Світ 9 травня. Результати дня

Iliya Kousa

Новий президент Південної Кореї, бойові дії у Лівії, масове поховання у США, сутички у Венесуелі, теракт у Таїланді, вирок губернатору в Індонезії, ліквідація головного терориста Малайзії та багато іншого.

Африка:

– У Лівії в результаті боїв у місті Бенгазі загинули 13 бійців «Лівійської національної армії», ще 55 поранені. Сили ЛНА під командуванням фельдмаршала Халіфи Хафтара розпочали штурм північних кварталів Суг Аль-Хут та Ас-Сабрі, які контролюються терористами «Аль-Каїди». Битва за Бенгазі між силами ЛНА та бойовиками триває вже кілька років. Раніше, проурядові сили вибили ісламістів з міського порту та західних районів.

Америка:

– У США під Університетом Міссісіпі знайшли рештки близько 7 тисяч людей. Їх виявили під час розкопок на території кампусу медичного центру Університету. У XIX столітті тут розташовувалася психлікарня. Померлих пацієнтів ховали також тут на території закладу. Місцева влада заявила, що ексгумація тіл вимагатиме 21 мільйона доларів. Група вчених, яка знайшла рештки, сформувала консорціум для дослідження цих решток. Психлікарня, яку відкрили у 1855 році, функціонувала до 1935 року. До модернізації лікарні у 1920-х роках, пацієнтів часто тримали на горищах, закованих у ланцюги. Відповідно до архівних документів, за перші 20 років через лікарню пройшли 1376 пацієнтів. При цьому, кожен п’ятий помер у закладі. У зв’язку з цим, серед місцевого населення й досі ходять чутки щодо нібито привидів, які мешкають на території Університету та поблизу.

– У США пройшли слухання у Сенаті за участі колишньої в.о. генпрокурора США Саллі Єйтс щодо зв’язків команди президента Дональда Трампа з російськими чиновниками. Вона заявила, що попереджала чиновників Білого Дому стосовно ймовірних зв’язків колишнього радника з питань національної безпеки Майкла Флінна з російськими спецслужбами. Вона також звинуватила Росію у втручанні у президентські вибори у США 2016 року. За словами Єйтс, вона зустрічалася із головним юридичним консультантом Білого Дому Стівеном МакГаном та передала йому інформацію про зв’язки Флінна з Кремлем. Також вона повідомила, що екс-президент США Барак Обама намагався відмовити Трампа призначити своїм радником Майкла Флінна. Сама колишня в.о. генпрокурора була звільнена президентом Дональдом Трампом 30 січня, коли відмовилася захищати в судах схвалений главою держави скандальний міграційний указ, який забороняв в’їзд до США громадянам семи переважно мусульманських країн.

– Восьмеро людей були викрадені бойовиками «Армії національного визволення» у Колумбії. Це ліворадикальне угруповання, яке веде боротьбу проти центральної влади вже понад 50 років. Викрадення людей сталося у муніципалітеті Новіта на заході країни. У відповідь, влада збільшила кількість військових у регіоні.

– 116 людей постраждали в результаті сутичок між поліцією і демонстрантами у Венесуелі в Каракасі. Серед поранених і десятки підлітків, які також прийшли на акції протесту проти президента Ніколаса Мадуро. Правоохоронці застосували сльозогінний газ та кийки. На шосе Франциско Фахардо зіткнення між Національною гвардією та демонстрантами тривало п’ять годин поспіль. Серед учасників антиурядових виступів було кілька депутатів опозиційної партії «Блок демократичної єдності». Вже місяць у Венесуелі триває протистояння між владою та опозицією на тлі гострої економічної кризи та політичного паралічу.

Азія:

– Турецька прокуратура вимагає від суду 3 623 довічних ув’язнень для опозиційного проповідника Фетуллаха Гюлена, якого звинувачують в організації невдалої спроби військового перевороту. Також вони вимагають від суду засудити його ще до 2 923 років додатково та до штрафу, який еквівалентний 2,2 мільйонам років, проведених у в’язниці. Загалом, Гюлен фігурує в Туреччині у 22 кримінальних провадженнях. Його вважали одним з найвпливовіших людей в Туреччині та головним конкурентом президента Реджепа Таїпа Ердогана. Раніше, вони були союзниками в одній партії. Нині, Гюлен живе у добровільному вигнанні у США. Після невдалої спроби військового перевороту у липні 2016 року, саме Гюлена назвали її організатором. А його громадсько-освітній рух «Хизмет», який об’єднував сотні тисяч людей – визнали терористичною організацією. У цій справі затримали десятки тисяч людей по всій Туреччині.

– На президентських виборах у Південній Кореї перемогу отримав кандидат від ліберальної Демократичної партії «Тобуро» Мун Чже Ин. Він набрав 39,9% голосів. Його суперник – консерватор Корейської партії свободи набрав 26,5%. Ще один кандидат – представник Народної партії здобув 21,8% голосів. Мун Чже Ин – син біженців з Північної Кореї. Він відбував покарання у в’язниці за участь в антиурядових демонстрація проти південнокорейського диктатора Пак Чжон Хі. Мун Чже Ин є прихильником діалогу з КНДР та виступає за перегляд рішення розмістити на території Південної Кореї американської системи ПРО «THAAD».

– У Туреччині суд визнав винним у тероризмі та засудив до 7,5 років ув’язнення бойовика «Ісламської держави» Айне Леслі Девіса, громадянина Великої Британії. Він був одним з 4 катів терористичного угруповання, які на камеру вбивали людей. Девіс відправився воювати до Сирії у 2013 році. Він був працівником лондонського метрополітену. У Сирії він познайомився із іншим британським джихадистом – Мухаммедом Емвазі на прізвисько «Джихаді Джон». Після знищення Джона ударом американського БПЛА, Девіс втік до Туреччини, де його затримали у 2015 році. Його дружина Амаль також заарештована в Британії за підозрою у фінансуванні тероризму.

– В Індонезії губернатор Джакарти Басук Чахай Пурнама засуджений до 2 років в’язниці за звинуваченням у «образі почуттів віруючих». Торік, губернатора звинуватили у тому, що він зробив некоректні заяви на адресу мусульман. Відповідне відео поширили у соціальних мережах. Це викликало протести у Джакарті. Сам губернатор є етнічним китайцем-християнином.

– Дев’ятеро людей стали жертвами теракту в медресе на сході Афганістану. Бомба підірвалася в одному з навчальних класів, коли там тривав урок каліграфії. Відповідальність за теракт взяв на себе рух «Талібан».

– 56 людей зазнали поранень в результаті теракту у Таїланді поблизу торгового центру. Замінований автомобіль підірвався в провінції Паттані на півдні країни. Місцева влада підозрює в скоєному місцевих мусульманських бойовиків. Вже 11 років у південних провінціях Яла, Паттані та Нартхіват діють ісламські екстремісти, які вимагають відділення цих регіонів від Таїланду. За цей час загинули понад 6,5 тисяч осіб.

Європа:

– Піщаний пляж на ірландському острові Акілл, який зник 30 років тому, знову несподівано з’явився. У 1984 році пісок з цього берега змило внаслідок потужного шторму. За останні кілька днів, океан повернув все на місце. Потужним припливом на берег викинуло велику кількість піску. В результаті цього явища, утворився піщаний пляж протяжністю 300 метрів.

– Суд в Австрії зобов’язав соціальну мережу «Facebook» видаляти образливі публікації. Рішення стало перемогою активістів, які роками добивалися від керівництва соціальних мереж посилення боротьби з «тролями» в Інтернеті. Відповідний позов до суду подала Зелена партія Австрії після того, як її лідер стала жертвою агресії та ненависті у соціальній мережі «Facebook», а адміністрація мережі не зреагувала на це. Таким чином, суд Відня постановив, що мережа має видалити усі образливі публікації на адресу Еви Главішніг – лідера партії. У багатьох країнах великі соціальні мережі «Facebook», «Twitter» та «Instagram» піддалися критиці за неоперативну боротьбу з агресією.

– Понад 1,6 тисяч мігрантів виселили з табору біженців на півночі Парижа у районі Порт-де-ла-Шапель. Там проживали біженці з Еритреї, Афганістану та Судану. Їх доправили до спеціальних центрів розміщення мігрантів по всій країні. Сам табір почали розбирати.

– Колишній прем’єр-міністр Франції Мануель Вальс оголосив про входження до складу партії «Республіка на марші» новобраного президента країни Еммануеля Макрона. У складі цієї політичної сили, Вальс планує брати участь у парламентських виборах у червні.

– В Україні під час відзначення 72-ї річниці Дня перемоги у Другій Світовій війні сталися сутички у кількох містах. Зокрема, у Дніпрі понад 20 осіб були затримані поліцією в результаті сутичок між проукраїнськими активістами та учасниками прокомуністичних та проросійських маніфестацій «Безсмертник полк». Аналогічні зіткнення сталися у Києві та в Одесі.

Близький Схід:

– У Саудівській Аравії вперше в історії королівства жінкам дозволили ходити на роботу без попередньої згоди чоловіка.

– Майже тисяча бойовиків антиурядових угруповань були евакуйовані з кварталу Аль-Барза на сході Дамаска в Сирії. Їх вивезли в провінцію Ідліб в обмін на складання зброї та здачу району урядовим силам в межах угоди, якої досягли напередодні. Подібна евакуація має пройти в кварталах Аль-Кабун і Тішрін. Битва за східні передмістя Дамаска триває з 2012 року. Кілька днів тому,сирійська армія прорвала останні укріплені позиції бойовиків та змусила їх капітулювати.

– У провінції Ракка на сході Сирії ударом американського БПЛА був знищений головний терорист Малайзії, один з лідерів «Ісламської держави» в країні Мухаммед Ванді. Він перебрався у Сирію у 2016 році. З того часу він займався вербуванням нових членів угруповання в Індонезії, Малайзії, Сінгапурі та на Філіппінах.


На фото: новобраний президент Південної Кореї Мун Чже Ин на мітингу у Сеулі

Автор