Світ 4-5 квітня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Газові атаки в Сирії, справа проти екс-президента Аргентини, справа проти президента Бразилії, поразка Беннона у США, ультиматум в ЄС, кривавий напад в Іраку, битва за Хаму в Сирії та багато іншого.

Африка:

• Президент Тунісу Беджі Каїд Ес-Себсі виступив за відновлення дипломатичних відносин із Сирією. Умовою він назвав стабілізацію ситуації в країні. Туніс розірвав відносини з Сирією у 2012 році після обрання новим президентом Монсефа Марзукі – першого постреволюційного главу держави.

• Парламент Беніну не підтримав пропозицію президента Патріса Талона обмежити перебування президента на посаді лише одним терміном в 6 років.

• Землетрус стався у Ботcвані магнітудою 6,5. Інформації про жертв та постраждалих немає. Це найбільший землетрус з 1952 року.

Америка:

• Суд Буенос-Айреса в Аргентині наклав арешт на майно екс-президента Крістіни Фернандес де Кіршнер на загальну суму в 8,4 мільйона доларів та заборонив їй та її дітям покидати країну. Також суддя дозволив відкрити проти колишньої глави держави кримінальну справу за фактом відмивання коштів. Іншими фігурантами цієї справи, майно яких також заарештоване, є підприємці Ласаро Баес і Крістобаль Лопес, син екс-президента Максімо де Кіршнер та її донька Флоренсія де Кіршнер.

• Президент США Дональд Трамп вивів зі складу Ради з національної безпеки свого головного стратега Стівена Беннона. Останній очолював передвиборний штаб Трампа, а потім став головним стратегом Білого Дому. Втім, за деякими даними, після провалу голосування за скасування системи охорони здоров’я «Obamacare», Беннон втратив довіру глави держави.

• Кількість загиблих внаслідок зсувів грунтів у Колумбії сягнула 290 осіб. Напередодні, через розлив річки Мокоа, потоки води та бруду накрили цілі квартали міст та селищ в однойменній долині.

• За даними американського видання «The Washington Post», засновник американської приватної військової компанії «Blackwater» Ерік Прінс зустрічався з помічниками президента РФ у Москві від імені тоді ще кандидата у президенти США Дональда Трампа восени 2016 року.

• Верховний виборчий суд Бразилії відклав розгляд справи проти чинного президента Мішеля Темера до травня, щоб заслухати нових свідків. Таким чином, суд відклав рішення, яке могло усунути главу держави від посади. Темера звинувачують у незаконному фінансуванні своєї виборчої кампанії.

• Генпрокуратура Гватемали висунула підозру екс-міністру соціальної політики Карлосу Родасу в справі про пожежу в дитячому будинку, в результаті якої загинула 41 дитина. У справі також проходять його колишній заступник Анахі Келлер та колишній директор дитбудинку Сантос Торрес. Трагедія сталася 8 березня 2017 року.

• Поліція Бразилії повідомила, що мафія викрадає нафту з державної нафтової компанії «Petrobras» через спеціальний таємний трубопровід між Ріо-де-Жанейро та Сан-Паулу.

Азія:

• Влада Тайваню анонсували будівництво восьми власних субмарин з дизельним двигуном в межах планів з оновлення свого флоту. Зараз Тайвань має чотири підводні човни, які вони купили кілька десятиліть тому. Командувач ВМФ Тайваню Лі Цунсяо заявив, що нові субмарини спустять на воду протягом 10 років.

• Північна Корея запустила кілька балістичних ракет убік Японського моря. Запуски співпали із завершенням спільних військових навчань Південної Кореї, Японії та США та якраз перед офіційним візитом президента КНР до Вашингтона. Держсекретар США Рекс Тіллерсон засудив ці запуски.

• Рідкісний алмаз «Pink Star» був проданий за 71 мільйон доларів на аукціоні в Гонконзі в Китаї. Він став найбільшим алмазом, який продали на аукціоні в історії. Його купила мережа ювелірних магазинів Гонконгу «Chaw Tai Fook Jewellery».

Європа:

• Суд в Іспанії заморозив проведення референдуму про незалежність в Каталонії. Офіційний Мадрид подав позов до Верховного суду проти рішення регіонального парламенту Каталонії про проведення голосування. Таким чином, до кінця судових засідань, провести плебісцит неможливо. Парламент Каталонії 22 березня ухвалив рішення виділити фінансування на референдум.

• Французька прокуратура розпочала розслідування проти Давіда Рашліна – голови передвиборного штабу кандидатки у президенти Франції Марін ле Пен з партії «Національний фронт». Його підозрюють у створенні фіктивних робочих місць.

• Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що готова залишити право громадян ЄС на вільний в’їзд до країни навіть після виходу Британії з ЄС. Це необхідно буде насамперед для бізнесу.

• Шестеро підозрюваних у тероризмі затримані у Санкт-Петербурзі в Росії. Всі вони мають зв’язки з «Ісламською державою» – вважають слідчі. За даними поліції, вони займалися вербуванням до лав терористів вихідців з Центральної Азії.

• Німецька влада запровадила штраф для соціальних мереж за те, що вони не видалятимуть фейкові та екстремістські дописи та матеріали.
– Рейтинг прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва впав до 42% – це рекорд за останні 10 років. Такі дані соціологічної служби «Левада-Центр». Натомість, рейтинг президента РФ Володимира Путіна залишається на рівні 82%.

• За даними ЗМІ, Євросоюз на чолі з ФРН готується оголосити ультиматум Польщі та Угорщині з тим, щоб вони негайно прийняли частину біженців з Близького Сходу та Північної Африки, інакше вони будуть виключені зі складу ЄС. Угорщина останнім часом виступила проти системи квот ЄС щодо біженців. А Польща намагалася зірвати процедуру переобрання главою Європейської ради Дональда Туска.

• СК РФ повідомив, що вибух у метро Санкт-Петербурга міг бути атакою терориста-смертника.

• Іспанія конфіскувала все майно, яке належить Ріфаату Аль-Асаду – дядьку нинішнього президента Сирії Башара Асада. Підставою для конфіскації стало рішення суду в Мадриді.

Близький Схід:

• Щонайменше 18 курдських бійців коаліції «Сирійські демократичні сили» були вбиті внаслідок теракту на сході Сирії. Терорист-смертник з «Ісламської держави» на автомобілі підірвав себе біля позицій курдів поблизу міста Табка в провінції Ракка, де триває наступальна операція на місто. Ракка – «столиця» терористів «Ісламської держави». Курди ведуть операцію із оточення міста під назвою «Гнів Євфрату».

• За даними ООН, майже 180 мільйонів доларів на рік необхідно буде іракській владі для розмінування територій, звільнених від терористів «Ісламської держави» протягом наступних 2-3 років. Території включають провінції Анбар, Салах-ед-Дін, Кіркук, Найнава та місто Мосул.

• Понад 70 людей стали жертвами нібито «хімічних атак» у сирійській провінції Ідліб. Про інцидент повідомили місцеві антиурядові ЗМІ. За їхніми даними, два сирійські літаки Су-22 обстріляли бомбами з газом місто Хан-Шейхун, в результаті чого від 58 до 100 людей загинули від отруєння газом «зарин». Втім, сирійська армія офіційно спростувала звинувачення. За їхньою версією, вони розбомбили у Хан-Шейхуні склад з хімічними речовинами, який розташований на військовій базі терористів коаліції «Тахрір Аш-Шям». Цю інформацію підтвердила й Росія. Міжнародні ЗМІ назвали це «найбільшими газовими атаками з 2013 року». А Франція скликала екстрене засідання Ради Безпеки ООН.

• Велика Британія, Франція та США запропонували проект резолюції по ситуації в Сирії, в якому пропонують запровадити санкції проти Сирії за нібито застосування хімічної зброї та закликає сирійський уряд спільно розслідувати інцидент з хімічною зброєю, який нібито напередодні, внаслідок чого понад 70 людей загинули.

• Щонайменше 26 людей загинули внаслідок нападу терористів «Ісламської держави» на місто Тікрит в Іраку. Група бойовиків атакувала тамтешній поліцейський відділок. Після цього, вони забарикадувалися в одній з місцевих шкіл. Іракська армія здійснила штурм будівлі та ліквідувала терористів.

• За деякими даними, Туреччина готує нову операцію на півночі Сирії під назвою «Меч Євфрату». Вона була спрямована проти курдів у регіоні Афрін на півночі Сирії. Там активізувалися угруповання, пов’язані з турецькою «Робочою партією Курдистану». Турецька армія має намір завдати удар по їхній базі в Афріні на території Сирії.

• Організація із заборони хімічної зброї та ООН заявили, що не можуть підтвердити інформацію про те, що причиною інциденту в Ідлібі із застосуванням хімічної зброї нібито став удар з повітря.

• Коаліція терористів «Тахрір Аш-Шям» на півночі провінції Хама відбила в сирійських військ місто Маардіс, селище Аль-Іскендерійя та усі втрачені раніше позиції довкола міста Хелфая. Сирійська армія відступила назад та почала перегрупування для нового контрнаступу. Вони планують відбити в ісламістів їхні опорні бастіони в провінції – міста Хелфая та Суран.

• Сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» три селища на сході провінції Алеппо. Таким чином, вони впритул наблизилися до авіабази «Джиррах» – останнього опорного пункту терористів в провінції Алеппо.


На фото: співробітник організації так званих «Білих шоломів» у місті Хан-Шейхун після ймовірної газової атаки в провінції Ідліб

Автор