Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 04.02.2020 (інфографіка, звіт ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 4 лютого 2020 р., збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник здійснив три обстріли по нашим позиціям, а саме:
поруч з Мар’їнкою – гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;
неподалік Красногорівки – зі станкового протитанкового гранатомету здійснив 4 постріли, а також вів вогонь з великокаліберного кулемету;
в районі населеного пункту Авдіївка – з протитанкового ракетного комплексу – 3 постріли, а також здійснив обстріл зі станкового протитанкового гранатомету.

П’ять ворожих обстрілів було зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, а саме:
двічі поруч з Новотошківським – з міномету калібру 120 мм – 5 мін та 82-мм міномету – 8 мін;
поблизу Травневого – з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї;
два рази у районі населеного пункту Оріхове – з міномету калібру 120 мм – 32 міни та 82-мм міномету – 6 мін.

Сьогодні, 4 лютого, внаслідок ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 04 ЛЮТОГО 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 3400 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛОЇ ДОБИ

3 лютого збройні формування Російської Федерації 12 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Павлопіль, Піски, Опитне, Авдіївка, Оріхове, Новотошківське та Новолуганське.

Протягом минулої доби внаслідок ворожих обстрілів було поранено одного українського захисника, ще один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав бойове ураження.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 10 крадіжок, 1 злочин у сфері службової діяльності, а також 7 фактів незаконного обігу наркотичних речовин. Також виявлено 64 адміністративних правопорушення.
Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 4188 осіб та 831 транспортний засіб. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 3778 осіб та 773 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 27 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

У січні лінію розмежування перетнули понад мільйон чоловік

У січні для перетину лінії розмежування встановленим порядком було оформлено 1,07 мільйона громадян та 122 тисячі транспортних засобів. Відмовлено в пропуску через лінію зіткнення 965 особам у зв’язку з неточностями в документах або відсутністю необхідного переліку документів.

Прикордонниками в КПВВ оформлено 58 внутрішньо-переміщених осіб, які через гуманітарну кризу та систематичні порушення прав людини з боку окупаційної адміністрації РФ змушені були залишити місця свого постійного проживання та шукати кращого життя на контрольованій українською владою території.

Прикордонними нарядами в межах діючих гуманітарних дорожніх коридорів в районі операції Об’єднаних сил виявлено 72 паспортних документа України, що містили ознаки часткової підробки.

До адміністративної відповідальності в контрольних пунктах в’їзду-виїзду на лінії розмежування притягнуто 227 громадян.

Джерело

 

Противник систематично здійснює обстріли позицій підрозділів Об’єднаних сил із забороненого Мінськими домовленостями озброєння

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що противник систематично здійснює обстріли позицій підрозділів Об’єднаних сил із забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

За даними штабу Об’єднаних сил збройні формування Російської Федерації з початку 2020 року 93 рази порушували режим припинення вогню із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння, випустивши при цьому 1087 боєприпасів.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін вказує на неприпустимість порушення існуючих домовленостей.

Джерело

 

Щоденний звіт № 27/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 3 лютого 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 2 лютого 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У період із вечора 31 січня до вечора 1 лютого СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Із вечора 1 до вечора 2 лютого Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • СММ продовжувала здійснювати моніторинг безпекової ситуації на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • Обмеження свободи пересування патрулів Місії тривали, зокрема на блокпостах у непідконтрольних урядові Заїченку, Безіменному та Новоазовську на півдні Донецької області.

Автор