Порушення кримінальних проваджень за висловлювання члена нашої фракції Софії Федини та волонтера Марусі Звіробій є переслідуванням за погляди та обмеженням свободи слова в Україні.

Звертаємо увагу, що переслідування за висловлювання порушують статтю 34 Конституції України, яка гарантує кожному громадянину «право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань».

Неприпустимим є коментар генерального прокурора, який дозволив собі проігнорувати презумпцію невинуватості і вже «призначив» винною Софію Федину.

Водночас ігноруючи факт держзради депутата від «Слуги Народу» Євгена Шевченка за його висловлювання в ефірі кремлівських телеканалів, з  використанням  риторики країни агресора щодо учасників протестних мітингів – ветеранів і волонтерів АТО / ООС.

Кричущими є  і погрози  журналістам в’язницею до 7-ми років  з трибуни Верховної Ради народного   депутата фракції «Слуга Народу» Богдана Яременко.

Нагадуємо, коли теперішній народний депутат від президентської партії Олександр Дубинський погрожував отруїти газом форум, де був президент, прем’єр, спікер і майже тисяча учасників – проти нього не порушувалось кримінальне провадження за тероризм і погрозу вбивством.

Теперішній президент, як ніхто інший користувався повною свободою слова. Його ніхто не переслідував ні за сцени розстрілу парламенту, ні за похорони діючого глави держави, ні за порівняння України з повією. Навіть такі екстравагантні форми критики безкарно існували, бо справжня свобода слова є надбанням України, що відрізняє її від Росії та інших недемократичних країн.

Вимагаємо закрити кримінальні провадження – не зачіпайте демократії в Україні, бо переслідуючи свободу слова ви зазіхаєте на зміну конституційного ладу.  Адже такі підходи точно віддаляють Україну від Європи, руйнуючі її імідж  та  створюють атмосферу, аналогічну північному сусідові.

Депутати фракції «Європейська Солідарність»

Джерело