Світ 16 листопада. Результати дня

Битва за Таль-Афар в Іраку, турецько-єгипетський конфлікт, демонстрація у Колумбії, теракт в Афганістані, відмова РФ ратифікувати статут, відновлення розслідування вбивства шведського прем’єра, новий кандидат у президенти Франції, бої в Алеппо в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав єгипетську владу звільнити екс-президента Мухаммеда Мурсі, якого вже три роки тримають у в’язниці, поки над ним триває суд у справах шпигунства, організації заворушень та втечі з в’язниці. Саме арешт Мурсі призвів до погіршення відносин між Анкарою та Каїром.

– Рада ЄС вивела з-під економічних санкцій дві єгипетські компанії після того, як суд ухвалив рішення на їхню користь та визнав санкції необгрунтованими. Їх запровадили через нібито зв’язок компаній до фінансування уряду Башара Асада в Сирії.

– Єгипетський кримінальний суд скасував заборону на в’їзд до країни колишньому кандидату в президенти Ахмеду Шафіку. Він – останній прем’єр-міністр Єгипту за президентства Хосні Мубарака. У 2012 році він став головним суперником лідера «Братів-мусульман» Мухаммеда Мурсі на президентських виборах і поступився йому лише на кілька відсотків голосів. З того часу він виїхав до ОАЕ через переслідування з боку влади.

Америка:

– У Колумбії пройшла масштабна демонстрація у підтримку нової мирної угоди між урядом та ліворадикальним угрупованням «ФАРК». Це вже четверта за останні два тижні акція.

– У США сенатори-республіканці переобрали Мітча Макконнела лідером своєї фракції у Сенаті Конгресу. За підсумками виборів 8 листопада, нині у Сенаті вони мають більшість голосів.

Азія:

– Щонайменше чотири людини загинули в результаті теракту в Афганістані. Замінований автомобіль злетів у повітря в центрі Кабула. Відповідальність за теракт взяла на себе «Ісламська держава».

Європа:

– У Росії слідчі прийшли з обшуками до компанії «Роснано». СК РФ порушив кримінальну справу за фактом розтрати інвестиційних коштів менеджерами «Роснано».

– СК РФ спростував всі дані про нібито нових фігурантів кримінальної справи проти колишнього міністра економіки Олексія Улюкаєва. Слідчі заявили, що він є єдиним та головним підозрюваним у справі про хабарництво.

– Музикант Боб Ділан заявив, що не зможе приїхати та отримати Нобелівську премію з літератури, якою його нагородив Нобелівський комітет, оскільки у нього «є інші справи».

– Росія остаточно відмовилася від участі у Міжнародному кримінальному суді. Відповідне розпорядження про відмову ратифікувати Римський статут підписав президент РФ Володимир Путін. Російська влада пояснила це «захистом національних інтересів». Напередодні, прокурор МКС Фату Бенсуда у своїй щорічній доповіді визнала ситуацію в окупованому Криму міжнародним конфліктом між РФ та Україною. Також прокурор допустила застосування права міжнародних конфліктів й до ситуації на сході України. Остаточне рішення, чи вважати ситуацію в Криму конфліктом – має вирішити МКС. Росія підписала Римський статут у 2000 році, але затягнула ратифікацію на 16 років.

– Керівник російської Федеральної антимонопольної служби (ФАС) Ігор Артем’єв заявив, що 95% всіх торгів державних корпорацій – це імітація.

– Швеція відновила розслідування вбивства екс-прем’єр-міністра країни Улофа Пальме 30 років тому. Цю справу почнуть розслідувати вже у лютому 2017 року. Улоф Пальме був застрелений невідомим в центрі Стокгольма у 1986 році. Справу так і не розкрили. Протяжність архівних полиць з матеріалами справи сягає 250 метрів. За 30 років 133 людини визнавали свою провину в убивстві прем’єра, однак всіх їх виключили з числа підозрюваних.

– Колишній міністр економіки Франції Еммануель Макрон висунув свою кандидатуру на посаду президента країни. Вибори мають відбутися навесні 2017 року.

– Керівна коаліція ФРН офіційно оголосила нинішнього міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра своїм кандидатом на посаду президента Німеччини. Вибори мають відбутися 12 лютого 2017 року.

– Партія «Грузинська мрія» отримала 115 із 150 депутатських мандатів за остаточними результатами парламентських виборів. Про це повідомила ЦВК. Опозиційна партія «Єдиний національний рух» отримала 27 мандатів, а про-російська партія «Альянс патріотів Грузії» – лише 6 місць.

– Сейм Польщі ухвалив закон про створення Сил територіальної оборони – аналога Національної гвардії. Відповідно до закону, СТО тепер стануть п’ятим родом військ, поряд із сухопутними силами, військами спецпризначення, ВМС та ВПС. Тепер закон відправлений на розгляд Сенату.

– Парламент Болгарії прийняв відставку уряду Бойко Борисова. «За» відповідне рішення проголосували 218 депутатів, двоє – утрималися. У відставку уряд подав 15 листопада після оголошення результатів президентських виборів, на яких перемогу отримав колишній генерал Румен Радев, який вважається проросійським політиком.

Близький Схід:

– Один з лідерів терористичної організації «Ісламська держава», так званий «емір» близькосхідної мережі бойовиків Абдель Басіта Аль-Іракі був знищений повітряним ударом сил коаліції у сирійському місті Ракка.

– В Іраку шиїтсько-християнські загони Сил народної мобілізації звільнили від терористів «Ісламської держави» аеропорт поблизу міста Таль Афар на заході від Мосула. Битва за нього тривала із самого ранку. Тепер іракські сили готуються до штурму самого міста. Таль Афар – це єдиний та основний шлях бойовиків сил «ІД» з Мосула до Сирії.

– У Сирії арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» захопили 9 селищ на півночі провінції Алеппо, з яких відступили терористи «Ісламської держави». Водночас, про-турецькі сили, які беруть участь в інтервенції «Щит Євфрату», розпочали штурм міста Аль-Баб.

– У східних кварталах Алеппо 27 людей були застрелені бойовиками «Армії завоювання». Люди вийшли на мітинги, звинувачуючи ісламістів у корупції та привласненні всієї гуманітарної допомоги. Бойовики відкрили по демонстрантах вогонь у кварталах Аль-Амірійя та Аль-Фардус. Між тим, за даними опозиційних ЗМІ, 42 цивільних загинули внаслідок повітряних ударів сирійської та російської авіації.


Автор