G7 відреагувала на проєкт «Слуги народу» щодо Національного банку

Представництво країн “Групи семи” в Україні прокоментувало проєкт постанови Верховної Ради про діяльність Національного банку України.

Відповідну заяву пресслужба представництва оприлюднила 19 червня.

Незалежність українського центрального банку, як заявили у G7, є однією з найважливіших реформ, які уряд України провів після Революції Гідності.

“НБУ допоміг досягти макрофінансової стабільності, вирішити важку банківську кризу та відновити довіру до банківського сектору, затьмарену самоуправством та корупцією”, – йдеться в заяві.

У G7 також побоюються, що втрата Нацбанком незалежності зашкодить довірі інвесторів та поставить під загрозу міжнародну підтримку українського уряду “щодо побудови безпечної, успішної та демократичної країни”.

Нагадаємо, 18 червня у Верховній Раді України зареєстрували проєкт постанови про доповідь голови НБУ Якова Смолія, з якою він виступив у парламенті в травні.

Документ, який ініціював народний депутат від “Слуги народу” Олександр Дубінський, засуджує політику Нацбанку та пропонує висновок, що вона “не сприяла захисту економіки від впливу зовнішніх негативних впливів протягом 2019 року та під час карантину у 2020 році, а також не дозволила надати банківській системі України достатню підтримку для запобігання економічній кризі, а отже була неефективною”.

Постанова також пропонує створення Тимчаосовї слідчої комісії для “розслідування діяльності керівництва Національного банку України та керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у 2014-2019 роках”.

Раніше народний депутат фракції “Європейської Солідарності” Микола Княжицький зазначав, що критика з боку влади на адресу очільника НБУ Якова Смолія може означати певні торги між олігархами та спробу з боку “слуг” задовольнити інтереси цих олігархів.

До того колега Княжицького Володимир Ар’єв зазначав, що є загроза встановлення контролю над НБУ людьми, близькими до олігарха Ігоря Коломойського.

Джерело

Фото © Олег Стельмах

Автор