ОМАНлива історія

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Зауважу зразу, мені огидний будь-який снобізм. У тому, що президент Зеленський вирішив відпочити на Омані, немає нічого кримінального. Секрет Полішинеля, президент Зеленський – мільйонер. Дозволити собі такий відпочинок він може, й відтак має цілковите право.

Був би я виборцем Зеленського, проблем до нього я не мав би як таке. Але. Я не виборець Зеленського і ніколи ним не буду, в першу чергу тому, що ЗЕкоманда постійно грає на патерналістських і люмпенських настроях суспільства – корчить з себе захисників «знедолених і обидлених» проти ненажерливих олігархів і чиновників. І от саме тому у ЗЕкоманди зараз проблема.

Пересічний виборець Зеленського – не самодостатня людина, яка звикла покладатися виключно на себе, і якій від держави треба лише поліпшення умов для заробляння грошей. Виборець Зеленського як раз такий, як описаний вище, – звиклий, що йому всі винні, що і влада зобов’язана за нього для нього вирішити всі його проблеми в його країні. Виборець Зеленського обирав чарівника, який припинить війну, пересадить олігархів, знизить тарифи та збільшить зарплатні. Виборець Зеленського вже починає розуміти, що його банально обдурили, і що Зеленський – лише хороший хлопець, що, як відомо, не професія. І тут – Оман.

Те, що ОПУ так недолуго і неоковирно кинувся виправдовувати президента Зеленського, має цілком об’єктивну причину. Там збагнули, наскільки небезпечна ситуація склалася, і які наслідки вона віщує. Мандрівкою в Оман з метою відпочинку (а те, що це був саме відпочинок, очевидно вже навіть дитині) Зеленський фактично познущався зі своїх виборців. Виборець Зеленського зараз розгублений і розчарований. Виборець Зеленського платить тарифи навіть більші ніж за Порошенка. Виборця Зеленського звільняють з «Мотор Січі» та «Запорожсталі» і відправляють жевріти на 2/3 окладу у 5000 грн на Запорізькій ТЕС (це лише в моєму рідному Запоріжжі, по всій Україні справи явно не кращі). Виборцеві Зеленського – шляховику, бюджет не платить грошей за виконану роботу. Виборцеві Зеленського – учителю, затримують зарплатню. Виборець Зеленського – військовий, сидить в ООС під обстрілами так само, як за «бариг і мародерів». Всі вони повірили, що Зеленський – це от та сама людина «не з системи», яка не крастиме, бо не вміє, яка звикла людей радувати і яка обов’язково поліпшить їхній добробут. І тут – Оман.

По факту президент Зеленський підписався під тим, що чхати йому на біди та проблеми його виборців. Він веде своє життя – окреме від всієї іншої України. В його житті – Оман. В житті всіх інших українців – існування від зарплатні до зарплатні. Чи поліпшить життя виборців обранець, який, нікого не посадивши і нічого виборцям не покращивши, їде розслаблятися в найдорожчий готель Оману? Очевидно, все більше людей розуміють, що їх самих ввели в оману.

Коли всі інші засоби були перебрані, у хід пішов класичний: «А от Порошенко!» Пригадали про Мальдіви… Милі, довести, що Зеленський нічим не гірший за Порошенка, не вийде. Бо Зеленський як раз набагато гірший за Порошенка. Так Порошенко з’їздив на Мальдіви, але він не виправдовувався «зустрічами на найвищому рівні з керівництвом Мальдів». Проте. За Порошенка були запущена децентралізація, відбудована армія. Укрзалізниця, Нафтогаз та Океанський флот, які стали прибутковими, хоча завжди були збитковими. За Порошенком – помісна Православна церква в Україні та збільшення української мови у вжитку, на ТБ і на радіо. А що взагалі зробив Зеленський? Полонених звільняв? Порошенко теж їх звільняв. Але саме за Порошенка були звільнені низка українських міст і сіл – Зеленський наразі землі не звільнює, він з них відступає (це називається розведення).

Вже написавши цей текст, я почув про дикі заяви радника секретаря РНБО Сівохо про УПЦ-МП як про «посередника для врегулювання війни на Донбасі». А я все голову ламав – якою новиною вони переб’ють обговорення ОМАНливої історії суспільством? Очевидно, вирішили перебивати поступками Москві. Прогнозовано.

Автор