Передвиборча соціологія

Тарас Чорновіл

Нещодавно група “Рейтинг” (до її досліджень завжди ставлюся з певною пересторогою, але загалом сприймаю) опублікувала агрегований рейтинг партій на місцевих виборах. Це доволі сумнівний підхід, бо дає “середню температуру по палаті” й жодним чином не відображає електоральні уподобання в конкретних містах чи областях та не може служити прогнозом на результат місцевих виборів. Це більше технологічний прорахунок, корисний для самих партій і їхніх штабів. Респондентів загалом в усій країні запитують, за представників якої політичної сили вони збираються голосувати саме на місцевих виборах і конкретно в своєму регіоні. За таких обставин більшість локальних проектів, які здобудуть перемогу в своєму місті чи області, тут опиняються на дні рейтингу, а інші, яким на місцевих виборам світить абсолютний мінімум (найперше це про слуг Зеленського), можуть залишатися з високим показником, який проте розмажеться по всій території країни й дасть фатальний програш.

Верхівка рейтингу така:

• “Слуга народу” – 15,6%
• ОПЗЖ – 11,5%,
• “Європейська солідарність” – 11,0%,
• “Батьківщина” – 8,0%
• “За майбутнє” – 5,9%.
• Інші партії – понад 21%

За даними вже іншого опитування, від КМІС, на заході й у центрі має шанси на найкращі результати ЄС. На жаль, на сході й півдні України перемогу може здобути колаборантська ОПЗЖ. А слуги в більшості областей поки топчуться на другій позиції. Тенденції зараз такі, що слуги неухильно, на жаль, не так швидко, як би хотілося, повзуть до низу. За місяць повинні ще чимало втратити. Оппі за Жоппі вже давно тупцюють навколо тих самих позначок, електоральний ресурс у них майже вичерпаний. ЄС поступово зростає. Хоча, на жаль, дещо швидше добирає графа “Інші партії”, де роздрібнена мішанина переважно локальних, часто мафіозних проектів окремих мерів. Усілякі “білі пальтечка” на чолі з уже остаточно дискредитованим “Голосом” провалюються практично скрізь. Тому й очевидно, що їхні атаки не на злочинну владу чи промосковських колаборантів, а саме на ЄС будуть тільки наростати. Чуже пригальмувати можуть, а от собі навряд чи вже щось добавлять.

І одна хохма, про яку вчора почув перед ефіром на 4 каналі. До них виходила Верещучка й цитувала цей рейтинг, доказуючи, що в Кличка якихось 2% (це агрегований рейтинг “Удару” загалом по Україні), а в неї аж у 8 разів більше. Ні, вона таки дуже “обдарована”…