“Шерше бабло”

Французи, коли стикаються з незрозумілою ситуацією, говорять “шерше ля фам”, шукайте жінку, тобто.

Українцеві, коли він стикається з незрозумілою ситуацією у ВР варто казати “шерше бабло”. Приклад – прямо з трибуни.

БЮТ і ради-кали, а з ними “Садонеміч” і кампанія “борцунів” з ГромадськеТБ та купи різних антикорупційний організацій вимагають створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії по офшорам компанії Roshen. Ви підтримуєте? Я – двома руками.

У відповідь БПП нагадує, що варто створити ТСК по ВСІХ офшорах всіх українських компаній і робота уже іде – робоча група Ніни Южанінової вже розробляє антиофшорне законодавство. Я – теж за, до речі. Ніщо не заважає БЮТ і РП делегувати в робочу групу своїх представників, або створити власне антиофшорне законодавство і представити його на суд фахівців і громадськості.

Але саме цього БЮТ і РП не роблять – вони ТСК вимагають. Вам не зрозуміло? А давайте “шерше бабло”!

Набирію я в Гуглі “Тимошенко офшор” і подібне. І що я бачу?

1. Корпорацією Єдині Енергетичні Системи (ЄЕСУ) володіла офшорна компанія United Energy International Limited (UEIL) – 85%. Який стосунок мають ЄЕСУ до Тимошенко всі знають? От і ладушки.

2. Детективне агентство Кroll свого часу заявляло, що знайшло таємні рахунки Тимошенко в Болгарії та Греції.

3. У травні 2015 року екс-заступник Генпрокурора Мкола Обиход заявив, що на офшорних рахунках екс-прем’єра перебуває мільярд доларів США.

4. У жовтні 2015 р. журналіст Сергій Лещенко оприлюднив факти оплати рахунків Тимошенко офшорними компаніями Дмитра Фірташа. Ідеться про $ 55 млн.

Взагалі за підрахунками контрольно-ревізійного управління в період з 1996 по 1997 р. на рахунки згаданої United Energy International Limited були переведені 553 млн доларів США; 57 млн фунтів-стерлінгів; 11 млн дойчмарок та 220 млн французьких франків. У якому офшорі цікаво, ті гроші перебувають нині?

А Гугл смалить далі – серед осіб перелічених в останьому Панам-гейті – дружина Івана Куровського, мільтімільйонера, нардепа БЮТ і ПР по черзі, і… старого друга Олега Ляшко.

Складніше з “Садонеміччю” і бандою “борцунів” – прямих слідів бабла по них не спостерігається. Але це – лише на перший погляд. Всю перелічену публіку відрізняє давня, палка і цнотливо-чиста любов до грантів, а в розподілені грантів беруть участь профільні міністерства. Чужі там не ходять…

А в остнньому Панам-гейті, осіб пов’язаних з певними міністерствами… коротше – багато.

Чи не тому так збудилися дівчатака й хлопчики?

Якби все це відбувалося в якійсь комп’ютерній грі-стратегії, я б проекспериментував і припинив би розробку протиофшорного законодавства, після чого засік би час – з якою швидкістю скисли б вимоги створення ТСК?

Але в нас не віртуальна реальність. У нас – життя, де все цинічно, преземлено і огидно.

Де – “шерше бабло”.

Автор