Допоможи собі сам

Дмитро Левінський

Що та коли робити та чого не робити при поганому самопочутті з підозрою на ковід, якщо ви не можете проконсультуватись з лікарем. Які можуть бути симптоми, окрім катаральних явищ.

1. Критичні дні – 3, 5 та 7 від початку симптомів. Якщо в ці дні стан не погіршився різко – прогноз більш сприятливий.

2. Рентген або КТ одразу робити немає сенсу, якщо стан в цілому не важкий та нема ускладнень дихання.

3. З аналізів: клінічний аналіз крові з лейкоцитарною формулою. D-димер – один з показників згортання крові. С-реактивний білок – показник неспецифічного запалення, запалення сполучних тканин. Печінкові проби. Вітамін Д (25ОН вітамін Д). Прокальцитонін, підвищений рівень – одна з ознак бактеріальної інфекції.

4. Бажано мати пульсоксиметр для визначення рівню насичення крові киснем. Насиченість нижче 92% – викликати швидку.

5. Як при будь-яких ГРВІ – багато пити.

6. Температуру збивати лише вище 38.5 (або трошки нижче, якщо сильно турбує).

7. Збивати ібупрофеном, але не швидкодіючим, а навпаки – пролонгованої дії. На крайній випадок, якщо не вдається збити іншими засобами, – анальгін з димедролом внутрішньом’язово.

8. Не бажано збивати парацетамолом, оскільки він має найвищу гепатотоксичність серед всіх НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби – ред.).

9. Навіть при відносно легкий течії лихоманка може тривати більше тижня, з нормальною температурою зранку та її підвищенням на вечір.

10. Можливі прояви ураження ШКТ – нудота, печія, послаблення. Все це може бути наслідком загальної інтоксикації та ураження печінки та/або підшлункової. Спочатку спробувати но-шпу, лише потім метоклопрамід.
Раптовий напад нудоти можна спробувати збити “народними” засобами – колою або лимонною водою з цукром. Довготривала нудота, послаблення – звернутися до лікаря.

11. Підвищений рівень D-димеру, значно підвищена ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів – ред.), значно знижені загальні лейкоцити та лімфоцити, підвищений рівень АСТ та/або АЛТ – обов’язково звернутися до лікаря. Можна почати пити “захищені” аспірини для профілактики тромбозу, але все одно проконсультуватися з лікарем.

12. Знижений рівень вітаміну Д – почати приймати по 4000 ОД на добу дорослим, по 2000 підліткам.

13. По можливості – гарно провітрювати приміщення.

14. Алкоголь при інтоксикації протипоказаний!

15. Ускладнення дихання, задишка при незначних навантаженнях, велика кількість прозорого мокротиння – КТ.

16. Темне, жовте, зелене або коричневе мокротиння – признак підключення бактеріальної інфекції. Консультація лікаря, початок прийому антибіотиків.

17. Єдиний привид для паніки – різке погіршення стану з задишкою навіть в спокої або різке падіння перфузії нижче 80%. Негайно викликати швидку, до приїзду швидкої – кисень.

Автор