У Флоренції відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку (фото, відео)

В італійському місті Флоренція відкрили пам’ятник молодому Тарасу Шевченку

Про це повідомив співголова міжпарламентської групи дружби Україна-Італія, народний депутат від фракції «Європейська Солідарність» Сергій Алєксєєв, який був одним з ініціаторів встановлення монументу.

«Маю неймовірну приємність повідомити, що сьогодні у Флоренції ми офіційно відкрили перший у північній Італії пам‘ятник Тарасу Шевченку. Дуже символічно, що це сталось саме в 207-му річницю з Дня народження Кобзаря», – сказав він.

Тепер, за словами Сергія Алєксєєва, туристи з усього світу, які відвідують Флоренцію, долучатимуться і до української культури, бо скульптуру розмістили у середмісті поблизу площі Дуомо – в публічній частині бібліотеки Облате, збудованій ще у  15 ст. Урочисте відкриття відбулось за участю мерів Києва Віталія Кличка та Флоренції Даріо Нарделли.

«Обидва мери зробили все можливе, а подекуди і неможливе, аби скульптуру Тараса Шевченка розмістити в охоронюваній ЮНЕСКО території. Присутні були і автор пам’ятника Олег Пінчук та меценат Сергій Боярчуков, завдяки яким цей міждержавний культурний проект став можливим», – наголосив Алєксєєв.

Народний депутат відзначив, що таким чином завершився довгий шлях, який розпочався ще з пропозиції розмістити в Києві пам’ятник Данте Аліг’єрі. З такою пропозицією до нього як до співголови міжпарламентської групи дружби Україна-Італія звернувся ще попередній посол Італії в Україні Фабріціо Романо і в грудні 2015 року монумент Данте Аліг’єрі відкрили на Володимирській Гірці. Пам’ятник Тарасу Шевченку став дружнім кроком у відповідь і став подарунком від Києва місту-побратиму Флоренції.

«Така культурна співпраця створює гарне підґрунтя для укріплення політичних та економічних зв’язків між нашими країнами. Важливо, що це відбувається за активної участі парламентарів. Бо саме парламенти – головні провідники реформ, а зараз саме час надати новий імпульс нашим відносинам», – розповів Сергій Алєксєєв.

Участь у відкритті взяли також члени фракції «ЄС» Олег Синютка та Микола Княжицький.

«Сьогодні взяв участь у складі української делегації у відкритті в Флоренції першого на території Італії пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку за часи Незалежної України, за кошти українських меценатів. Символічно, що це відбувається саме 9 березня у 207 річницю з дня народження великого Кобзаря», – прокоментував на своїй сторінці в мережі Facebook Олег Синютка.

«Флоренція. Тут відкрито у день народження Тараса Шевченка перший , встановлений за часів незалежності в Італії пам’ятник Кобзарю. І це перша у Флоренції робота українського скульптора. Автор наш хороший товариш Олег Пінчук», – зазначив Микола Княжицький.

Джерело

 

Віталій Кличко з мером Флоренції відкрили в центрі італійського міста пам’ятник Тарасу Шевченку

Мер Києва Віталій Кличко разом з мером Флоренції Даріо Нарделлою відкрили в центрі італійського міста пам’ятник Тарасу Шевченку. Бронзову скульптуру українська столиця передала в дар мерії Флоренції.

«Сьогодні, в День народження великого Кобзаря, відбулася символічна подія – у Флоренції (місті-побратимі Києва) ми відкрили пам’ятник видатному українському поету Тарасу Шевченку. Я вдячний нашим італійським друзям і особисто меру Флоренції Даріо Нарделлі, за те, що ми, нарешті, втілили цей проект, над яким разом працювали кілька років, – зазначив Віталій Кличко під час церемонії відкриття пам’ятника. – І тепер італійці та туристи з усіх куточків світу, що після пандемії продовжать відвідувати Флоренцію, бачитимуть тут і частину української історії та культури».

Монумент встановили в знаковому місці – в центрі,  неподалік від всесвітньовідомого флорентійського кафедрального собору Santa Maria del Fiore. На площі перед однією з найбільших бібліотек міста Biblioteca delle Oblate.

Автор пам’ятника, що виготовлений за кошти українських меценатів, – відомий український скульптор Олег Пінчук.

Мер Флоренції зазначив, що сьогодні два славетних міста – Київ та Флоренція – стали ще ближчими в своїй співпраці і побратимстві.

«Як Київ є столицею культури і мови України, так само Флоренція – столиця культури та мови Італії, – зазначив Даріо Нарделла. – Сьогодні, коли ми спільно маємо протистояти пандемії, культура допомагає відчувати нам свою ідентичність, укріплює духовність і наше побратимство. Тому ми тут сьогодні, на цій події, – заради спільного блага».

Нагадаємо, в 2015 року спільними зусиллями Київської міської влади, Посольства Італії в Україні та міжпарламентської групи дружби України та Італії в столиці України, на Володимирській гірці, відкрили пам’ятник італійському поету, що народився у Флоренції, Данте Аліг’єрі.

Джерело

Фото © прес-служба ЄС та КМДА