Світ 7 червня. Результати дня

Напружені вибори в Перу, засудження школярів у Бурунді, нафтові «Месники» в Нігерії, критика Трампа в США, теракт у Туреччині, допінг-скандал в Росії, битва за Фаллуджу в Іраку, курдська кампанія в Сирії та багато іншого.

Африка:

– У Бурунді 11 школярів засудили до в’язниці за пошкодження портрета президента країни. Підлітки від 14 до 18 років, за повідомленням поліції, обмалювали портрет глави держави у школі. За це в країні введено кримінальну відповідальність.

– Євросоюз анонсував програму із збільшення об’єму гуманітарної допомоги країнам Африки, щоб зупинити потік біженців.

– Влада Нігерії оголосила, що розпочне мирні переговори із антиурядовим угрупованням «Месники з дельти Нігеру», члени якої організовують регулярні напади на нафтові трубопроводи та підприємства Нігерії.

– Велика Британія внесла на розгляд Ради Безпеки ООН проект резолюції, який дасть ЄС право запроваджувати ембарго на поставки зброї в Лівію.

– Прем’єр-міністр Лівії Файез Аль-Сарадж заявив, що не допустить жодного іноземного втручання у конфлікт. Він відкинув пропозиції із розгортання іноземних військових контингентів для боротьби з «Ісламською державою».

– У Нігерії християнська громада закликала уряд посилити їх захист через напади мусульман.

Америка:

– Спікер нижньої палати парламенту Пол Райан розкритикував кандидата у президенти США, мільярдера Дональда Трампа та звинуватив його в расизмі. Раніше, один з найвпливовіших республіканців, Райан підтримав кандидатуру Трампа після нетривалих вагань. Сам Трамп нещодавно звинуватив федерального суддю Гонсало Куріеля, який розслідує справу про шахрайство проти університету Трампа, у «заангажованості» через його мексиканське походження.

– У Перу продовжують рахувати голоси на президентських виборах. За даними частини опрацьованих бюлетенів, кандидат у президенти Педро Пабло Кучинські лідирує із відривом від Кейко Фухіморі в 0,3%.

– ЦВК Гаїті скасував результати першого туру президентських виборів, який відбувся торік. Це означає, що найближчим часом буде оголошена дата перевиборів, а тимчасовий президент Жоселерем Пріверт залишиться на посаді ще на рік. Як відомо, президентські вибори на Гаїті зайшли у глухий кут після провалу другого туру, коли кандидати відмовилися визнавати результати першого. А повноваження президента до того часу завершилися, і в країні встановилося фактичне безвладдя.

– Консервативна опозиція Колумбії на чолі із Альваро Урібе розпочала збір підписів за петицію, вимагаючи скасувати укладення мирної угоди між урядом та повстанцями із ліворадикального угруповання «ФАРК».

– Керівна партія Нікарагуа висунула свого лідера та чинного президента Даніеля Ортегу кандидатом у президенти. Це буде його третя кампанія.

Азія:

– Міжнародні правозахисні організації «Amnesty International» та «Human Rights Watch» засудили вирок лідерам Ісламської партії Таджикистану, який винесли минулого тижня у Душанбе.

– 11 людей загинули та 36 поранені внаслідок теракту в центрі Стамбула в Туреччині. Жодна група не взяла на себе відповідальність за вибух. Щоправда, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив у цьому Робітничу партію Курдистану.

– Семеро людей стали жертвами нападу бойовиків «Талібану» на будівлю суду в місті Пулі Алім в провінції Логар в Афганістані. Троє озброєних терористів розстріляли людей в залі суду. Серед загиблих новий головуючий суддя. Нападників пізніше застрелила поліція.

Європа:

– Німецький телеканал «ARD» представив новий документальний фільм німецьких журналістів про допінг-скандал в Росії. Зокрема, в ньому зазначається, що міністр спорту РФ Віталій Мутко особисто покривав всі факти використання російськими спортсменами допінг-препаратів.

– 25 людей зазнали сильних опіків через пожежу, яка спалахнула у центрі розміщення біженців у німецькому Дюссельдорфі.

Близький Схід:

– Терористи «Ісламської держави» стратили 38 своїх членів за підозрою у «шпигунстві» в іракському Мосулі.

– У Сирії відкрилася перша сесія новообраного парламенту. Вперше в історії країни спікером обрали жінку – Хадію Аль-Аббас. На засіданні виступив президент Башар Аль-Асад. Він анонсував розробку проекту нової Конституції.

– В Іраку три десятки терористів «Ісламської держави» були ліквідовані під час спецоперації урядових військ неподалік міста Хадіса в провінції Анбар. Водночас, іракська армія звільнила від бойовиків район Аль-Ятама на півдні міста Фаллуджа. 14 терористів були знищені у боях.

– У Сирії на північному сході провінції Алеппо сили СДС та курди вибили бойовиків «Ісламської держави» із селищ Кабір Аль-Сагир та Аль-Хамдунійя біля стратегічного міста Манбідж. Тепер вони всього у 3 км від міста.

– На сході провінції Хомс у Сирії урядові війська після кількагодинних бойових дій спромоглися витіснити сили «Ісламської держави» із території перехрестя Таліла. Після успішного наступу, армійські підрозділи 67-ї військової бригади та 18-ї танкової дивізії рушили на позиції бойовиків біля насосної станції Т-3 неподалік нафтового міста Арак.

– Сотня терористів «Ісламської держави» була знищена у боях на заході провінції Ракка протягом останніх днів. Такі дані наводить Міноборони Сирії. Урядові війська всього в 30 км від авіабази «Табка», яка є ключем для захоплення Ракки. Загалом, сирійська армія звільнила від ІД 45 км території вздовж траси «Ісрійя-Ракка».

Автор