Коронавірус. Чому і як виникає атипова пневмонія?

Дмитро Левінський

Ще трошки про коронавірусну інфекцію.
Чому виникає атипова пневмонія.

Тут треба почати з базових понять про імунну систему людини.
Імунітет буває двох типів по відношенню до подразника та двох типів по механізмам боротьби.
По відношенню до подразника він буває специфічним, тобто направленим проти конкретного збудника, та неспецифічним, тобто широкого кола, що працює при майже будь-якому запаленні.
По механізмам боротьби – клітинний, тобто коли працюють специфічні клітини імунної системи, та гуморальний, коли працюють специфічні фактори запалення.

Два основних типи кліток імунної системи – лейкоцити (особливо макрофаги) та лімфоцити (Т-хелпери та Т-супрессори).
Макрофагі займаються тим, що натурально поїдають антигени, тобто подразники. Будь то якісь хімічні сполуки, бактерії чи віруси.
Лімфоцити, в свою чергу, виробляють антитіла, що зв’язують антигени та/або мітять їх як цілі для лейкоцитів та виробляють інтерферони, що діють безпосередньо на віруси, тобто на механізми їх розмноження.

Так ось, у випадку SARS-CoV, ці механізми можуть давати збій, бо цей вірус має свою захисну систему. Він вміє “загортатися” в особливий білок, що заважає клітинам імунної системи його розпізнавати.

І тоді трапляється ось що:
При нормальному стані імунної системи з первинним зараженням справляється місцева імунна система верхніх дихальних шляхів – гортані та носоглотки. Якщо вона не витримує, інфекція “спускається” до бронхів або навіть безпосередньо до альвеол – самих дальніх частин легень, де й проходить газообмін між кров’ю та повітрям. Це і є найгірший випадок.

І ось тоді вже починається непродуктивне запалення по типу порочного кола.
Місцева імунна система реагує на те, що вірус починає вбивати клітини слизової оболонки, – виділяє фактори запалення.
Глобальна імунна система, у відповідь на те, починає гнати у тканини легень лейкоцити, щоб боротись зі збудником, та лімфоцити, щоб їм допомагати.
Це збільшує симптоми запалення, а крім цього додатково наповнює тканини легень рідиною.
Але клітини імунної системи не можуть як слід розпізнати вірус і стають безсилими.
Тим часом запалення продовжується, місцевий імунітет продовжує звати на допомогу, і ще більше лейкоцитів та лімфоцитів біжать у легені.
А разом із ними приходить і зайва рідина.
Зайва рідина призводить до набряку легень, коли порушується кровопостачання в альвеоли, що призводить до дихальної недостатності.
Тому така пневмонія і зветься атиповою.
І таким чином розвивається ГРДС – гострий респіраторний дистрес-синдром.

Повторю тут слайд з клінічних рекомендацій по терапії Covid-19, бо багато хто звернув увагу і запитував – а нащо ж в тих рекомендаціях окрім противірусних препаратів першим стоїть хлорокін, який є імуносупресором (тобто пригнічувачем імунітету центральної дії) та стероїдні гормони, які також пригнічують імунну відповідь, але вже місцеву, тканинну.
Саме для того вони тут і є, щоб розірвати те порочне коло, викликане неадекватною, атиповою імунною відповіддю організму.
Саме для того, щоб спочатку врятувати легені. Бо в даному випадку це ускладнення набагато небезпечніше ніж сам вірус. А якщо не врятувати легені, то й з вірусом боротись буде вже непотрібно.

Водночас це є відповіддю на те, чому у важкій формі частіше хворіють люди старечого, похилого та середнього віку, бо з роками місцеві відділки імунної системи (верхніх дихальних шляхів) стають слабшими та частіше пропускають інфекцію до легень. Окрім цього, з роками настає й дисбаланс між клітинним та гуморальним імунітетом, що також сприяє тяжкості перебігу.

Тому бережіть себе, бережіть власний імунітет, та особливо бережіть своїх старших родичів. Пам’ятайте, навіть якщо в вас немає ніяких виражених симптомів або взагалі ніяких симптомів, – це не означає, що ви не можете бути носієм та розповсюджувачем вірусу.