Винний призначений

Михайло Забродський

25 вересня цього року. Авіакатастрофа навчального літака Харківського інституту ПС. Загиблі курсанти і екіпаж. Біль і розпач. Версії та загадки. Звинувачення і домисли.

Робота державної комісії. 26 загиблих. Висновки експертів. Чутки і плітки. Як завжди краще за всіх все знають ті, хто там не був. Сумбурні заяви і звинувачення без підстав. Похорони.

Кінець листопада. Закінчення роботи комісії. Висновки. Висновки майже на десяти аркушах. Головна теза – комбінація причин. Винні всі. Організація польотів із порушеннями. Організація підготовки із зауваженнями. Підготовка екіпажу недостатня. Дії екіпажу неоднозначні. Порушення в організації навчального процесу в ХУПСі. Біль не менша. Загиблих не повернути.

21 грудня. Найдовша ніч року. Винний призначений. Командувач Повітряних Сил ЗС України Сергій Дроздов. В минулу п’ятницю ДБР вручена підозра в халатності. Сьогодні – клопотання про запобіжний захід.

Генерал-полковник. Більше сорока років в армії. Лейтенант 1983 року випуску. Три бойових ордени. Два з них – за війну на Сході. Клопотання ДБР про запобіжний захід – домашній арешт.

Льотчик-винищувач. Шлях від командира ланки до першого заступника командувача ПС. Люстрований в 2014-му. Повернувся до строю на початку 2015. Звинувачується в халатності.

Командувач Повітряних Сил. Більше двох тисяч годин нальоту. Приблизно сорок п’ять тисяч підлеглих. Від загиблого Ан-26Ш до командувача – десяток військових посадовців. Половина з них – генерали. Підозра для командувача – результат роботи бригади із майже п’ятдесяти слідчих ДБР.

На днях суд.

 

Автор