«Больше міліції, хорошей і разной»

Валерій Прозапас

Все покотилося по похилій, і НАБУ собі вирішило не відставати.

За два роки розслідування справи проти Нацкомісії з енергетики щодо так званої формули ціни вугілля “Роттердам+” слідство нарешті з’ясувало та повідомило, що факту поставок вугілля з Нідерландів не було.

При тому що формула має назву від середньоєвропейської ціни вугілля на нідерландській біржі + транспортування до України хоч з Африки, хоч з Польші, а не через назву місця поставки.

Такий аргумент типу “ваш астраханський кавун не з Астрахані, пройдьомьтє” вказує на якість слідства “нових ліц” в “нових органах”, а НАБУ стає на почесне місце поруч з ДБР по обслуговуванню поточної політичної ситуації, а не закону.

Бо інакше неможливо пояснити, чому політична складова переважає економічну та юридичну.

Адже формулу як спосіб визначення максимально допустимої ціни було прийнято в умовах війни та необхідності закуповувати сировину за кордоном через втрату власного видобутку на Донбасі як проміжний варіант до впровадження ринкових правил закупівель.

З епохальної прес-конференції так і не стало зрозумілим, звідки тоді та за якою ціною поставлялося вугілля, і чи були порушення формули в бік збільшення, а тим більше незрозуміло, який відсоток закупівель був нижчим за її параметри, що аж так однозначно НАБУ стало роздавати підозри конкретним посадовцям за колегіально прийняте рішення.

Ок, є підозра, що формула корупційна. Тоді треба чітко сказати – експерти з яким послужним списком визначили це? Якими критеріями вони керувалися?
Як слідство пояснює інформацію про схвалення дій регулятора стосовно формули з боку експертів Секретаріату Енергетичного співтовариства ЄС?

Чому чітка та недвозначна інформація про це не оприлюднена на прес-конференції керівництва НАБУ – а ми знову побачили чиновників з надутими щоками і туманними аргументами?

А тим часом “формула” діяти перестала, бо Україна з боями приєдналася до Третього енергетичного пакету ЄС, і тепер ми маємо можливість користуватися цивілізованим конкурентним енергоринком – і через це такі, як НАБУ, втрачають шматок “роботи”.

Може, справа в цьому – комусь треба “больше міліції, хорошей і разной”, щоби подібними “розслідуваннями” показати свою незамінність?

Автор