Про націоналізацію банків… в Італії

Дмитро Вовнянко

Уявляєте, існує країна, де зараз до націоналізації готують зразу три банки! При чому один з них – старий, відомий і з давніми традиціями. Бо – неефективна кредитна політика, бо – вкладники банку – значна частина населення країни, бо націоналізація банків чревата наслідками значно легшими, ніж їхнє банкрутство…

Гадаєте ця країна – Україна? Фіг вам.

Ця країна – Італія. Банк “Monte dei Paschi di Siena” ніні переживає “чергову скажену інформатаку їхньої Гонтаревої” – вся італійська преса галасує про можливість його націоналізації.

Аби ви розуміли, банк “Monte dei Paschi di Siena” – це вам не якийсь там “Приват”. Цей банк – найстаріший в Європі. Заснований він у 1472 р. – в самий рік, коли наші предки засмагали під владою Великого Князівства Литовського та Польського королівства відповідно до місця проживання, і новину про те що далека й невідома Москва героїчно завоювала Перм, сприймали приблизно як новину про взяття Гоа військами Махмуда Гавана.

Але що поробиш? Банк – в… труднощах, інвестори не чухаються, держава приймає рішення про націоналізацію. На цьому тлі “їхня Гонтарева” продовжує “зухвалі інформаційні атаки проти їхніх банків” – подейкують про можливість націоналізації також Veneto Banca і Banca Popolare di Vicenza. Причини – всі ті самі.

Добанкувалися.

Уявляєте, який жах? Держава гнобить приватний бізнес! Держава підминає під себе найбільші банки… Здається, саме так нили зраднюки під час приватизації Привату, я не помиляюся?

Все ж таки корисно читати “Telegraph” – світогляд зради розширюється до європейського рівня. Які проблеми виникнуть в їхнього бізнесу під час їхньої націоналізації – обов’язково прослідкую.

Автор