26 вересня – день жалоби у зв’язку з катастрофою військового літака АН-26 на Харківщині (фото, відео)

Президент Володимир Зеленський оголосив 26 вересня день жалоби в Україні у зв’язку з катастрофою військового літака АН-26 на Харківщині, що сталася у п’ятницю.

* * *

Падіння військового літака на Харківщині: комісія по розслідуванню причин катастрофи розпочала свою роботу

За дорученням Президента України створена Державна комісія під головуванням віцепрем’єр-міністра Олега Уруського для з’ясування обставин падіння військового літака АН – 26 поблизу міста Чугуїв, Харківської області та надання всієї необхідної допомоги постраждалим.

На місці трагедії працюють: міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр оборони Андрій Таран, голова ДСНС України Микола Чечоткін, голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер та інші посадові особи.

ДБР розпочало кримінальне провадження за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України). Слідчі та експерти Нацполіції залучені до проведення розслідування.

Нагадаємо, 25 вересня о 20:50 годині поблизу міста Чугуїв, на відстані близько 2 км до військового аеропорту, сталося падіння літака АН-26 ЗС України військової частини А 4104 з подальшим загорянням.

У літаку перебували військові льотчики та курсанти Університету повітряних сил імені І. Кожедуба. Всього на борту було 27 осіб.

Знайдено тіла 22 загиблих, 2 особи постраждало, пошуки 3 осіб тривають.

Джерело

* * *

Щодо авіаційної катастрофи літака АН-26Ш на Харківщині (оновлюється)

Інформація станом на 11.45 26.09.20

Телефон гарячої лінії Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба 057-704-96-28
Телефон Служби зв’язків з громадськістю Командування Повітряних Сил ЗСУ 099-122-78-84

____________

На борту літака знаходилося не 28, а 27 осіб. Курсант Харченко Олександр Володимирович в останній момент не був допущений до польоту. Його на борту не було.

____________

Близько 11.:00 стало відомо, що курсант, який перебував у харківській лікарні у вкрай важкому стані, на жаль, помер від отриманих травм та опіків.

____________

На місці катастрофи тривають пошукові роботи, ведуться слідчі дії, працює спеціальна комісія військових інженерів, яка встановлюватиме причини катастрофи. Район очеплено, на місці створено оперативний штаб. Організовано місце для розміщення родичів, надається медична та психологічна допомога.

____________

Знайдено бортові самописці, вони вціліли, але їх іще не вилучено із літака. Тривають пошуки іще трьох чоловік, військовослужбовці прочісують місцевість довкола місця катастрофи.

Джерело

 

20-річний В’ячеслав Золочевський народився в сорочці

Олексій Кучер, голова Харківської ОДА, повідомляє в своєму  Telegram:

“Сьогодні він фактично святкує другий день народження. Вночі В’ячеслав отямився біля уламків літака Ан-26, в якому летіла вся команда, друзі, побратими. Вогонь, знищений літак, темрява й тіла навколо. Один з хлопців поруч горів, і Слава кинувся його гасити. Йому вдалося дати ще один шанс іншому курсанту, який однак, на жаль, помер від опіків сьогодні вранці. Це героїзм посеред поля смерті.

Вірю, що цей другий шанс був подарований тобі недарма, В’ячеславе. Україна пишається тобою! Сил тобі пережити й оговтатися від тієї страшної ночі.

Вічна пам’ять загиблим”.

Джерело

 

 

Літак АН-26 (заводський №56-08, бортовий №76), який зазнав катастрофи на Харківщині, цього року отримав продовження строку експлуатації підприємством-виробником на 2 роки

Аби уникнути викривлення інформації та маніпуляцій повідомляємо, що Планом утримання та розвитку Збройних Сил України на 2020 рік та Планом ремонту озброєння, військової техніки та майна Збройних Сил України виконання капітального ремонту літака Ан-26 №56-08 (бортовий №76) не передбачалося.

Тож інформація щодо літака Ан-26Ш, який зазнав катастрофи під Чугуєвом на Харківщині, начебто він не був не готовий до виконання польотів й планувався найближчим часом до ремонту НЕ ВІДПОВІДАЄ ДІЙСНОСТІ.

У 2020 році між Командуванням Повітряних Сил та ДП «Антонов» дійсно було укладено договір щодо продовження строків служби дев’яти літаків Ан-24, Ан-26, Ан-30 Повітряних Сил, зокрема й Ан-26Ш (б/н 76).

Зазначені роботи були виконані ДП «Антонов» у повному обсязі, і за їхніми позитивними результатами ДП «Антонов» продовжило призначений строк служби та строк служби до наступного ремонту цього літака на 2 роки.

Служба зв’язків з громадськістю Командування Повітряних Сил ЗСУ

Джерело

 

 

 

 

 

 

Фото МВС та з відкритих джерел.