Світ 8 червня. Результати дня

Корупційна справа в Бразилії, наступ на торговців людьми в Африці, масові протести в Папуа Новій-Гвінеї, шантаж Саудівської Аравії, тактичний відступ сил ІД в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Понад 50 тисяч цивільних покинули свої домівки у місті Боссо в Нігері через військові дії між терористами «Боко Харам» та регіональними військами. Нещодавно, бойовики захопили місто після бою із урядовими силами. Тоді загинуло 30 солдатів.

– Судан дав дозвіл на екстрадицію до Італії одного з найбільших контрабандистів і торговців людьми в регіоні – громадянина Еритреї Медена Медхані. Його затримала суданська поліція 24 травня. У Римі його звинувачують у нелегальному перевезенні тисяч біженців з Північної Африки, багато з яких потонули в море.

Америка:

– Генпрокурор Бразилії Родріго Джанот вніс на розгляд Верховного суду країни запит на затримання та арешт низки впливових політиків із партії «Бразильський демократичний рух», до якої належить і в.о. президента країни Мішель Темер. Всіх підозрюваних звинувачують у причетності до корупції та відмивання коштів, надто – у скандалі навколо державної нафтової компанії «Petrobras». Серед політиків, з яких пропонують зняти імунітет та заарештувати – спікер нижньої палати парламенту Едуардо Кунья, екс-президент та колишній спікер Сенату Жозе Сарні, екс-міністр планування та лідер партії Ромеро Хука Фільо та чинний голова верхньої палати парламенту Ренан Калхейрос.

– У Перу опрацьовано 95,5% бюлетенів. Педро Пабло Кучинські продовжує лідирувати із відривом всього в 0,28%.

– Європейський парламент звинуватив президента Венесуели Ніколаса Мадуро у придушенні опозиційних рухів.

Азія:

– Близько 2 тисяч студентів влаштували протестну ходу у Папуа Новій-Гвінеї, вимагаючи відставки прем’єр-міністра Пітера О’Ніла через звинувачення у корупції. Коли мітингувальники дійшли до будівлі парламенту, поліція відкрила вогонь по натовпу. За деякими даними, до чотирьох осіб загинули та 20 зазнали вогнепальних поранень.

– Троє ісламістів були застрелені поліцією у Бангладеш.

– Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що виконавці терактів у місті Актобе були представниками «псевдо-релігійних радикальних течій, яких проінструктували з-закордону».

Європа:

– Австрійська утраправа «Партія Свободи» оскаржила в суді результати президентських виборів в країні, в яких перемогу отримав незалежний кандидат Александр ван дер Беллен.

– Французька поліція допитала архієпископа Ліона, кардинала Філіпа Барбіна у справі про покривання сексуальних злочинів міської католицької церкви.

– За даними соціологічних опитувань, 42% європейців вимагають надати більше прав національним органам влади.

– В Іспанії поліція затримала громадянина Марокко за підозрою у зв’язках з «Ісламською державою».

– Французька поліція заявила, що затриманий в Україні француз не є терористом, а «скоріше контрабандистом зброї». Раніше, СБУ повідомила, що чоловік планував 15 терактів у Франції, імовірно за вказівкою з Москви.

– Міжнародна федерація тенісу дискваліфікувала на 2 роки російську тенісистку Марію Шарапову за порушення антидопінгових норм.

Близький Схід:

– Саудівська Аравія пригрозила, що вийде зі складу ООН та заморозить фінансування гуманітарних проектів. Гучна заява пролунала після того, як ООН внесла королівство до «чорного списку» країн, в яких порушуються права дітей. Крім того, дипломати ООН розкритикували обстріли саудівською авіацією території Ємену.
– Іран відмовив у наданні віз трьом американським конгресменам, які голосували проти ухвалення ядерної угоди.

– Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді звільнив з посади начальника спецслужб генерала Зухейра Аль-Гарабаві та голів шістьох державних банків. Всі вони були призначені на свої посади колишнім прем’єром – Нурі Аль-Малікі.

– На заході провінції Ракка сирійська армія просунулася до ключового перехрестя біля авіабази «Табка». Цей район є останнім оплотом бойовиків «Ісламської держави» перед військово-повітряною базою.

– На півночі провінції Алеппо коаліція ісламістів у складі «Джебхат Аль-Нусра», «Ахрар Аль-Шям», «Північного фронту» та «Бригад сирійських туркменів», підтримуваних Туреччиною, розпочала контр-наступ на позиції терористів «Ісламської держави», захопивши 10 селищ. Це стало можливим після того, як бойовики почали відступати назад через загрозу з боку курдів та сил СДС на східному фланзі Алеппо.

Автор