Реванш пожирає своїх творців

Володимир Омелян

Державна програма Президента України «Посади свого критика, знищи дім ворога свого, спали автомобіль опонента, підслуховуй журналіста» в дії.

Над будинком, де я проживаю, не раз висіли квадрокоптери, моє обличчя не часто, але потрапляло в об’єктиви журналістів-розслідувачів, публічна дискусія теж не завжди бувала об’єктивною.

Чи було мені від цього радісно і приємно? Ні.
Але ніколи я не дозволяв собі критикувати пресу, а тим більше, перешкоджати в її діяльності, тим паче такими брутальними методами.

Бо коли нічого ховати, і можеш пояснити власні дії, навіть якщо інколи лише офф-ЗЕ-рекорд, все стає на свої місця.

Очевидно, що Зеленський не може пояснити власну корупцію і схеми свого оточення, суцільні провали в державному управлінні, повне ігнорування закону і елементарних норм поведінки «лідера» нації.

Саме тому від його оточення постійно надходять пропозиції: «припини критикувати Зеленського і отримаєш будь-яку посаду і відповідне фінансове забезпечення». Бо вкрай необхідно замаскувати рік провалів і катастроф мовчанкою і оплесками.

Ні, Володимир Олександрович, так не буде!
Політичні переслідування, кримінальні справи і обшуки Ваших політичних опонентів, підпали будинків і автомобілів, призначення корупціонерів і звільнення неугодних фахових людей – це все Ваша персональна відповідальність!
Єрмаки будуть відповідати за своє, а Ви – за власну злочинну діяльність і бездіяльність на посаді Президента!


Антон Швец

Я не верил, что за поджогами стоит ОП, пока не увидел как опешная обслуга побежала с рассказами про папиредников. И без упоминаний Зеленского, Баканова, Венедиктовой и т.д.

Нет, ну серьезно. Какие папиредники? На Ткача прямо жаловался Зеленский. Прямо и неоднократно. Оскорблял его – «где этот мальчик?».

Или поджог делают для Зеленского (Ермака), или это делают, чтобы подставить Зеленского. Иного не дано, люди, которые это сделали, ЗНАЛИ о позиции Зеленского по Ткачу, не могли не знать. А значит, позиция Зеленского была одним из критериев как при выборе цели, так и при принятии принципиального решения делать вообще или нет.

В обоих случаях это террор. Политика запугивания.

Шо там Баканов? Прямая ответственность СБУ. Или ты сам это сделал, или давай ищи, кто это сделал, тем более вы следили за Ткачом. Или это не вы следили, и Служба не знает, кто у нас и зачем следит за самыми известными журналистами страны? А может младший лейтенант нахрен пойдет со службы?

Шо там тот, за кого мы с детства? Сказать, что ты держишь в руках весь порядок в стране в руках, можно. А удержать реально? Ермак, я гарантирую, уже шепчет в ухо Зеленскому, что либо Аваков ничего не контролирует на самом деле, либо все еще хуже, и Аваков сам все это и организовал. Ставлю сотню против гривни, Ермак он руками сделать ничего не может, а вот на ушном у Зе висеть он – профи.

И что теперь?

Ну и самый главный вывод для нас всех.

Закона в стране нет.

Нет судов, нет защиты, нет правоохранителей, нет монополии на насилие, есть только ты и те, кто готов встать рядом с тобой.


Валерій Прозапас

Тоді це мало хто усвідомив, але з підпалу будинку Гонтаревої кримінальні засоби “рєшать дєла” стали невід’ємною складовою державної системи клоунократії.

А коли ця ганебна подія була обіграна кварталівськими йуморістами, і півкраїни угорало від дебільного “горіла хата”, система тільки закріпилася, бо переконалась, що з цим населенням можна безкарно робити багато чого.

В тому числі з тими, хто немало зробив для її становлення, – від “антикорупціонерів” та “розслідувачів” до колишніх підручних “Зєкоманди”. Реванш теж пожирає своїх творців.

Тому нема чому дивуватися спаленим будинкам та машинам, це та розплата, про яку так довго говорили большевіки порохоботи, і то лі єщє будєт, це дрібниці на фоні тотальної деградації.

Ідіотський сміх вже відбився населенню зупинкою реформ (що там “офіс простих рішень”, до речі, вирує?), пограбуванням бюджету, повереннням ригівських схем та кадрів, поліцейщіною та падінням економіки тощо.

Поржалі називається, але далі буде.


Володимир Ар’єв

Свобода слова, у тому числі критики президента, була недоторкана всі 5 років після Революції Гідності. Проект «Схеми» постійно критикував п’ятого президента і його команду, але не було жодних підпалів чи погроз.

Школа Данілича і Федоровича повертається. У Зеленського виявилися гідними послідовниками авторитаризму. Зараз ми на етапі підпалу машин. До таємничих зникнень журналістів та опозиціонерів залишилося півкроку.

Вимагаю об’єктивного розслідування переслідування ЗМІ. Як журналіст за фахом і політик висловлюю солідарність з Михайлом Ткачем та його колегами. Свавілля має бути зупинене! Я і мої колеги з «Європейської Солідарності» завжди захищатимемо демократію і свободу слова.


Ірина Геращенко

Разом з Mariya Ionova, Ірина Фріз / Iryna Friz, Ivanna Klympush-Tsintsadze, Вікторія Сюмар спрямували звернення до МВС і Національної поліції з вимогою провести неупереджене і швидке розслідування, встановити причетних до підпалу машини представника редакції програми « Схеми», а також встановлення прослуховуючих пристроїв в квартирі журналіста цієї програми Михайла Ткача.

За інформацією медійників, розслідування щодо незаконного проникнення в житло журналіста фактично так і не почалося .

Від імені нашої Платформа “Безпека. Жінки.Мир” висловлюємо підтримку творчій групі та вважаємо неприпустимими тиск на журналістів, їх залякування.


Радіо Свобода: Вночі спалили автомобіль програми журналістських розслідувань «Схеми», який належить водію проєкту

Вночі 17 серпня невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший), який належить водієві програми – учаснику знімальної групи Борису Мазуру.

Радіо Свобода: Головред Радіо Свобода зустрілася з Аваковим через підпал авто «Схем» та можливе прослуховування Ткача:

«Говорили про те, що будь-які форми тиску на ЗМІ є неприпустимими. Міністр пообіцяв, що розслідування обох справ буде максимально об’єктивним та відкритим для суспільства. Виконавці, а головне, замовники, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Радіо Свобода буде ретельно стежити за ходом розслідування», – написала Кузнецова у фейсбуці.

Радіо Свобода: Справа ймовірного прослуховування журналіста Ткача: відбувся слідчий експеримент, знову – без спецтехніки:

Як повідомив адвокат журналіста Анатолій Попов, 17 серпня на огляд місця події приїхала слідчо-оперативна група Нацполіції і експерт із науково-дослідного експертного криміналістичного центру МВС. На думку адвокатів журналіста, така слідча дія не матиме суттєвого значення для розслідування, а водночас перевірка спецтехнікою, яку в Нацполіції обіцяли провести, починаючи з 8 серпня, досі не відбулась.

 

Автор