Україна в ТКГ вимагає надати доступ місії МАГАТЕ до ядерних об’єктів на окупованому Донбасі

Борис Гризлов не спромігся відповісти на пряме питання Глави української делегації щодо допуску інспекції МАГАТЕ на окуповані території.

Сьогодні, 17 лютого, в режимі відеоконференції відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи на рівні глав делегацій. Консультації відбуваються в робочому режимі.

Наша делегація продовжує зосереджувати зусилля на реалізації наступних заходів:

– збереження режиму припинення вогню;
– безперешкодний доступ МКЧХ та інших міжнародних гуманітарних організацій до утримуваних осіб;
– звільнення утримуваних осіб;
– розблокування російською стороною роботи КПВВ;
– забезпечення вільного та безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї території України;
– допуск місії МАГАТЕ на окуповані території для забезпечення контролю ядерних об’єктів.

Російська сторона декілька разів намагалася перевести обговорення від практичних кроків щодо виконання Нормандських та Мінських домовленостей.

Проте Глава української делегації Л. Кравчук жорстко нагадав представникам РФ, що:

– РФ є стороною конфлікту,
– РФ окуповує Крим та ОРДЛОУ,
– РФ є учасником ТКГ при посередництві ОБСЄ.

І будь-які консультації будуть продовжені українською стороною лише в разі, якщо вони матимуть дієвий практичний сенс.

Так Л. Кравчук ініціативно запропонував надати, починаючи з 24 лютого, автобус-човник для перевезення громадян через лінію розмежування на КПВВ «Золоте», а в разі відповідного звернення керівництва міжнародних гуманітарних організацій – і гуманітарних вантажів на територію окупованих районів.

Чекаємо відповідної реакції російської сторони.

Зусилля української сторони досягти домовленості в рамках ТКГ щодо направлення інспекторів МАГАТЕ на тимчасово окуповані території в мм. Донецьк і Луганськ поки не дали результату, оскільки російська сторона унеможливлює прийняття рішення ТКГ з цього питання.

Українська сторона повторно висловила стурбованість невирішеністю питання доступу інспекції МАГАТЕ на тимчасово окуповані території в мм. Донецьк і Луганськ відповідно до запиту, який надіслало керівництво організації у грудні минулого року.

Україна залишає за собою право звертатися до світової спільноти, урядів та організацій з тим, щоб тиск на РФ посилювався, зазначена інспекція була проведена, а Україна змогла виконати свої зобов’язання в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї та Додаткового протоколу до цієї угоди.

Джерело

Автор