Кремль продовжує вести Україну до свого сценарію громадянської війни

Костюк Олександр

Оцінюючи новини про зіткнення шаріївців та нацкорпусу, потрібно розуміти, що обидві ці структури керуються з одного центру.

Характерним є, наприклад, фігура такого собі представника «патріотов за жизнь» Олега Ширяєва, на якого «напали» представники нацдружин. Найцікавіше те, що цей самий Ширяєв раніше був керівником харківського нацкорпусу. І це не поодинокий випадок. Звичайно, піхоті, бойовикам про це не кажуть. Хоча зомбуються і накачуються ідеологією вони (з обох сторін) одними і тими ж методами. Гебешними.

А ще я подивився відео нападу «невідомих» на мікроавтобус з шарїївцями (нацкорпус, як не раз уже бувало, відхрестився від нападників: «миніпрічьом, ето неізвєстниє нєравнодушниє патріоти»). Як на мене, огидне видовище. Я точно не прихильник ОПЗЖ та Шарія. Але вп’ятьох копати ногами лежачого, ким би він не був, – це точно не український патріотизм. І не героїзм. Не сумніваюсь, що це відео буде активно поширюватись серед російськомовного населення України, особливо на сході та півдні, в регіонах підвищеної зацікавленості РФ.

Пан Ярош відзначився пишною заявою: «Патріоти, які зважились на таку дію, в ім’я воюючої з московською імперією України, заслуговують не на покарання, а на відзначення».

А на мій погляд, це навмисна, показова дискредитація всього українського та патріотичного.

Наслідок їх показових зіткнень:

– Все українське і патріотичне в очах пересічного російськомовного жителя сходу чи півдня (і не тільки) починає асоціюватись з агресивним, радикальним, деструктивним, низьким, дрібнохуліганським.
Зазвичай в таких місцях вискакує хтось дуже патріотичний з криками: «А нам по х*й, що скажуть в РФ чи ОПЗЖ»! Так от не по х*й. Тому ще це – одна з складових зростаючої підтримки ОПЗЖ (подивіться рекламний ролік ОПЗЖ, там третина часу саме з кадрами нацкорпусу. Інше – мантри про корупцію та міфи про «зовнішнє управління заходу»). І саме завдяки таким штучкам, на дискредитації такими картинками всього українського ОПЗЖ займає вже 2-е місце в рейтингу, близько 21% підтримки.

– І шаріївці, і НК набирають додаткові бали у своїх прихильників, отримують ореол «рішучих борців»: ті – за «рускоязичних», ці – «за Україну».

– Серед населення сходу та півдня підсилюються настрої ненависті до України, лояльності до РФ, колабораціонізму.

– Відбувається штучне розхитування ситуації «на емоціях», улюблений кремлем розкол за мовною/національною ознакою і зіткнення між собою україномовних та російськомовних.

– Політичне протистояння переводиться в формат улюблених кремлем вуличних боїв, які кремль чудово вміє використовувати та направляти в потрібне русло – до тотального хаосу та анархії. Діють на емоції тієї та іншої сторони: «Наших б’ють, а ми мовчимо!». Завдання: втягти в протистояння і хаотичні вуличні бої якомога більше наївних, тоді провокатори ховаються, і відкривається простір для будь-яких, навіть кривавих, провокацій.

Таким чином кремль системно веде Україну до свого сценарію громадянської війни.

 

На фото: Олег Ширяєв.

Автор