Світ 13 квітня. Результати дня

Загострення політичної кризи у Венесуелі, відновлення переговорів у Західній Сахарі, масштабна антикорупційна операція в Бразилії, бої на Філіппінах, американські випробування в Афганістані, зустріч «Великої сімки» в Італії, вибори президента в Ірані та багато іншого.

Африка:

– У ПАР відбулися чергові масштабні демонстрації, учасники яких вимагали відставки президента Джейкоба Зуми, який є фігурантом кількох гучних корупційних скандалів. У відповідь Зума назвав мітингувальників «расистами».

– Генеральний секретар ООН Антоніу Гутьєрреш закликав скликати новий раунд мирних переговорів щодо ситуації у Західній Сахарі в Африці. Там з 1975 року триває конфлікт за контроль над регіоном Західної Сахари. Марокко вважає ці землі своїми та окупувала частину територій. Місцеві сепаратистські угруповання «Фронт ПОЛІСАРІО» вже кілька десятиліть ведуть боротьбу за незалежність території від Марокко. У 1991 році між сторонами був підписаний мир, який, втім, так і не розв’язав проблеми. Марокко наполягає на наданні регіону широкої автономії у своєму складі. Втім, «Фронт Полісаріо» стверджує, що необхідно провести референдум про незалежність під контролем ООН.

– Понад 30 людей затримані в Єгипті за причетність до серії терактів проти християн, які сталися у Вербну неділю. Всі затримані – мешканці міст Александрія і Танта, де й сталися трагедії, в результаті яких 46 людей загинули та понад 100 зазнали поранень.

– США запровадили санкції проти двох командирів антиурядових угруповань у Центральноафриканській республіці. Це один з лідерів мусульманських збройних формувань «Селека» Абдуллає Хіссене та лідер християнських збройних формувань «Анти-балака» Максіме Моком. Війна між християнами та мусульманами триває у ЦАР з 2013 року.

Америка:

– Понад 60 осіб зазнали травм під час сутичок між демонстрантами та поліцією у Каракасі у Венесуелі. Там опозиція вивела тисячі людей на мітинг проти президента Ніколаса Мадуро. Вони вимагають скасувати скандальне рішення Верховного суду, підконтрольного главі держави, який заборонив лідеру опозиції Енріке Капрілесу займатися політикою на 15 років. У Венесуелі вже півроку триває активне протистояння парламенту, в якому домінує опозиція, та президента й уряду. Через це – в країні спалахнув гострий дефіцит товарів та економічна криза.

– Понад 80 діючих високопоставлених політиків у Бразилії стали фігурантами антикорупційних розслідувань з боку генпрокуратури у справі про корупцію в державній нафтовій компанії «Petrobras». Верховний суд санкціонував початок розслідування проти 83 ключових політиків країни. Серед них – дев’ять міністрів уряду нового президента Мішеля Темера. Серед підозрюваних у справі – міністр закордонних справ Алоізіу Нуньєс, голова цивільної канцелярії президента Елісеу Паділья, генеральний секретар адміністрації президента Уеллінгтон Морейра Франку, міністр з питань розвитку міст Бруну Араужу, міністр науки і технологій Жильберту Кассаб, міністр культури Роберту Фрейрі, міністр національної інтеграції Ельдер Бербальо, міністр промисловості Маркус Перейра та міністр сільського господарства Блайру Мажжи. Крім них, у справі фігурують 29 сенаторів, 42 депутати і троє губернаторів, включаючи глав верхньої та нижньої палат парламенту Еунісіу Олівейру та Родрігу Майю.

Азія:

– Північна Корея звинуватила США у намірах вторгнутися на її територію. Офіційний Пхеньян розкритикував рішення США направити до берегів Корейського півострова бойову ескадру. Наказ змінити курс та попрямувати до Кореї флот отримав після запусків КНДР кількох балістичних ракет. На тлі зростання напруження на півострові, Південна Корея попередила, що КНДР планує здійснити чергові ядерні випробування найближчим часом.

– Щонайменше восьмеро людей загинули на Філіппінах внаслідок нападу бойовиків терористичного угруповання «Абу Сайяф». Група ісламістів напала на курортний острів Бохоль. У сутичках з військовими загинули п’ятеро бойовиків. Це перший напад терористів на цей регіон. «Абу Сайяф» – терористична організація на Філіппінах, яка є відділенням міжнародної організації «Ісламська держава».

– За даними американських ЗМІ та за повідомленням сина президента США Дональда Трампа, на рішення глави держави завдати ракетних ударів по території Сирії вплинула його донька Іванка Трамп. Зокрема, вона показувала батьку відео та фотографії, на яких зафіксовані загиблі цивільні у сирійському Хан-Шейхуні в провінції Ідліб, де нібито сталася газова атака сирійських ВПС. Ці матеріали поширювали антиурядові ресурси та опозиційний «Сирійський центр моніторингу прав людини» у Лондоні.

– Пакистанська правозахисниця, 19-річна Малала Юсуфзай стала наймолодшим в історії ООН послом миру. Вона займатиметься питаннями освіти для дівчат. Малала стала відомою на увесь світ після того, як пережила напад пакистанських бойовиків у 13 років. Вони намагалися вбити її за те, що вона критикувала спроби талібів запровадити закони шаріату на підконтрольних їм територіях. Свої думки з цього приводу Малала публікувала у своєму блозі. У 2014 році вона отримала Нобелівську премію миру, ставши наймолодшим лауреатом в історії.

– США внесли до списку «особливо небезпечних терористів» кількох громадян Малайзії, які воюють в Сирії та Іраку в складі терористичного угруповання «Ісламська держава». Зокрема, до списку увійшов 26-річний польовий командир «ІД» Мухаммед Ванді, який займався вербуванням рекрутів у Куала-Лумпурі. Загалом, в Сирії та Іраку у лавах терористів воюють 56 громадян Малайзії, з них 12 жінок та 17 дітей. З 2013 року, поліція країни затримала 260 осіб за підозрою у зв’язках з терористами.

– США скинули на Афганістан найбільшу в світі авіаційну фугасну бомбу GBU-43/B, відому також як «Матір усіх бомб». За повідомленням Пентагону США, її скинули на позиції терористів «Ісламської держави» у провінції Нангархар в окрузі Ачин. Ціллю були підземні тунелі та бункери бойовиків. Це вперше, коли цю бомбу застосували у бойових умовах. Її випробування пройшли лише раз у 2003 році в Іраку.

Європа:

– На півночі Франції згорів табір для біженців, в якому проживало 1,5 тисячі людей. Пожежа сталася під час бійки між афганцями та курдами. Щонайменше 10 людей постраждали. Ще шестеро осіб отримали поранення ножем під час зіткнення двох громад. Мігрантів евакуюють та розмістять у спеціальних центрах по всій країні. Напруга між біженцями зросла у таборі після того, як сюди прибули афганці з табору біженців «Джунглі» у Кале, який демонтували торік.

– Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» не змогли домовитися у питанні посилення санкцій проти Росії через нібито хімічні атаки в Сирії. Про це повідомив міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро. За його словами, представники країн не змогли знайти консенсусу по цьому питанню. Раніше, ідею посилити санкції запропонував міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон. Зустріч міністрів «Великої сімки» проходила в італійському місті Лукка.

– США підтримують намір Чорногорії приєднатися до НАТО. Про це заявив президент Дональд Трамп та підписав документ про ратифікацію Протоколу про приєднання Чорногорії до Альянсу. Підписання документу співпало із офіційний візитом до Москви держсекретаря США Рекса Тіллерсона. Росія виступає проти розширення НАТО. Чорногорія має намір стати найближчим часом 29-м членом Північноатлантичного Альянсу.

– У німецькому Дортмунді сталося три вибухи поблизу автобуса із членами футбольної команди «Борусія». Одна людина зазнала поранень. Серія вибухів прогриміла, коли саме футболісти сідали в автобус. Постраждав 26-річний захисник команди Марк Бартра. Матч «Ліги чемпіонів» за участі команди скасований через інцидент. У справі про вибух поліція затримала чоловіка, якого підозрюють у зв’язках з радикальними ісламськими течіями.

– 19 осіб затримані в Молдові в межах масштабної кампанії з боротьби з корупцією, яку анонсував уряд на вимогу ЄС. Затримані – чиновники, які пов’язані із Фондом енергоефективності. Слідчі підозрюють їх у розкраданні державних коштів. За даними правоохоронців, серед тих, кого арештували – три мери, п’ять директорів гімназій та бізнесмени.

– У Баку в Азербайджані спалахнуло протистояння між місцевими мешканцями та владою навколо питання знесення мечеті Гаджі Джавада у центрі столиці. Прихожани мечеті та їхні соратники оточили будівлю та не дають муніципальним службам її знести. Близько 10 учасників акцій протесту затримані поліцією. Знести мечеть хочуть через масштабні ландшафтні роботи, анонсовані владою. Тут хочуть розбити велику зелену зону. План був сформований ще у 2011 році. З того часу понад 2 тисячі будинків були знесені, а чимало мешканців – виселені в інші райони. Мечеть Гаджі Джавада була побудована у 1911 році на території історичного кварталу Радянський в Ясамальському районі Баку.

– Держсекретар США Рекс Тіллерсон з офіційним візитом прибув до Москви в Росію. Там він провів зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним та міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим. В центрі обговорень була ситуація в Сирії. Тіллерсон звинуватив президента Башара Асада у застосуванні хімічної зброї та закликав Кремль припинити підтримку сирійського уряду. Натомість, Лавров закликав США не втручатися у справи Сирії.

– У Росії поліція затримала губернатора республіки Марій-Ел Леоніда Маркелова за підозрою у корупції. Чиновника усунули від посади всього тиждень тому.

– Організатори «Євробачення», яке пройде в Україні, повідомили, що Росія не братиме участі в конкурсі. Російський «Перший канал» відмовився транслювати шоу.

– Суд ЄС у Страсбурзі постановив, що Росія має виплатити компенсацію у розмірі 3 мільйони євро родичам загиблих під час терактів у Беслані в Росії 2004 року. Судді ухвалили рішення, що російська влада провалила операцію зі штурму захопленої терористами школи, що призвело до загибелі 186 дітей. Москва заявила, що подаватиме апеляцію.

Близький Схід:

– Екс-президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад висунув свою кандидатуру на президентських виборах, які мають пройти 19 травня. Раніше, верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї виступав проти реєстрації Ахмадінеджада кандидатом в президенти. Окрім нього, у виборах беруть участь нинішній президент Хасан Роухані, консервативний релігійний діяч Ібрагім Раїсі та соратник Ахмадінеджада, колишній віце-президент Хамід Багхаї. Остаточний список кандидатур буде затверджений Радою вартових конституції Ірану. Ахмадінеджад був президентом Ірану з 2005 по 2013 роки. Він відомий своїми неоднозначними скандальними виступами. Також за його правління посилилася боротьба між адміністрацією президента та верховним лідером Ірану. Ахмадінеджад намагався боротися за розширення своїх повноважень.

– США визнали, що помилково вдарили по позиціях своїх курдських союзників у провінції Ракка 11 квітня. Внаслідок авіаударів загинули 18 бійців коаліції «Сирійські демократичні сили», які воюють із терористами «Ісламської держави». Більшість загиблих – бійці проурядового арабського угруповання «Ліва Сукур Ар-Ракка», яке бере участь у наступі на Ракку в складі курдської коаліції.

– Сирійська армія відбила масштабну атаку терористів коаліції «Тахрір Аш-Шям» на півночі провінції Хама. Це вже третя атака за останні 48 годин. Бойовики намагаються відбити в урядових сил містечко Маардіс, яке є стратегічно важливим для сирійських військ як плацдарм для подальшого наступу на північ.


На фото: люди протестують в центрі Каракаса проти президента Ніколаса Мадуро

Автор