У Чорнобилі завершили будівництво нового саркофагу

5 грудня ЧАЕС отримала сертифікат готовності до експлуатації Першого пускового комплексу (ПК-1) НБК.

Це означає, що обсяг робіт з ПК-1 повністю завершено. Він включає у себе проєктування і будівництво постійних фундаментів НБК, основної конструкції Арки разом з оболонкою і системою основних кранів, загального внутрішнього компонування НБК, твердого ізоляційного покриття ділянок усередині НБК, майданчиків, а також проєктування, виготовлення, будівництво (монтаж) і введення в експлуатацію технологічних систем життєзабезпечення і контролю стану НБК та зовнішніх інженерних комунікацій для підключення систем життєзабезпечення НБК до систем ЧАЕС.

Крім того, в рамках ПК-1 було виконано роботи з будівництва та введення в експлуатацію нової вентиляційної труби другої черги ЧАЕС та демонтажу старої ВТ-2 до насування Арки в проєктне положення.

В повному обсязі виконано індивідуальні та комплексні випробування систем та обладнання НБК, проведено 72-х годинну пробну експлуатацію об’єкту.

Отримання даного документу є ключовим для виконання подальших процедур на шляху до завершення процесу введення НБК в експлуатацію.

Довідково
У зв’язку з завершенням будівельно-монтажних робіт зі створення ПК-1 НБК та після успішного проведення випробувань, 10 липня 2019 року в ході засідання Асамблеї країн-донорів на ЧАЕС було підписано «Акт здачі-прийняття всіх об’єктів» ПК-1 НБК від Підрядника (компанії «НОВАРКА»), Замовнику (ДСП ЧАЕС).

27 вересня 2019 відбулося підписання «Акту готовності до експлуатації ПК-1 НБК». Підрозділи ДСП ЧАЕС повністю укомплектовано експлуатаційним та ремонтним персоналом НБК, який пройшов теоретичне і практичне навчання та допущений до самостійної роботи.

11 листопада 2019 року ДСП ЧАЕС направило в ДАБІ заяву про прийняття в експлуатацію завершеного будівництвом об’єкту ПК-1 НБК та видачі відповідного сертифікату.

Джерело

Фото © Facebook Anton Usov