунту М’янми після «абсолютно неприпустимих» вбивств понад сотні протестувальників у минулі вихідні дні. У районі Аазаз на півночі Сирії бойовики угруповання YPG намагалися перетнути лінію зіткнення і потрапити на підконтрольну Сирійської національної армії (СНА) територію.

Сирійська Арабська Республіка

У місті Рас-ель-Айн у провінції Ель-Хасак вибухнув замінований автомобіль, внаслідок чого постраждали дві цивільні особи.

У районі Аазаз на півночі Сирії бойовики угруповання YPG спробували перетнути лінію зіткнення і потрапити на підконтрольну Сирійської національної армії (СНА) територію. Під час бойового зіткнення, бойовики випустили ракету в бік автомобіля СНА, внаслідок чого загинули два бійці.

Держсекретар США Е. Блінкен закликав Раду Безпеки ООН відкрити раніше закриті два КПП на кордоні Сирії для доставки трансграничної гуманітарної допомоги, а також продовжити термін роботи ще одного КПП.

Спеціальний посланник КНР по Сирії Се Сяоянь повідомив, що влада Китаю закликає до якнайшвидшого врегулювання ситуації в Сирії за допомогою реалізації комплексних рішень у галузі політики, безпеки, гуманітарної ситуації та відновлювальних робіт.

Федеративна Республіка Сомалі

У столиці країни Могадішо на узбіччі дороги вибухнула саморобна бомба. За попередніми даними, загинули п’ять осіб.

М’янма

Генсек ООН А. Гутерріш 29 березня закликав до спільних міжнародних дій з метою тиску на військову хунту М’янми після «абсолютно неприпустимих» вбивств понад сотні протестувальників у минулі вихідні дні.

Торговий представник США К. Тай заявила, що США повністю призупинили торговельні відносини з М’янмою в межах Рамкової угоди про торгівлю та інвестиції від 2013 року (TIFA) як відповідь на державний переворот у цій країні, а також спроб самопроголошеної влади придушити народні протести.

«Асоціація допомоги політичним в’язням» заявила, що після перевороту 1 лютого у М’янмі загинули майже 460 мирних жителів. Понад 2 600 людей було заарештовано під час жорстокого придушення протестів.

У гірській східній М’янмі четвертий день тривають сутички між військовими, що захопили владу в країні, та Армією національного визволення Карен, яка бореться за більшу автономію етносу карен. Майже 3 000 жителів штату Карен перетнули кордон із Таїландом, рятуючись від авіаційних ударів військової хунти по прикордонних селах.

Джерело

Автор