Світ 17-18 листопада. Результати двох днів

Ключові призначення Трампа у США, голодні смерті в Нігерії, міжнародна військова операція в Центральній Америці, сутички в Чилі, суд над диктатором у Гватемалі, поховання Фердинанда Маркоса на Філіппінах, арешти в Туреччині, початок наступу на Алеппо в Сирії та багато іншого.

Африка:

– 75 тисяч дітей перебувають на межі голодної смерті у штаті Борно в Нігерії. Урядові війська нещодавно вибили бойовиків «Боко Харам» з цього регіону. Однак він зазнав страшного спустошення. 20 тисяч людей загинули, 4,6 мільйона стали біженцями. За даними ООН, 14 мільйонів людей у Нігерії потребують гуманітарної допомоги. З них 75 тисяч дітей можуть померти найближчим місяцями.

– США внесли на розгляд Ради Безпеки ООН пропозицію запровадити санкції проти Південного Судану та оголосити ембарго на поставки зброї.

– Останні два квартали міста Бенгазі в Лівії остаточно перейшли під контроль проурядової Лівійської національної армії генерала Халіфи Хафтара після тижнів бойових дій. Відтепер – місто під контролем Уряду національної єдності.

Америка:

– За даними телеканалу «NBC», новою кандидатурою на посаду державного секретаря США при адміністрації Дональда Трампа може стати колишня губернатор штату Південна Кароліна Кріс Хейлі. Окрім неї, головним кандидатом вважають колишнього мера Нью-Йорка Рудольфа Джуліані.

– Новообраний президент США Дональд Трамп запропонував посаду радника з питань національної з безпеки відставному генерал-лейтенанту Майклу Флінну. Він займав посаду голови розвідувальної служби Міноборони США у 2012-2014 роках. За його словами, він був змушений піти у відставку, тому що, мовляв, в Білому Домі не поділяли його поглядів на радикальний іслам. Флінн відомий тим, що активно виступав проти війни в Іраку в 2003 році. Також він є прихильником співпраці з Росією щодо питання Сирії. Радник з питань національної безпеки – одна з ключових посад у США. Саме ця людина розробляє стратегію національної безпеки держави та може напрямку впливати на внутрішню та зовнішню політику. Майкл Флінн вже погодився на пропозицію.

– Новообраний президент США Дональд Трамп заявив, що новим генпрокурором країни стане сенатор Джефф Сешенс. Він відомий своєю жорсткою позицією стосовно мігрантів. Водночас, новим главою ЦРУ стане сенатор-республіканець Майкл Помпео – один з активних прихильників Трампа на виборах.

– У Гватемалі суд визнав недієздатним 90-річного колишнього диктатора Ефрайна Ріоса Монтта та закрив кримінальну справу проти нього. Колишнього генерала підозрювали в убивстві 200 людей під час свого правління. Однак нещодавно медична комісія діагностувала у нього деменцію, що робить неможливим його допит та виступи. Втім, Монтту доведеться піти під суд в іншій справі – за підозрою в організації масового вбивства 1,7 тисяч людей у сільській місцевості Кіче. У 2013 році суд вже визнавав його винним у цій справі та засуджував до 80 років ув’язнення. Натомість, Конституційний суд анулював вердикт. Генерал Ефрайн Ріос Монтт прийшов до влади внаслідок військового перевороту в 1982 році. Через півтора роки, його усунули з посади в результаті іншого перевороту. За час свого короткого правління Гватемалою, близько 10 тисяч корінних мешканців країни стали жертвами його каральних операцій.

– За повідомленням телеканалу «CNN», колишній суперник новообраного президента США Дональда Трампа на виборах – сенатор Тед Круз – був включений у список кандидатів на посаду в уряді.

– На Кубі уряд амністував 800 людей у відповідь на заклик Папи Римського Франциска до милосердя.

– У Чилі сталися масові сутички між поліцією та демонстрантами поблизу президентського палацу у Сантьяго. Тисячі співробітників державних служб вийшли на мітинг, вимагаючи підвищення заробітних плат.

– У Центральній Америці розпочалися силові операції проти банд формувань у так званому «Північному Трикутнику» – регіонах, де межують одразу три країни – Сальвадор, Гватемала та Гондурас. В поліцейських рейдах беруть участь сили Тристоронньої національної поліцейської місії, сформованої з поліцейських та військових трьох держав. Їхня основна задача – знищення банд, які тероризують місцеве населення вже багато десятиліть. На заході Гондурасу пройшла церемонія, на якій лідери трьох країн – президент Гондурасу Хуан Орландо Ернандес, президент Гватемали Джиммі Моралес та президент Сальвадору Санчез Серен – офіційно оголосили про початок роботи Тристоронніх сил. Регіон Північного трикутнику – рекордсмен у світі за кількістю вбивств. У 2015 році в Сальвадорі – «донорі» всіх банд – розпочалася антитерористична операція. 365 лідерів банд були затримані. Чимало з них – втекли до Гватемали.

– У Бразилії сотні демонстрантів штурмували будівлю Конгресу в столиці країни. Вони мітингували проти корупції, маленьких зарплат та погіршення економічної ситуації. Прорвавши кордони поліції, протестувальники увірвалися до Палати представників. Серед демонстрантів – звучали заклики до армії втрутитися та усунути від влади президента Мішеля Темера. Водночас, у Ріо-де-Жанейро силовики заарештували колишнього губернатора міста Серджіо Кабрала за підозрою у корупції та відмиванні коштів. Там вже два тижні тривають антиурядові протести. Люди кілька разів штурмували будинок міської адміністрації.

– Сукню американської акторки Мерілін Монро, в якій вона виступала перед президентом США Джоном Кеннеді та вітала його з днем народження, продали на аукціоні за майже 5 млн. доларів. Купив сукню із 2,5 тисяч брильянтів – відомий музей Ріплі «Хочете вірте – а хочете – ні».

Азія:

– У Туреччині в Стамбулі поліція затримала двох письменниць Неджмійє Алпай та Аслі Ердоган за підозрою у зв’язках з тероризмом. Їх арешт стався після публікації їхніх матеріалів у виданнях, пов’язаних з «Робітничою партією Курдистану», яка в країні вважається терористичною.

– Новообраний президент США Дональд Трамп провів першу зустріч із лідером іноземної держави – прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе. Останній особисто прибув до Нью-Йорка на зустріч із Трампом. Обидві сторони обговорили ситуацію у Східно-Китайському морі та питання, пов’язані із протистоянням КНР та КНДР.

– Окружний суд японського міста Наха на острові Окінава зобов’язав державу виплатити компенсацію в розмірі 22 млн. доларів мешканцям регіонів поряд із американською військовою базою «Футемма». Жителі країни вважають, що шум від бази заважає їм нормально працювати і шкодить їхньому здоров`ю. Переговори щодо передислокації бази США тривають з 2006 року.

– В`єтнам призупинив ратифікацію угоди про Транс-Тихоокеанське партнерство через вибори в США. Прем`єр-міністр країни Нгуен Суан Фук заявив, що переговори про відновлення ратифікації документу почнуться, коли стане зрозуміла позиція Дональда Трампа.

– Сотні представників етнічної народності рохінджа тікають з М`янми до Бангладеш через переслідування з боку влади. Уряд країни два тижні тому ввів у штат Ракхейн, де проживають рохінадж, війська. За цей час сотні людей загинули у сутичках. Армію звинувачують у розстрілах людей. Влада не визнає рохінджа окремим народом, вважаючи їх нащадками переселенців з Бангладеш, які колись незаконно перетнули кордон.

– У Туреччині суд видав ордер на арешт понад 100 університетських професорів та академіків за підозрою в зв’язках з терористами. Мова йде про опозиційний рух «Хизмет» проповідника Фетуллаха Гюлена, якого вважають головним організатором невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

– На Філіппінах поховали колишнього диктатора Фердинанд Маркоса. Напередодні, дозвіл на це дав Верховний суд попри протести людей. Маркоса поховали з усіма почестями на Національному кладовищі героїв у Манілі. Тіло диктатора, який помер у 1989 році у вигнанні, було забальзамовано та виставлено у його рідному місті Батак. Влітку цього року президент Родріго Дутерте доручив урочисто поховати Маркоса – хоча населення було проти пишної церемонії на честь колишнього лідера країни. Фердинанд Маркос керував Філіппінами з 1965 по 1986 роки. За цей час тисячі людей були вбиті або репресовані.

Європа:

– У Косові поліція затримала 19 осіб за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави». Правоохоронці стверджують – підозрювані планували теракти на території Косова та Албанії і мали намір здійснити напад на збірну Ізраїлю з футболу під час матчу «Албанія-Косово». Загалом, понад 300 косоварів є членами терористичного угруповання «Ісламська держава» та воюють у Сирії.

– Понад 10 тисяч курдів зібралися на мітинг в Брюсселі, протестуючи проти політики турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана та переслідувань курдів.

– Міністр оборони Франції Жан-Ів ле Дріан повідомив, що участь країни у Міжнародній антитерористичній коаліції в Сирії та Іраку коштуватиме Парижу 360 мільйонів доларів в 2016 році.

– Німеччина планує депортувати додому 12 тисяч афганських біженців, яким не надали дозвіл на отримання політичного притулку.

– Міністр оборони Туреччини Фікрі Ишик заявив, що Анкара розглядає можливість закупівлі в Росії ракетних систем С-400.

Близький Схід:

– Пентагон США заявив, що не підтримує наступальну операцію турецької армії та їхніх союзників в Сирії на стратегічне місто Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. Захоплення міста в терористів «Ісламської держави» – кінцева мета турецької військової інтервенції «Щит Євфрату». У США вважають, що операція передусім спрямована проти сирійських курдів, на не бойовиків «ІД».

– Понад 40 осіб стали жертвами теракту в Іраку. Смертник підірвав себе у натовпі під час весільної церемонії у місті Фаллуджа. Повідомляють про понад 100 поранених. Військові оточили місце події. Відповідальність за вибух взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– Іракська армія виявила два масових поховання із тілами понад 250 людей – ймовірних жертв терористів «Ісламської держави» – південніше міста Хаммам Аль-Аліль біля Мосула.

– Організація ісламської співпраці (ОІС) обрала новим генсеком колишнього міністра соціальної політики Саудівської Аравії Юсефа Ахмеда Аль-Усайміна. Його попередник – Іяд Амін Аль-Мадані пішов у відставку після скандалу з «невдалим жартом» на адресу президента Єгипту.

– Міноборони США оголосило, що найближчим часом продасть Катару та Кувейту партії бойових літаків на суму в понад 31 млрд. доларів. Зокрема, Катару планують продати 72 літаки F-15QA та відповідне озброєння. Кувейт має отримати літаків – 32 бомбардувальники F/A-18E та вісім винищувачів F/A-18F. Вартість угоди – 10,1 млрд. доларів.

– У Сирії розпочалася масштабна операція сирійських військ в місті Алеппо. Урядові сили готувалися до неї майже місяць. Армійські підрозділи атакували позиції бойовиків коаліції «Армія завоювання» у південно-східному кварталі Шейх-Саїд та на північному напрямку – довкола кварталу Баабдін з боку площі Джандуль. У боях беруть участь сирійські регулярні війська, загони шиїтського радикального руху «Хезболла», іракські добровольці «Харакат Аль-Нуджаба», російська авіація та палубна авіація РФ з авіаносця «Адмірал Кузнєцов».

– У Сирії в провінції Ідліб біля турецького кордону ударом американського БПЛА був убитий один з лідерів терористичної організації «Фронт Аль-Нусра», єгиптянин Абу Афган Аль-Масрі. Це – перший випадок, коли США завдали точкового удару по терористах «Фронту Аль-Нусра».


Автор