Команда Петра Порошенка в телемарафоні «Україна: російський реванш чи європейське майбутнє?» (відео)

 

Петро Порошенко: у новому Європарламенті Путін хотів повторити бліц-криг, який їм вдався в ПАРЄ, але ми завадили цьому сценарію

 

Команда «Європейської Солідарності» у перші ж дні роботи нового Європарламенту попри розпал виборчої кампанії прибула у Страсбург, щоб захистити інтереси України і зірвати черговий план путінської «п’ятої колони» – про це п’ятий президент України, лідер партії Петро Порошенко заявив під час телемарафону «Україна: російський реванш чи європейське майбутнє?».

«Не допускаючи можливості повторення поразки України, незважаючи, що йде виборча кампанія, я разом з нашою командою прийняв рішення їхати до Страсбургу. Ми знали, що в цей час прокремлівським силам поставлене завдання у Страсбурзі дестабілізувати ситуацію. На що розраховував Путін? Новий склад Європарламенту, більше 50% депутатів, які були обрані в Європарламент, нові. Їм треба було зруйнувати українські можливості в Європарламенті,  повторити той бліц-криг, який їм вдався в ПАРЄ через розкоординованість і бездіяльність української влади», – заявив Петро Порошенко.

Європейський Союз протягом останніх п’яти років був надійним партнером і союзником України в питаннях протидії російській агресії. Тому для Путіна було вкрай важливо нав’язати свою тезу про «втому від України у ЄС» і зняти українське питання з порядку денного європейського  співтовариства, – наголосив лідер «Європейської Солідарності».

«Чому текст і час прийняття резолюції такі важливі? Це одна з перших резолюцій нового Європарламенту одразу ж після скликання. Це демонструє, що Україна має найвищий пріоритет серед викликів, які стоять перед об’єднаною Європою. Це спростовує тезу, яку намагалася протягнути Росія – «втому від України» в ЄС. Мовляв, світові Україна більше не цікава, тому залиште Україну на поталу Росії – і нехай це буде зона інтересів Кремля. Ми не дали цього зробити», – наголосив Петро Порошенко.

«Україна твердо розраховувала протягом цих 5 років на потужну підтримку з боку Європарламенту, Єврокомісії, Європейської Ради і Високого представника. Коли нам була потрібна допомога – синхронна ратифікація Угоди по асоціації, яка була основною вимогою Революції Гідності, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі. Запровадження і затвердження санкцій проти Росії, яке почалося ще з санкцій через Крим у березні, санкції через агресію на Донбасі в червні. Ключова позиція щодо фінансової підтримки України. Європарламент завжди голосував макрофінансову допомогу. Підтримка реформ – 5 років це було надпотужне українське лобі, я знав керівника кожної політичної групи, кожної фракції, для того, щоб забезпечити цю потужну світову солідарність з Україною в усьому світі. Європейський Союз тут відіграє абсолютно важливу роль», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: «Європейська Солідарність» має чіткий план деокупації Донбасу і Криму

 

Президент Росії Путін намагається реалізувати в Україні типовий сценарій, який він вже випробував в Абхазії, Південній Осетії та Придністров’ї – це сценарій легалізації російської окупації. У цей сценарій цілком вписується ініціатива Кремля видавати російські паспорти всім мешканцям Донбасу. Про це п’ятий президент України, лідер партії Петро Порошенко заявив під час телемарафону «Україна: російський реванш чи європейське майбутнє?».

«Путін абсолютно передбачуваний. І діє для реалізації свого плану окупації України. Є напрямок, яким він рухається крок за кроком. Перший крок – пропозиція видавати російські паспорти тільки окремим категоріям українських громадян, які проживають на окупованих територіях. Він бачить потужну реакцію нашої владної команди і світу. Потім під час виборчих перегонів створилися умови, коли Путін каже – ми будемо видавати паспорти тепер уже всім мешканцям, які проживають на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Зараз, оскільки не застосовуються рішучі кроки у відповідь, він робить наступний крок. Паспорти не тільки на окупованій території, а й на всій території Донецької і Луганської областей. Така сама ситуація була в Абхазії. Так само розвивалася ситуація у Південній Осетії. Так само розвивається ситуація у Придністров’ї», – наголосив Петро Порошенко.

«Для чого це робиться? Для того щоб повторити сценарій Південної Осетії. Нібито під приводом захисту не просто російськомовних громадян, як він це робив у Криму і на Донбасі, а під приводом захисту громадян Російської Федерації починається офіційне військове вторгнення. Легалізується окупація», – зазначив лідер «Європейської Солідарності».

Він нагадав, що під час президентської каденції розробив цілу низку заходів для протистояння путінським сценаріям – це і санкційні кроки, і заходи міжнародно-правового регулювання, в тому числі і судового.

«Я запропонував це новообраному президенту,  і зараз наголошую, що я готовий підставити плече. Але в жодному разі не можна робити з цього комікси, жартувати з цього, недооцінювати загрози. Ми маємо рішуче реагувати – так як ми зреагували під час агресії в Керченській протоці. Ми вимушені були застосувати надзвичайні засоби.  Я сам підписав директиву для подання в Міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі. І є результат – виграш Україною справи проти Російської Федерації», – нагадав Петро Порошенко.

«Так само відповідно до директив були виграні справи у Стокгольмі проти Газпрому. Вчора ми отримали рішення судів багатьох держав, які стали на бік України, які забезпечать виплату Газпромом більше 4 мільярдів доларів. Тільки таку мову розуміє Путін – мову санкцій. Росія заплатила високу ціну за агресію, за санкції, втративши за оцінками Блумберга  150 млрд доларів США або 10% ВВП», – наголосив Петро Порошенко.

Він зазначив, що партія «Європейська Солідарність» має чіткий план деокупації Донбасу і Криму.

 

«Коли я говорив про звільнення Криму політико-дипломатичним шляхом, у нас є абсолютно чіткий план, дорожня карта – що і коли треба робити. У нас є чіткий план по Донбасу – в тому числі і по застосуванню миротворців відповідно до рішення Радбеза ООН. Як, коли, які країни беруть участь. Коли передається під контроль кордон і таке інше.  Це буде перший крок до принесення миру на окуповані землі.  І через застосування миротворців – деокупація.

Така сама ситуація і по Криму. Адже ідея «Крим наш» стає все більш токсичною в самій Росії. Я твердо переконаний – це є кроки до нашої перемоги», – наголосив лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Петро Порошенко: За мого президентства ніхто з колаборантів чи представників «п’ятої колони» не наважувався балотуватись на жодних виборах

 

Після президентських виборів проросійська «п’ята колона» активізувала зусилля для реваншу, руйнування фундаменту української державності, збудованої за п’ять останніх років, і капітуляції України перед агресором. Наразі головна мета колаборантів  – проповзти до українського парламенту, щоб звідти втілювати накази Кремля. «Європейська Солідарність» – саме та команда, яка зможе протистояти реваншу під куполом Верховної Ради. Про це п’ятий президент України, лідер партії Петро Порошенко заявив під час телемарафону «Україна: російський реванш чи європейське майбутнє».

«За президента Порошенка була проведена президентська кампанія, парламентська кампанія і кампанія до місцевих органів влади – дуже впливових, в зв’язку з процесом децентралізації. Ніхто з них не наважувався балотуватися. Лише після спливу повноважень Порошенка вони підняли голову. Ми сьогодні можемо твердо наголосити, що ні з Опоплатформою, ні з Опоблоком ми в одній коаліції не будемо. А де ми будемо – визначить коаліційна угода і чіткі взаємні зобов’язання», – наголосив Петро Порошенко.

Головна мета прибічників Кремля – просувати інтереси країни-агресора всередині України. Однак попередній досвід доводить – будь-яка співпраця з Росією використовується Кремлем як інструмент тиску та шантажу.

«Зміни, які сьогодні намагається протиснути Опозиційна платформа чи Опозиційний блок – це не українські інтереси, це інтерес Росії. Про що вони їздять домовлятися в Москву? Вони їздять домовлятися про газ – найбільш корумпований товар. Я пишаюся тим, що за моєю директивою була припинена купівля газу в 2015 році і Україна перейшла на європейський ринок газу. Щороку у жовтні-листопаді Росія говорила про Україну, нібито Україна краде газ. Щороку у грудні Росія погрожувала перекрити газ. Росія до 2014 року перекривала поставки, починаючи від українських труб – закінчуючи українським металом, починаючи від українського цукру – закінчуючи українським спиртом, молочними продуктами, сиром та іншими товарами. Що це було? Це було ембарго. Це були інструменти економічного тиску на суверенну незалежну державу. Як зараз відбувається з ринком Європейського Союзу? Двері відкриті. З 25% ми досягли сьогодні 43% і точно буде 50%, і ніхто Україну там чіпати не буде! Це – наш національний інтерес», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело