Мішенню психологічної війни з боку Росії є весь світ – естонська розвідка

Росія розглядає психологічну війну як частину всебічного інформаційного протистояння з ворогом – переважно західними країнами. Про це пише Служба зовнішньої розвідки Естонії в традиційній щорічній доповіді «Міжнародна безпека та Естонія».

Згідно з російською доктриною, цілями психологічної війни є політичне керівництво, військові та їхні сім’ї, цивільне населення та певні конкретні цільові групи, такі, як етнічні та релігійні меншини, опозиційні групи та бізнесмени – у дружніх, нейтральних та ворожих іноземних країнах. Це означає, що потенційною мішенню є все населення світу за межами Росії.

Підрозділи з психологічних операцій ГРУ (ГУ ГШ РФ) щоденно відслідковують іноземні ЗМІ, аби бути в курсі питань, що стосуються поточних подій та ролі в них Росії. У результаті моніторингу визначаються матеріали впливових західних видань, що відповідають російським інтересам. Потім вони розповсюджуються за допомогою фальшивих акаунтів у соціальних мережах та контрольованих ГРУ інтернет-порталів. В Інтернет-пропаганді ГРУ фокусується на популярних соціальних мережах, таких, як Facebook, Twitter, Reddit та VK (ВКонтакте). ГРУ використовує подібні ресурси для розповсюдження дезінформації у публічній сфері зарубіжних країн в надії, що вона буде поширена, а першоджерело залишиться непоміченим. Вибір тем залежить від пріоритетів ГРУ, які з часом можуть змінюватися.

Зокрема у 2020 році англомовні інтернет-портали, що контролюються ГРУ (такі, як inforos.ru, infobrics.org та oneworld.press), розповсюджували неправдиву інформацію про пандемію COVID-19, щоб підірвати зусилля західних країн встановити контроль над поширенням вірусу,а також вихваляли дії Росії. Наприклад, вони поширили заяву про те, що США користуються перевагами пандемії для утвердження свого світогляду, а коронавірус насправді є американською біозброєю.

Джерело

Автор