Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 21.01.2020 (звіт ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 21 січня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 2 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також станкового протитанкового гранатомету, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Один обстріл по нашим позиціям відкривався у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, а саме: поруч з Красногорівкою – зі стрілецької зброї.

Один ворожий обстріл було зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, а саме: поблизу Зайцевого – зі станкового протитанкового гранатомету, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а також противник випустив 4 міни з мінометів калібру 82 мм.

Сьогодні, 21 січня, внаслідок ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 20 СІЧНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4000 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянках розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

20 січня збройні формування Російської Федерації 10 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями 120-мм мінометів, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Павлопіль, Водяне, Мар’їнка, Опитне, Новотроїцьке, Травневе, Луганське та Оріхове.

Протягом минулої доби у результаті ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув, ще один отримав поранення.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 розбій, 1 грабіж, 5 крадіжок та 8 фактів зберігання наркотиків. Також виявлено 72 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 18426 осіб та 1895 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 15412 осіб та 1843 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 30 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Збройні формування Російської Федерації продовжують обмежувати свободу пересування патрулів СММ ОБСЄ

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що збройні формування Російської Федерації продовжують обмежувати свободу пересування патрулів СММ ОБСЄ у виконанні мандата СММ.

У щоденному звіті від 20 січня 2020 року СММ ОБСЄ інформує про відмову патрулю Місії у проїзді на тимчасово окуповану територію на блокпостах біля населених пунктів Новоазовськ та Сєдове. Крім того, на блокпостах біля населених пунктів Верхньошироківське (кол. Октябр) та Заїченко представники збройних формувань Російської Федерації відмовили патрулю Місії у проїзді в напрямку населених пунктів Пікузи (кол. Комінтернове) та Саханка, а у пункті пропуску на кордоні поблизу населеного пункту Вознесенівка (кол. Червонопартизанськ) взагалі запропонували патрулю Місії залишити пункт пропуску.
Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін наголошує, що дії по перешкоджанню виконання представниками СММ ОБСЄ мандату Місії є неприпустимими.

Довідково: Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ представників СММ ОБСЄ по всій території України. Усі підписанти Комплексу заходів по виконанню Мінських домовленостей погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням.

Джерело

 

Щоденний звіт №15/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 20 січня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 19 січня 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У період із вечора 17 до вечора 18 січня СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • У період із вечора 18 до вечора 19 січня Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • Команда СММ уточнювала повідомлення про те, що чоловік зазнав поранень унаслідок спрацювання вибухового пристрою поблизу підконтрольної урядові Воздвиженки в Донецькій області.
  • Місія продовжувала здійснювати моніторинг безпекової ситуації на ділянках розведення сил і засобів в районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • СММ зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення в непідконтрольних і підконтрольних урядові районах Донецької області, зокрема в житлових районах.
  • Місія зафіксувала протитанкові міни (деякі виявлено вперше) в підконтрольних і непідконтрольних урядові районах Донецької області, а також невибухлий снаряд поблизу підконтрольного урядові Лебединського.
  • Спостерігачі здійснювали моніторинг акції вшанування пам’яті в Києві.
  • Свободу пересування патрулів Місії продовжували обмежувати, зокрема на блокпостах збройних формувань на півдні Донецької області, а також поблизу неконтрольованих урядом прикордонних районів.