Подружжя Порошенків взяло участь у святковому богослужінні в Андріївській церкві (фото, відео)

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко та Марина Порошенко взяли участь в урочистій Літургії з нагоди свята апостола Андрія Первозваного. Святкове богослужіння в Андріївській церкві очолив особливий представник Вселенського Патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл (Адамакіс) у співслужінні архієрея ПЦУ архієпископа Чернігівського та Ніжинського Євстратія (Зорі) та Екзарха Вселенського Патріарха Варфоломія в Україні єпископа Команського Михаїла (Аніщенка).

Святкове богослужіння відбулося з нагоди завершення реставрації Андріївської церкви.

«І радість, і подяку висловлюємо ми, що сьогодні з нами є пан Петро Порошенко, якому належала ідея не тільки підтримати появу Православної Церкви України, а й передати цей прекрасний храм для користування Ставропігії Вселенського Патріарха. Ми дякуємо йому за високу підтримку і за всю ту роботу, яку він робив і продовжує робити», – сказав у своїй промові Митрополит Еммануїл.

«Я хочу всіх привітати із сьогоднішнім великим святом Святого Апостола Андрія Первозваного, можливо найбільш нашого Апостола, бо він є засновником нашої церкви на цих теренах. І кажуть, що саме в цьому місці, на цих пагорбах святий Апостол Андрій Первозваний благословив створення нашої церкви і нашої держави», – сказав Петро Порошенко журналістам.

«Дуже важливо і знаково, що сьогодні ми починаємо святкування другої річниці Собору, яким була заснована наша церква, коли ієрархи трьох православних церков України об’єдналися для того, щоб утворити Православну Церкву України. З молитвою звернулися до його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, і Господь почув наші молитви. І з великої любові до України, і з великої віри в Бога його Всесвятість Вселенській Варфоломій дарував Українській Церкві Томос про автокефалію, ту мрію, які всі українці більше трьох століть мріяли і молилися. І це відбулося. І зараз уже йде процес визнання Православної Церкви України», – зазначив Порошенко.

«Вселенський Патріарх, і Предстоятель нашої Цекрви Епіфаній, і наші дипломати, і наші вірні, і наша діаспора роблять все можливе – і вже наша церква засіяла серед 15 православних церков світу», – зазначає Порошенко.

«У цей день я хочу подякувати і його Високопреосвященству Митрополиту Макарію, без якого передача цього храму також не відбулася б», – наголосив Петро Порошенко.

П’ятий Президент також нагадав, що у 2015 році попри складну ситуацію у державі було ухвалене рішення про фінансування реставраційних робіт Андріївської церкви, і паралельно відбувалися реставрація ще одного шедевру Растреллі – Маріїнського палацу, яким опікувалася Марина Порошенко.

«У 2015 році, незважаючи на шалений дефіцит коштів, на агресію, мною було прийняте рішення про початок реставраційних робіт в Андріївській церкві. Ця реставрація співпала з реставрацією Маріїнського плацу, це два великих творіння Растреллі у Києві. Я дуже дякую Марині, яка, зекономивши 500 мільйонів гривень бюджетних коштів, завершила реставрацію Маріїнського палацу. А сьогодні ми спільними зусиллями реставраторів, небайдужих людей, політиків, церковників святкуємо те, що кияни, українці всі гості з усього світу мають можливість відвідати це безсмертне творіння Растреллі, де сьогодні розміщується Ставропігія Вселенського патріархату», – сказав Петро Порошенко журналістам сайту ТСН.

Як відомо, Андріївська церква є головним храмом представництва Вселенської Патріархії в Україні. Рішення про відновлення Ставропігії в Києві було прийнято Синодом Константинопольської Православної Церкви під головуванням Патріарха Варфоломія 11 жовтня 2018 року.

18 жовтня 2018 року Верховна Рада за пропозицією п’ятого Президента Петра Порошенка ухвалила закон «Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська», згідно з яким Андріївська церква передана в постійне і безоплатне користування Вселенському патріархату.

З 15 грудня у будні дні Андріївська церква буде відкрита для відвідувачів як музей, у неділю та на свята в ній проходитимуть богослужіння.

Джерело


Петро Порошенко

Дуже символічно, що сьогодні, в День Апостола Андрія Первозваного, Андріївська церква вперше відчинила свої двері після 11 років реконструкції. Богослужіння з нагоди свята очолив високопреосвященний митрополит Еммануїл Гальский.

Вітаю зі святом всіх християн та особливо тих, хто носить ім‘я Андрій. Нехай ваша віра у Господа буде такою ж непохитною, як у апостола Андрія — учня Ісуса Христа. Здоров’я вам та вашим родинам!

* * *

Кажуть, що саме на цьому місці, де зараз стоїть Андріївська Церква, святий апостол Андрій Первозваний благословив створення нашої церкви і нашої держави. І на цьому місці постала ця велична церква у стилі бароко. Дуже щасливий, що сьогодні храм відкрив свої двері для молитви.

Знаково, що сьогодні ми починаємо святкування другої річниці Собору, яким була заснована наша церква, коли ієрархи трьох православних церков України об‘єдналися, щоб заснувати Православну Церкву України. Вони із молитвою звернулися до Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія. Господь почув наші молитви, і з великою любов‘ю до України Його Всесвятість Патріарх Варфоломій дарував українській церкві Томос про автокефалію — здійснення мрії, яку українці плекали біля трьох століть. І зараз уже йде процес визнання Православної Церкви України.

Запрошую усіх подивитися на красу українського бароко і вітаю із можливістю молитися у прекрасній Андріївській церкві.

* * *

У 2015 році, незважаючи на шалений дефіцит коштів, на російську агресію, мною було прийняте рішення закрити Андріївську церкву для реставраційних робіт. Ця реставрація співпала із реставрацією Маріїнського палацу — це два великих творіння Растреллі у Києві. Вдячний Марині, яка, зекономивши 500 мільйонів гривень бюджетних коштів, завершила реставрацію Маріїнського палацу.

А сьогодні ми, завдяки спільним зусиллям реставраторів, небайдужих людей, політиків і церковників святкуємо те, що кияни, українці і гості з усього світу мають можливість відвідати це безсмертне творіння Растреллі, де сьогодні розміщується Ставропігія Вселенського патріархату.

Дякую Його Преосвященству Митрополиту Макарію, без якого не відбулася б передача цього храму. Кожному із народних депутатів і українському уряду, які підтримали мене у зверненні до Вселенського Патріарха щодо передачі Андріївської церкви у якості Cтавропігії. Зараз ця праця починає приносити свої перші плоди.


Ростислав Павленко

У День пам‘яті Святого Апостола Андрія знову звучить молитва у Андріївській церкві. Вона відкрилась після реставрації, коли протягом 2015-20 років їй повернули первісний вигляд, спрямовуючи на це зусилля і кошти навіть у важкому 2015-му і тим більше у наступних роках відродження економіки.

Для Петра Порошенка і команди відновлення таких пам’яток було частиною стратегії зростання України, повернення її до Європи.

Символічно, що в Андріївській та її стилобаті працюватиме місія – представництво Вселенського Патріарха в Україні. Це Представництво покликане поглибити зв’язки Світового Православ’я та автокефальної (незалежної) Православної Церкви України, якій два роки тому було надано Томос. Зокрема, триває робота з визнання ПЦУ іншими Церквами-Сестрами. Така співпраця була передбачена в угоді, підписаній 3 листопада 2018 року Вселенським Патріархом Варфоломієм і Президентом Порошенком.

Автокефальна Українська Церква розвивається і міцнішає попри всі спроби перешкодити цьому. Повернення під Москву не буде. Висаджені у 2015-19 роках зерна змін ростуть і, як би їх не намагалися глушити, дадуть плоди возз’єднання з Європою.

 

Фото © Михайло Палінчак

 

Автор