Хто убив Миколу Микитенка?

Дмитро Вовнянко

Трагічна загибель Миколи Микитенка, ветерана АТО, бійця Першого (майданівського) батальйону нацгвардії ім. Кульчицького та учасника визволення Слов’янська для зеленої влади стала вкрай неприємним сюрпризом. Попереду – вибори, які зелені явно програють.

Хто не в курсі, я нагадаю. Ветеран АТО Микола Микитенко, позивний «Ворон», підпалив сам себе на Хрещатику в ніч з 10 на 11 жовтня. Мені фантазії бракує, аби уявити, який дикий рев здійнявся б, станься таке в часи президента Порошенка. Але неймовірно вільні та демократичні українські ЗМІ наступного дня події… не помітили. Зверніть увагу на цю деталь – така дивна сліпота для всюдисущих українських ЗМІ аж ніяк не типова. Про самоспалення повідомили лише 12 жовтня, але новина потонула на тлі інтерв’ю Зеленського ВВС та побиття у Греції Саакашвілі. А 14 жовтня прийшла жахлива звістка – Микола Микитенко помер від опіків.

Причини самоспалення ветерана АТО ясні та чіткі. Про них говорять записи Микитенка на Фейсбуці. Ще – розповіли донька Микитенка Юлія (офіцер ЗСУ) та відома волонтерка Наталія Воронкова. Микола Микитенко був категорично незгодний з політикою влади щодо розведення військ і поступової здачі українських інтересів. Тепер ситуацію, коли людина сама пішла з життя в жахливий спосіб, на провокацію політтехнологів не спишеш. Треба щось говорити. Що зробила влада?

Влада щодо самоспалення ветерана АТО мовчить мов риба. Натомість, як завжди, на мережах заголосила ЗЕботва. І от в загибелі ветерана АТО ЗЕботва звинуватила… команду Петра Порошенка. Бо саме прибічники Порошенка, мовляв, ганяють зраду про здачу інтересів України командою Зеленського, а насправді, мовляв, ніякої зради нема. Ветеран, мовляв, наївний та довірливий. Наслухався порохоботських побрехеньок – і самоспалився. Знову таки – ПТСР, де ж без нього?

Тобто ви зрозуміли? То все брехня! Брехня, що ЗЕкоманда від дня приходу до влади заходилася впроваджувати в законодавство формулу Штайнмайєра. Брехня, що в ЗСУ скорочують авіаескадрильї та кількість артилерійських батарей у бригадах. Брехня, що після розведення сил ім. Зеленського кількість загиблих на фронті підскочила на 20-25%. Брехня, що сержант Журавель помирав кілька днів, бо керівництво країни боялося зірвати замирення. Брехня, що заступник керівника української делегації Фокін транслював меседжи зразка Скабеєвої, і зняли його лише тоді, коли збурилися депутати самої «Слуги народу». Брехня, що від 2019 року на нову систему харчування, впроваджену за Порошенка, не перевели ЖОДНУ військову частину. Брехня, що українським солдатам заборонили використовувати БПЛА та вести розвідку. Брехня, що зелена монобільшість доклала титанічних зусиль, аби НЕ створювати слідчої комісії по справі «вагнерівців». Брехня, нарешті, те, що прямо напередодні 14 жовтня командування провело на фронті черговий рейд з виявлення у солдат волонтерських автівок на євробляхах.

Чули? Все брехня! Якщо ваші товариші з фронту або волонтери розповідають вам щось, що суперечить офіційній пропаганді, – це брехня. Не вірте вухам і очам своїм. Все перелічене вище – то порохоботи вигадали. Орвелл нервово курить. А що насправді?

А насправді очевидно, що такі недолугі виправдання ЗЕботви – це явка з повинною. Бо політтехнологи зелених чудово розуміють – крити їм нічим. Так, Микола Микитенко вдався до самоспалення тому, що бачив і розумів, – те, за що він воював, тепер тихцем зливають і зраджують, аби прибічники ЗЕ на диванах від війни не втомлювалися. І ще аби олігархам бізнес не псувати.

Розумієте, статтю «доведення до самогубства» ніхто ще не відміняв. А відтак за цією статтею на лаві підсудних мусять сидіти всі керівники ЗЕкоманди аж до самого ЗЕ, а ще – зелені політтехнологи і вся ЗЕботва. Бо саме вони всі вбили Миколу Микитенка, оббрехавши і спаплюживши все, за що він воював. А ще було б не зле посадити туди журналістів. Тих, які зробили ЗЕкоманду владою, а нині майже дві доби не помічали самоспалення ветерана.

І це – не найважча стаття, за якою всі вони мусять відповідати.