Мінветеранів готове надати правову допомогу підозрюваним у вбивстві Шеремета

Оксана Коляда

Оксана Коляда, міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України з 29 серпня 2019 року:

“Щодо справи Павла Шеремета.

Перш за все, підозрюваних Влада та Інну Грищенків, Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко, Яну Дугарь знаю особисто.

Всі вони – визнані авторитети у ветеранському та волонтерському русі. Перебіг справи, підозра – все це дуже болить особисто мені.

Але зараз вийду тільки з офіційною позицією.

Перше.

Публічність процесу. З одного боку вважаю це великим плюсом, оскільки всі зацікавлені сторони мають змогу слідкувати за перебігом і давати свою оцінку, вживати відповідних дій.

Друге.

Оскільки всі з підозрюваних є беззаперечними авторитетами у ветеранському і волонтерському русі, відділяти справу від образу усього руху вже не вийде. Чим би не закінчилась ця справа – програє держава, насамперед репутаційно.

Третє.

Хочу нагадати про принципи верховенства права та презумпцію невинуватості. Ступінь вини кожного з підозрюваних визначить тільки суд.

Четверте.

Мінветеранів буде виконувати свої прямі функції по відношенню до бенефіціарів. Ми готові надати весь спектр правової допомоги, не даючи при цьому оцінку справи по суті.

П’яте і головне.

З огляду на чутливість теми, суспільну значимість фігури самого Павла Шеремета, а також фігур підозрюваних, рівень доказової бази має бути абсолютно ПЕРЕКОНЛИВИМ. Для всіх. У разі, якщо виникатимуть найменші сумніви у адекватності звинувачень, репутаційні ризики держави будуть збільшені у рази.

І останнє.

Звертаюся до всіх – чиновників, правоохоронців, журналістів, ветеранів, волонтерів. Ми всі хочемо жити у правовій держави, із сильними інституціями громадянського суспільства.
Навіть не прошу, вимагаю – слідкуйте за формулюваннями, вивіряйте кожне слово, коли даєте оцінку людям та діям. Є правові рамки, а є ще морально-етичні.

Вбивство Павла Шеремета має бути розслідуваним. Але так, щоби ні у кого в державі не виникало сумніві щодо доказової бази.

Образ ветерана і волонтера – це образ героя і захисника. І він ніяк не може бути поєднаним із образом вбивці”.


Роман Кулик

Міністр у справах ветеранів Оксана Коляда написала зважений допис про Грищенків, Антоненка, Кузьменко та Дугарь. З акцентом, що за будь-яких результатів судового процесу це удар по репутації держави. Також Мінвет готовий надати правову допомогу підозрюваним, необхідний максимально публічний процес, і слід пам’ятати про презумпцію невинуватості. І звертається до усіх з наступним меседжем:

“Навіть не прошу, вимагаю – слідкуйте за формулюваннями, вивіряйте кожне слово коли даєте оцінку людям та діям. Є правові рамки, а є ще морально-етичні”.

Камінь у зрозуміло чий город. По всіх пунктах хороша і раціональна позиція урядовця, який дійсно розуміє цілі свого міністерства і не боїться висловити власну думку, навіть якщо вона відмінна від позиції Авакова чи того ж президента.

P.S. За що на Коляду вже посипались нападки з боку Портнова та його нукерів типу Бужанського з вимогами звільнити її з уряду. Гівноїди.

Автор