Петро Порошенко в ефірі ток-шоу «Велика політика» на 5 каналі 30.12.2020 (фото, відео)

Антикорупційна структура має бути незалежною, а не обслуговувати корупціонерів у владі – Порошенко

 

Головна умова ефективної роботи антикорупційної інфраструктури, яка була створена за каденції п’ятого Президента, – її незалежність. Про це Петро Порошенко заявив під час інтерв’ю на «5 каналі». Лідер «Європейської Солідарності» зазначив, що намагання нинішньої влади підім’яти під себе правоохоронні органи руйнує довіру міжнародних партнерів України.

«Я пишаюся тим, що моя команда за часів моєї каденції створила нову антикорупційну інфраструктуру. Хочу подякувати тодішньому віце-президенту США Байдену і всій команді за те, що ми робили разом. І команда з МВФ, і команда з Європейського Союзу, і команда США. І моя команда, яка власне кажучи розробила, прийняла зазначені законопроекти», – нагадав Порошенко.

«В чому цінність цих законопроектів і цієї антикорупційної інфраструктури? Вона має бути незалежною. НАБУ має бути незалежним від усіх. САП має бути незалежною. Вищий антикорупційний суд мав бути незалежним. І для цього ми його створили через Раду доброчесності, через раду міжнародних експертів. І саме тому я як автор законопроекту вимагаю, щоб парламент проголосував мій закон про принципи формування складу суддів Конституційного суду. Через ту саму Раду доброчесності, Раду міжнародних експертів», – наголошує лідер «Європейської Солідарності».

Він подякував послам Великої сімки та Європейського Союзу за підтримку цього законопроекту.

 

«На сьогоднішній день ми маємо прибрати марево Зеленського про те, що він хоче сформувати нову судову гілку влади, Конституційний суд і інші зі «стовідсотково своїх людей». І в такий спосіб позбавити судову гілку влади – принаймні щодо Верховного суду і Антикорупційного суду -незалежності», – вважає Порошенко.

П’ятий Президент переконаний, що треба припинити атаку, яку чинить Офіс Зеленського на НАБУ та САП: «зокрема, події останніх днів, по справі Микитася, де проходить ціла низка високопосадовців включно із заступником голови Офісу Президента Татарова. Замість того, щоб негайно звільнити Татарова і забезпечити відсутність впливу на розслідування, він навпаки бере його під свій захист», – говорить Порошенко.

«Що це означає на практиці? Як це оцінює світ, як це оцінює український народ? Замість того, щоб їх примусити скласти мандат, забезпечити чесне і прозоре розслідування, Зеленський їх прикриває. Дії Татарова, дії всіх високопосадовців, які проходять по цій справі, депутатів – їх уже багато від фракції «Слуга народу». Хабарі, які вимірюються мільйонами», – наголошує Петро Порошенко.

«Коли ти демонструєш таку дивну поведінку всередині нашої держави. Коли ти ще до цього додаєш і оборудки Центренерго, і непрозорі аукціони Енергоатому, і жахливу ситуацію по залізниці, і ситуацію з будівництвом доріг в Укравтодорі. Скажіть, а де ще залишається неінфікована вірусом корупції галузь, за яку відповідає Зеленський і його Офіс?», – зазначає лідер опозиції.

«Дуже важко завойовувати довіру з боку наших партнерів. А це для нас є абсолютно необхідний фактор. Бо ми можемо співпрацювати лише тоді, коли є довіра», – резюмує п’ятий Президент.

Джерело

 

Проведення спецоперації по затриманню «вагнерівців» санкціонував п’ятий Президент України – Порошенко

 

Спецоперація українських спецслужб із затримання найманців ПВК «Вагнер» була санкціонована наприкінці 2018 року п’ятим Президентом України. Про це Петро Порошенко розповів під час інтерв’ю на «5 каналі».

«Ще наприкінці 2018 року тодішній Верховний Головнокомандувач ЗСУ Петро Порошенко санкціонував проведення цієї операції», – повідомив п’ятий Президент.

Він наголосив, що не дозволить «заговорити, оббрехати або вислизнути від відповідальності за скоєння державної зради» причетним до зриву спецоперації.

«Десятки українських героїв мали на меті притягнути в Україну і судити тих, хто причетний до збиття літака МН-17, і тих, хто причетний до збиття ІЛ-76 з десантниками у Луганському аеропорту. В тому числі вище керівництво Росії для міжнародних судів. Ми маємо посадити на лаву підсудних тих, хто причетний не лише до вбивств українців безпосередньо на полі бою, під час окупації, а й тих, хто був залучений до видачі злочинних наказів», – наголошує Петро Порошенко.

«На жаль, операція була зірвана. Зірвана конкретними особами. І я дуже наполегливо раджу створити ТСК, допитати всіх учасників процесу і відсторонити негайно тих, хто може впливати на об’єктивність, незалежність і чесність розслідування, яке точно буде проведено», – переконаний Порошенко.

Джерело

 

Масове вакцинування треба провести не пізніше березня-квітня – Порошенко

 

Масову вакцинацію українців необхідно забезпечити у березні-квітні – переконаний п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. В інтерв’ю «5 каналу» він зауважив, що перш за все треба провести одномоментне тестування, щоб виявити шляхи розповсюдження коронавірусу і зупинити хворобу.

«Щоб одразу перевірити всі контакти, інакше тестування не має сенсу, для того, щоб сконцентрувати тих, хто мав контакти з позитивними тестами на коронавірус», – говорить Порошенко.

«Ми маємо зробити тотальне тестування зараз, до березня. Ми маємо розробити програми, які б забезпечили ізоляцію тих, в кого тест буде позитивним. І починаючи з кінця березня на початку квітня, ми маємо можливість, я на цьому наголошую, протестувати левову частину українців, принаймні групи ризику, щоб забезпечити розрив ланцюга і зупинити розповсюдження хвороби. І терміново вакцинувати решту», – вважає п’ятий Президент.

«Будь-які позиції по локдауну, ізоляції мають бачити світло в кінці тунелю. Світло в кінці тунелю – це вакцинування. Хочу сказати, що станом на сьогоднішній день у Великій Британії вже вакциновано більше 600 тисяч осіб. Станом на зараз в багатьох країнах, починаючи від Ізраїлю і закінчуючи Сполученими Штатами Америки, десятки і сотні тисяч вакцинованих. Скажіть, будь ласка, а скільки в Україні людей пройшли вакцинацію? Нуль!», – констатує Петро Порошенко.

«Якщо зараз не будуть кинуті всі зусилля для того, щоб забезпечити не пізніше березня-квітня вакцинування, Україна опиниться в катастрофі», – наголошує він.

Порошенко навів дані з розслідування журналістів ВВС про те, що Україна на відміну від інших держав світу передбачила отримання лише 8 мільйонів доз на весь 2021 рік. «Це означає, що провакциновано може бути максимум 4 мільйона людей аж до 2022 року», – зауважує Порошенко.

«Ми маємо забезпечити, як пишуть журналісти ВВС, аж ніяк не менше 20-22 мільйонів доз вакцини. Бо це і є покриття всіх груп ризику: медичних працівників, осіб похилого віку, в першу чергу, будинки для людей похилого віку, вчителів, вихователів, співробітників правоохоронних органів, представники соціальних служб, і загалом їх кількість складає 20 мільйонів. Абсолютно безглуздо зупинитися на 2 чи 4 мільйонах доз вакцини», – вважає Петро Порошенко.

«Але йдеться не лише про те, щоб ми закупили цю вакцину. Йдеться про те, щоб починаючи з грудня був створений механізм логістики, бо вакцини передбачають таку логістику, якої у нас просто не існує. Так само, як і не існує ніде в світі. Бо при температурі -18 ці вакцини не збережеш. І навпаки, якщо вона потрапляє в цю температуру 15-18 градусів, вакцина тут же втрачає свої властивості, які допомагають лікувати», – говорить Порошенко. Він наголошує, що влада має два місяці для того, щоб створити логістику для вакцинації.

Джерело

 

Необхідно жорстко регулювати ціни на тести і вакцини від коронавірусу – Порошенко

Влада повинна запровадити жорстке регулювання цін на тести, вакцини та медичні послуги, пов’язані з епідемією коронавірусу. Про це заявив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в інтерв’ю «5 каналу».

«Коли наша команда запроваджувала «доступні ліки», було запроваджене й регулювання цін на ті чи інші види медичних препаратів, зокрема лікування хвороб серцево-судинної системи, діабету, обмеження цін в аптеках незалежно від форми власності», – нагадав Порошенко.

«Я вимагаю: негайно зараз обмежте ціни на тести, послуги і ціни на вакцини. Бо знову на цьому нечисті на руку ділки від влади почнуть заробляти свої мільярди, як вони зараз це роблять на базі «великого крадівництва». Зробіть негайно обмеження цін, зупиніть грабування українського народу», – закликав лідер «Європейської Солідарності».

Порошенко також наголосив, що вкрай важка ситуація з коронавірусом спонукала його зайнятися постачанням засобів захисту для медиків та кисневого обладнання у лікарні. Однак питанням забезпечення вакциною має опікуватися влада. «Це завдання влади – у цьому випадку з волонтерами ніхто переговори не веде. Це заборонено. І я думаю, що це правильний принцип, щоб виробники вакцин не намагалися, скажімо так, ціновим фактором визначити, кому буде поставлятися в першу чергу, кому в другу», – пояснює Петро Порошенко.

Джерело

 

Російська вакцина тягне за собою великі ризики – Петро Порошенко

Застосування російської вакцини від коронавірусу в Україні неприпустиме і створює значні ризики. Про це заявив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в інтерв’ю «5 каналу». Він наголосив, що влада має у найближчі місяці забезпечити масове щеплення для українців вакцинами перевірених світових виробників.

«У кожного представника влади не має бути ні днів, ні ночей, ні перерви. Він має їздити по всьому світу, до всіх якісних виробників вакцини – крім російських. Оскільки застосування російської вакцини навпаки буде тягнути за собою ризики», – переконаний Порошенко.

Він наголосив, що протягом 2021 року має бути щеплене від коронавірусу все населення України.

«Навесні закінчується період, коли полегшується розповсюдження ковіду. Природній спад цієї інфекції починається з травня. Тому до квітня ми зобов’язані забезпечити мінімум 22 мільйони доз вакцини. Протягом всього року до 1 січня ми маємо провакцинувати всіх», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Після виборів у вересні 2021 року в Росії можуть початися процеси, подібні до білоруських, і Україна має бути до цього готова – Петро Порошенко

 

 

Вибори до Держдуми Російської Федерації, які призначені на вересень 2021 року, можуть спричинити суспільні процеси, подібні до білоруських. Україна має бути готовою до будь-якого розвитку подій – про це п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив в інтерв’ю на «5 каналі».

«У вересні будуть проходити вибори у Державну Думу Російської Федерації. Я не кажу, що Путін і його «Єдина Росія» програють ці вибори. Я думаю, що він набере 50+. Але результат цей буде такий самий, як результат виборів Лукашенка в Білорусі. Ви малюйте собі будь-які цифри, але народ в ці цифри не вірить і ніколи не підтримає цю позицію», – прогнозує Порошенко.

«Що в Росії відбудеться після вересня, я не берусь сьогодні сказати, особливо після цих жахливих розслідувань Навального, який на весь світ оприлюднив доказову причетність до вбивства вищого керівництва ФСБ Росії і, можливо, вищого керівництва держави. Я не виключаю, що у вересні в Росії почнуться після виборів певні процеси», – наголошує Порошенко.

«Дуже важливо, щоб Україна зустріла вересень об’єднаною, сильною, із сильними Збройними Силами. Щоб у нас була абсолютно чітка стратегія, що нам робити на Донбасі. Я впевнений, що питання миротворців дасть нам можливість повернути Донбас 2021-го року. Дуже важливо, щоб ми ефективно діяли по Криму – це наш шанс», – переконаний лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

Автор