Добровільна відмова від ПДЧ НАТО – це відмова від перспективи України бути в Альянсі – Порошенко (фото, відео)

 

Ми повинні продемонструвати єдину позицію і влади, і опозиції щодо важливості отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО, – сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко на засіданні Верховної ради.

«Дуже важливо зараз подати сигнал нашим партнерам – нова влада підтримує курс на членство в НАТО, започаткований раніше. Що це є консолідованою позицією – президента, уряду і Верховної ради України. Влади і опозиції. І головне – суспільства, українського народу», – підкреслив Петро Порошенко.

Він зазначив, що це ключове повідомлення заяви, яку просить ухвалити фракція «Європейська Солідарність».

За його словами, пропонується уповноважити Голову Верховної Ради разом з Президентом підписати звернення до Північноатлантичної Ради із заявою про підтвердження наміру України отримати ПДЧ.

«Все одно»… Як часто ми це чули. Все одно нам не дадуть безвіз… Все одно після референдуму в Нідерландах ніхто не ратифікує Угоду про асоціацію з Європейським Союзом і нам достатньо лише зони вільної торгівлі… Все одно Його Всесвятість не надасть нам Томосу про автокефалію нашої Православної церкви», – зауважив він.

За його словами, і навіть тепер, після безвізу, після Угоди про асоціацію, після Томосу, ми чуємо: «Все одно нам не дадуть Плану дій щодо членства в НАТО»…

«Так, не дадуть. Якщо ми самі не поставимо це питання на порядок денний. Хто прагне вирішити питання, знаходить способи. Хто – ні, знаходить виправдання», – підкреслив п’ятий президент України.

Він додав, що зараз звучить ще одна відмовка: «Ми придумаємо, як зайти в НАТО в інший спосіб».

«Та от тільки десять країн, які вступили до Альянсу від початку століття, зайшли туди саме через ПДЧ. І всі без винятку, хто отримав ПДЧ, стали членами НАТО», – підкреслив політик.

«НАТО – це висока політика. Але тут як у буденному житті, щоб вступити до вишу, не достатньо лише здати ЗНО, треба подати документи», – сказав Петро Порошенко.

П’ятий президент України наголосив: «Складно йти до мети, не маючи ані компасу, ані карти, ані підтримки. ПДЧ всі ці знаряддя дає». «А от добровільна відмова від Плану дій щодо членства виглядає як самозречення перспективи. Як небажання дратувати Путіна. Як страх брати на себе відповідальність за реалізацію надзвичайно складного завдання», – наголосив політик. Він нагадав відоме гасло: «Будьмо реалістами, вимагаймо неможливого».

«За п’ять років ми досягли колосального прогресу у стосунках з НАТО. Цей прогрес визнали всі учасники Парламентської асамблеї НАТО», – підкреслив п’ятий президент України.

Петро Порошенко подякував українській делегації у Парламентській асамблеї НАТО за єдину, спільну і узгоджену позицію. «Саме така позиція приведе до успіху», – зауважив він.

Політик зазначив, що ще минулого року написав Генеральному секретареві НАТО Єнсу Столтенбергу листа про наш твердий намір отримати ПДЧ, але відтоді відбулися президентські та парламентські вибори.

Він підкреслив, що тільки НАТО є гарантією безпеки держави та кожного її громадянина.

Фото © Михайло Палінчак

Джерело

Автор