Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 25.04.2020 (звіти ОБСЄ, мапа)

25 квітня 2020 р. збройні формування Російської Федерації десять разів порушили режим припинення вогню, зокрема і з використанням заборонених Мінськими домовленостями озброєнь. Окупанти застосовували міномети калібру 120 мм та 82 мм, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Наші підрозділи діяли адекватно обстановці і вживали необхідних заходів щодо придушення вогневих засобів противника. Прицільним вогнем у відповідь Об’єднані сили рішуче припиняли усі провокації ворога.

Переважна більшість обстрілів зафіксована в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”.
Зранку російські збройні формування тричі обстріляли наших захисників в районі Авдіївки, випустивши 12 мін 120-го калібру та 9 мін з 82 мм мінометів, а також вели вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
Підрозділи Об’єднаних сил неподалік Павлополя, Широкиного та Старогнатівки противник обстрілював з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
Поруч з Опитним наші воїни зафіксували ворожий вогонь з гранатометів різних систем.
Українські військовослужбовці чітко дали зрозуміти загарбникам, що такі злочинні дії без відповіді не залишаться. Прицільним вогнем наші оборонці змусили окупантів згорнути свою збройну активність.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” збройні формування Російської Федерації зі 120 мм мінометів обстріляли наші позиції поблизу Новоолександрівки та Попасної, а з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів вели вогонь по опорних пунктах Об’єднаних сил поруч з Оріховим.

Сьогодні внаслідок ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

Підрозділи Об’єднаних сил продовжують контролювати противника на всій лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню, та готові до реагування на можливі загрози з будь-яких напрямків.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 ситуація залишається стабільною. Режим “Тиша” дотримується.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано, в районі проведення операції вживаються усі необхідні заходи щодо недопущення занесення і поширення коронавірусної інфекції у військові колективи зі складу ОС.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

24 квітня збройні формування Російської Федерації 10 разів порушили режим припинення вогню. Противник відкривав вогонь по позиціях Об’єднаних сил із мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Павлопіль, Лебединське, Широкине, Старогнатівка, Оріхове, Хутір Вільний, Новоолександрівка, Новотошківське, та Новозванівка.

За даними розвідки, вчора наші підрозділи, що вели оборонні дії, поранили щонайменше одного окупанта.

За минулу добу представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил розкрито серед цивільного населення вбивство, 2 шахрайства, 5 крадіжок та 19 фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 45 адміністративних правопорушень.

Лінію зіткнення через контрольні пункти в’їзду-виїзду громадяни не перетинали.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Щоденний звіт №97/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 24 квітня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 23 квітня 2020 року (східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Зі стрілецької зброї вели вогонь, за оцінкою, у напрямку безпілотного літального апарата (БПЛА) СММ малого радіуса дії, коли він пролітав над районами поблизу Чермалика в Донецькій області.
  • Члени збройних формувань забороняли патрулям СММ доступ на блокпостах біля Верхньошироківського в Донецькій області та південніше мосту поблизу Станиці Луганської в Луганській області*.
  • Місія продовжувала здійснювати моніторинг на ділянці розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської. Спостерігачі зафіксували порушення режиму припинення вогню і бачили особу біля колишньої позиції збройних формувань на ділянці розведення в районі Петрівського. Крім того, в межах ділянки розведення в районі Золотого спостерігачі зафіксували 3 осіб у траншеях, що належали Збройним силам України.
  • СММ зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення у підконтрольному урядові районі Луганської області й у непідконтрольних урядові районах Донецької області.
  • Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювала моніторинг його дотримання для уможливлення проведення ремонтних робіт на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури з обох боків лінії зіткнення, а також робіт із розмінування у непідконтрольному урядові районі Луганської області.
  • За спостереженнями СММ, два контрольні пункти в’їзду-виїзду та відповідні блокпости збройних формувань у Донецькій і Луганській областях залишалися зачиненими на тлі спалаху COVID-19.
  • Патрулі Місії і далі стикалися з обмеженнями свободи пересування в Донецькій та Луганській областях*.

Автор