Зради і перемоги тижня. 22 – 28 травня 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 22 – 28 травня 2020 р.

ЗРАДА

24% опитаних українців відповіли, що під час карантину у них з’явилися невеликі борги, ще 5,7% респондентів – великі борги. Третина підприємців повідомляють про 50-75% втрат від доходів, ще 44% зазнали до 50% втрат. Про це повідомляють в результатах опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією серед учасників проєкту Unlimit Ukraine, який об’єднує мікро- та малих підприємців. Компанії повідомляють про значне зростання дебіторської заборгованості, а 7% підприємств розглядають варіант закриття. В Україні за останній тиждень кількість офіційно зареєстрованих безробітних зросла на 19,6 тисяч.

Телеканал у випуску новин ТСН показав карту України без окупованого Криму. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на звернення Служби безпеки призначила позапланову перевірку «Студії 1+1» (логотип «1+1»).

У квітні 2020 року обсяги промислового виробництва в Україні були на 16,2% меншими, аніж у квітні минулого року. У розрізі видів промислової діяльності найбільше падіння спостерігалося у переробній промисловості – 20,3% проти квітня 2019 року. Зокрема, виробництво автомобілів та причепів впало у більш ніж 2 рази – на 50,9%. Добувна промисловість скоротилася на 11,2%, зокрема видобуток вугілля скоротився на 35,1%. Річне падіння економіки прогнозують до 6-7%, а не до 5%, як раніше. Про це повідомив заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб.

Генпрокурор Венедиктова стала причиною конфлікту між Генпрокуратурою та САП. Венедіктова розкритикувала САП за “випадки бездіяльності”. Зокрема, вона назвала справу самовільного захоплення чиновником землі у Пущі Водиці. У Спеціальній антикорупційній прокуратурі заявили, що “спілкування між структурними підрозділами Офісу Генерального прокурора шляхом зйомки та розміщення відеороликів та повідомлень у соціальних мережах не відповідає світовим стандартам роботи правоохоронних органів”.

У Національному центрі Олександра Довженка Служба безпеки України провела обшук. Рніше Національний центр Олександра Довженка повідомив про настання неплатоспроможності.

Пішов з життя командир 1-ї окремої танкової бригади підполковник Юрій Межаков.

Спецназ Державного бюро розслідувань штурмував Музей Івана Гончара виламав двері і проник у приміщення без будь-яких пояснень і пред’явлення документів. Без рішення суду і без загрози майну. У музеї п’ятий президент України, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко відкрив виставку картин митців з українським корінням із родинної колекції Порошенків.

У Кагарлику оперуповноважений у своєму службовому кабінеті катував жінку, яку викликали до відділку як свідка – вдягав протигаз, застосовував кайданки та здійснював постріли з табельної зброї над головою. Після цього кілька разів її зґвалтував. Крім цього, правоохоронці застосували фізичну силу щодо чоловіка, який у цей час перебував у приміщенні відділення поліції. Погрожуючи йому зґвалтуванням, правоохоронці ставили його на коліна, били по голові дубинками, надягали протигаз та стріляли із пістолета табельної зброї над головою. У результаті чоловік отримав переломи ребер та носа. Голосіївський районний суд Києва узяв під варту підозрюваних – екс-поліцейських Миколу Кузіва та Сергія Сулиму.

На Житомирщині сталося вбивство семи осіб і замах на вбивство їх товариша. Підозрюваний у цих діяннях затриманий та перебуває під вартою. Всі загиблі – учасники АТО та волонтери.

ПЕРЕМОГА

Міністерство енергетики та захисту довкілля України розділять на два профільні відомства. Попереднє об’єднання міністерств не дало того ефекту, якого очікувала влада.

Зняті обмеження щодо відвідування території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Проведення богослужінь під час другого етапу послаблення карантину з 22 травня при обов’язковому дотриманні дистанції між віруючими. На кожних 10 м² повинні бути присутні не більше 1 людини.

З п’ятниці, 22 травня, Україна перейшла до адаптивної моделі карантину. Уряд послабив загальнонаціональні обмежувальні заходи, але вони діятимуть лише в тих регіонах, де дозволяє епідемічна ситуація.

На Чернігівщині поблизу селища Гончарівське пройшли типові випробування легкого переносного ракетного комплексу (ЛПРК) “Корсар” виробництва підприємства “Держ ККБ “Луч” з удосконаленим прицілом. Тестування проводили і у світлий, і в темний час доби. Наразі триває опрацювання результатів випробування.

У YouTube відбулася прем’єра першої пілотної серії серіалу «Точка нуль», повністю створеного ветеранами АТО. Усі ролі також виконали учасники бойових дій, вони ж стали і авторами і спонсорами проекту.

Державний концерн «Укроборонпром» показав відео випробувань ракетного комплексу Р-360 «Нептун». Також відбулися випробування десантного катера «Сватове».

Сім послів США в Україні зробили заяву на підтримку українсько-американської співпраці. У зверненні Послів наголошується, що за останні три десятиліття Сполучені Штати та Україна розвинули масштабні та міцні відносини, які служать інтересам обох країн – “країн, які поділяють цінності демократії, волі і людської свободи”.

В Олександрівській лікарні ліквідували пожежу. Жертв та постраждалих немає. Головна лікарка Людмила Антоненко повідомила що мав місце умисний підпал. Саме в цій лікарні лікують хворих на COVID-19.

Мер Черкас Анатолій Бондаренко подав до суду на президента Володимира Зеленського. Позов викликаний тим, що президент назвав Бондаренка «бандитом».

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.