PROстими словами – 27.01.2021

Елена Кудренко

1. Україна просить Інтерпол оголосити у розшук 109 російських літаків, що виконували рейси в окупований Крим.

Всього їх літали туди 500 штук, а 109 – це поки що ті, на які вже є рішення українських судів.
Ок. Це довго – рішення, суди, вироки. Все це триває роками. Але врешті решт цей грім гряне. І за збитий Боїнг, і за майно, і за втрачену промисловість, і за недоотримані прибутки, і за порушення прав людини. Чи буде на російські злочини якийсь термін давності? Сподіваюсь, давити на них будуть вічно.

2. Проведення одного референдуму коштуватиме бюджету близько 2 млрд гривень (за словами заступника голови ВР Стефанчука).

Гроші доплатять виборці Зеленського у вигляді “чергового покращення”. Так їм і передайте 🙂 . Їм треба – хай би і платили.
А взагалі, якщо серйозно, це мені вважається палкою о двох кінцях. Тут має значення те, хто буде відповідати на питання, і те, які питання будуть ставити. І ще Конституційний суд, звичайно, бо він може як поставити табу на рішення, так і дати зелене світло. Тобто чий суд, того і капці. Пам’ятаєте, які питання ставили кримчанам на “референдумі”? Там одне питання було доволі чітке, а інше про “конституцію 1992 року”. У якої було кілька редакцій, тобто трактувати відповіді можна було як завгодно Кремлю.
Референдуми треба відміняти. Сподіваюсь, це зелене рішення тимчасове.

3. Україна – Угорщина.

«Ми дивимося на угорців Закарпаття як на можливість зближення з Україною. Віримо, що підтримуючи їх, ми водночас сприяємо відносинам Києва й Будапешта. І тому я хочу попросити усіх громадян України дивитися на це питання саме під таким кутом. Усі звинувачення в сепаратизмі не мають жодного сенсу», — заявив міністр зовнішньої економіки й закордонних справ Угорщини Петер Сіярто (“Громадське”).
Ви в це вірите? Як можна сприяти покращенню стосунків, тихцем роздаючи паспорти Угорщини громадянам України, які отримали освіту за рахунок України, пенсії та виплати за рахунок України і так далі, якою б Україна не була?
Зараз Угорщина дивиться на нас зверхньо через нашу слабку владу. А репутація – це така штука, відсутність якої бросає тінь на всіх нас. Тобто що з вами панькатися, якщо у вас президент такий недолугий? Що навіть Угорщина ноги витирає.

4. Протягом 2017-2020 років мародери вивозили продукцію з окупованого Донбасу, до Росії.

Там міняли маркування, начебто це російський товар, і продавали його на українські металургійні та машинобудівні підприємства. Те, що викрила СБУ (гаразд, те, що показано на широкий загал), – це поставки на понад 300 млн гривень, проведені обшуки в кількох областях і Києві та вилучені документи і гроші.
Це не смішно. І навіть не дивно. Тому що це – війна, і вона має і такі риси. А скільки ще ми купили саме свого? Взагалі, можливо, наш приклад унікальний. Боротися с явними росіянами і з генно-модифікованими, навезеними сюди з часів Голодомору та після. Чи раніше. Нам НАДскладно.

5. Опозиціонери Бєларусі презентували “План побєды-2021”.

Кажуть, що треба буде більше виходити, показувати, що їх багато, допомагати постраждалим.
І?..
І??..
І???..
Але я все-рівно вважаю, що ніякі плани не спрацюють, якщо наші сусіди не визнають, що справжні гальма їх щасливого майбутнього – це Росія. Я не бажаю нікому пройти через смерті та тортури, як це зробили Україна та Грузія, але, мабуть, іншого шляху щось зрозуміти немає.

6. До Землі наближається астероїд довжиною з чотири автобуси.

Про це проінформували американці – це станеться в п’ятницю.
Живіть тепер з цим. 😆