Команда ЄС в телемарафоні «Стоп Реванш» – спільному проекті телеканалів «Прямий», «П’ятий» та «Еспресо» (відео)

 

Володимир В’ятрович: Ми не допустимо люстрації Революції Гідності

Активізація проросійських сил стала можливою через відсутність реакції нової влади на прояви реваншу, атаки на національну ідентичність та українську культуру. Україну намагаються повернути у часи Януковича – знову пропонують запровадити регіональні мови, а питання декомунізації вирішувати на місцевих референдумах. Але команда «Європейської Солідарності» буде захищати українську ідентичність на всіх можливих майданчиках: в судах, Верховній Раді, на вулицях. Про це Голова Українського інституту національної пам’яті, кандидат в народні депутати від Партії «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович заявив в ефірі телемарафону «Стоп Реванш» – спільного проекту телеканалів «Прямий», «П’ятий» та «Еспресо».

«За останні два місяці ми стали свідками того, що можна назвати люстрацією гідності. Це справді системний наступ на здобутки того, що ми здобули останні за останні п’ять років. Я не згоден з тим, що це є внутрішній реванш, тому що насправді це є російський реванш. Це російський реванш, який має два сценарії: один з них внутрішньо український, другий – зовнішньополітичний. Вони реалізуються одночасно і, на жаль, в Україні є політичні сили, які є виконавцями російського сценарію. І саме тому в Верховній Раді має бути представлена потужна команда партії «Європейська Солідарність», яка не дозволить реалізувати цей сценарій», – заявив Володимир В’ятрович.

Законодавство, яке зараз опинилося під загрозою знищення – закони про люстрацію, декомунізацію, про захист і розвиток української мови, – були ухвалені на вимогу Революції Гідності, – наголосив В’ятрович. «Це безпосередні наслідки Майдану – повстання українців у 2013 – 2014 роках. Ці закони були надзвичайно важливі, аби Україна поступово почала наздоганяти інші посткомуністичні країни Східної Європи, де люстрація та декомунізація пройшли в 90-ті роки ХХ століття, і де ці процеси в поєднанні з економічними реформами дозволили цим країнам стати членами ЄС та НАТО.

Україна почала цей шлях у 2014 році. Саме це законодавство вже зіграло важливу роль для віддалення України від Росії. В РФ розуміють, що Україна, яка говорить українською, яка шанує свою історію та своїх героїв – це країна, яку вона ніколи не зможе проковтнути. Через те ми зараз є свідками спроб нівелювати та зруйнувати все те, що робилося останні п’ять років», – переконаний Володимир В’ятрович.

Джерело

 

Ахтем Чийгоз: Спекуляції на темі захисту російської мови – це гібридні методи Кремля, які відкрили Крим для окупації

 

Російська влада використовує спекуляції на гуманітарних темах, зокрема на темі російської мови, для того, аби розхитувати ситуацію в інших державах і створювати передумови для окупації і анексії територій. При цьому місцеві жителі, які спочатку прихильно ставляться до представників «русского міра», згодом відчувають такі самі утиски і фактично вичавлюються з політичного життя. Про це у ході телемарафону «Стоп Реванш» заявив політв’язень, заступник Голови меджлісу кримськотатарського народу, кандидат в народні депутати від партії «Європейська Солідарність» Ахтем Чийгоз.

«До 2014 року в Криму була лише одна українська гімназія та 15 кримськотатарських шкіл. Решта шкіл були з навчанням російською мовою. Тоді насправді необхідно було захищати українську мову та кримськотатарську, а не російську. Але влада хотіла догодити російськомовним виборцям – етнічним росіянам, яких в Криму було близько одного мільйона.

Зараз лідери більшості партій, які боролися за російську мову в Криму, залишилися у Києві, а етнічні росіяни – у Криму. І вони тепер відчули, як у Крим заходить російська бандитська військова машина. Жителі Криму сьогодні більше не беруть визначальної участі в політичних процесах Росії. Щомісяця понад 100 тисяч громадян з окупованого Криму приїжджають в Україну, щоб оформити народження дитини, зареєструвати шлюб, зробити український паспорт. Такою страшною ціною, втратою батьківщини вони усвідомили, що таке «русский мір» бандитської Росії», – заявив Ахтем Чийгоз.

Джерело

 

Ірина Геращенко: Українська мова викликає захоплення у світі, і ми будемо її захищати

Нові вітчизняні можновладці повинні одужати від меншовартості, відчути себе українцями, представниками великої європейської держави з прекрасною мовою, – про це перша заступниця Голови Верховної Ради України, кандидат у народні депутати від партії «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко заявила під час телемарафону «Стоп Реванш».

«Ми сьогодні зустрічались із послом Британії в Україні пані Джудіт Гоф. Закінчується термін її перебування в Україні. Пані Джудіт Гоф вивчила тут українську мову і цим пишається. Вона домовилась із вчителькою української мови, що після від’їзду буде скайпом брати уроки, щоб не забути мову. А в неділю був День взяття Бастилії – це національне свято Франції. Посол Франції Ізабель Дюмон пишається тим, що під час перебування в Україні вона не  тільки вивчила українську мову, а й навчилася грати на бандурі. Для іноземці, для Послів, дипломатів, які мають кілька вищих освіт і знають кілька європейських мов, сьогодні в тренді мати вишиванку і знати українську мову. А для наших малоросів  – це навпаки ганьба розмовляти українською. Це ненормально», – вважає Ірина Геращенко.

Вона спростувала стереотип про те, що на Донбасі не хочуть української мови. «Останній візит президента Порошенка в якості Глави держави був на Донбас, що дуже символічно. Ми відвідувала Авдіївку і зустрілися з Марією Іванівною – це легендарна вчителька, їй вже за 70 років. Саме її портрет зображений на муралі розбитого авдіївського будинку. Марія Іванівна в Авдіївській школі виховала  кількох переможців Всеукраїнських олімпіад з української мови.

Ще один приклад: учні прифронтового Маріуполя  отримали 200 балів під час тестів з української мови. А нещодавно ми повернулись з Красногорівки, де російські окупаційні війська «Градом» зруйнували українську школу. Зараз вона відбудовується . Жителі розповідають  – в українські класи черга. Діти хочуть навчатись в українських класах , тому що усвідомлюють, що після цього вони зможуть поступати  в найкращі українські виші», – розповіла Ірина Геращенко.

«Я б рекомендувала новій команді перехворіти меншовартістю, відчувати себе українцями, представниками великої європейської країни, з абсолютно чудовою мовою, яку ми – «Європейська Солідарність», – будемо захищати», – наголосила Ірина Геращенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: тільки від нас залежить, чи буде Україна гравцем на світовій шахівниці, чи пішаком, який нічого не вирішує

 

Рішення ПАРЄ повернути парламентську делегацію Росії без будь-яких умов – це перший потужний удар по Україні на міжнародній арені, і дуже важливо не втратити суб’єктність держави у зовнішній політиці, – про це п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив у ході телемарафону «Стоп Реванш».

«Я хочу відзначити весь склад нашої делегації у ПАРЄ, яка билася як 9 рота, незважаючи на те, що залишилась без підтримки вищого політичного керівництва держави. Їхній результат був неймовірним. Це представники нашої політичної команди Володимир Ар’єв, Ірина Геращенко, Олексій Гончаренко, Марія Іонова. Значна частина делегацій інших країн на знак солідарності з Україною покинула засідання ПАРЄ. Чому це так важливо? Бо з Росії просто зняли санкції і продемонстрували, що така поведінка Росії – анексія Криму, окупація Донбасу, вбивства українців, – є прийнятною», – застеріг Петро Порошенко.

Він нагадав, що протягом його президентської каденції його команда втримувала міжнародний фронт солідарності з Україною, і санкції з країни-агресора не знімалися.

«Україна йде з порядку денного пріоритетних питань світу – нам цього не можна допустити. Саме тому ми запровадили принцип «Нічого про Україну без України». Бо саме українці мають вирішувати свою долю. Як нам забезпечити мир – тільки на умовах виведення окупаційних військ, роззброєння незаконних формувань, звільнення від окупації Криму, передачі під контроль неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону», – наголосив Порошенко.

Він нагадав, що щоразу перед зустріччю із Путіним світові лідери проводили консультації з президентом України. Зокрема, після акту російської агресії у Керченській протоці Петро Порошенко протягом 18 годин поспілкувався майже з усіма світовими лідерами і генсеком ООН, і на саміті в Буенос-Айресі лідери «Великої сімки» скасували всі зустрічі з президентом Росії. Натомість вже цього року в Осаці Путін провів низку переговорів, про зміст яких Україні досі не відомо. «Про що там говорили? Як про Україну говорили, які були плани. Що нас чекає, чи тримаємо ми цю коаліцію? Українці дізналися з прес-конференції Путіна. Це – втрата суб’єктності. Україна поступово перетворюється з гравця на світовій шахівниці – на пішака, від якого нічого не залежить», – застеріг Порошенко.

Він наголосив, що саме потужна парламентська фракція «Європейської Солідарності» триматиме міжнародний фронт на підтримку України і зміцнюватиме суб’єктність нашої держави на світовій арені. «Саме Верховна Рада затверджує основи зовнішньої і внутрішньої політики законом. І наша команда в тому числі і досвідчених дипломатів, військових, державних діячів поверне Україну до тих держав, від яких залежить власне майбутнє», – зазначив Порошенко.

Джерело

 

Михайло Забродський: Парад – це честь, яка не вимірюється грішми

Військовий Парад – це можливість Збройних сил України звітувати перед українським народом, і можливість народу віддати шану та підтримати свою Армію. Парад – це нагода показати, як змінилися Збройні сили України. Цю подію не можна вимірювати грошима – це честь для військових і народу, який це військо створив. Про це Герой України, кандидат в народні депутати від Партії «Європейська Солідарність» генерал-лейтенант Михайло Забродський заявив під час телемарафону «Стоп реванш», – спільного проекту телеканалів «Прямий», «5 канал» та «Еспресо».

«Пропоную згадати, яка саме армія ходила на парадах упродовж останніх п’яти років. Армія, яка навесні 2014 року зустріла російську агресію з металевими шоломами і речовими мішками зразка минулої світової війни. Кожен рік ми бачили, як в армії з’являлося щось нове, з’являлася нова форма одягу, спорядження, зброя, військова техніка. Кожного року ми бачили нове, було чим звітувати і чим пишатися. З кожним роком для військовослужбовців було за честь пройти головною вулицею столиці. На параді новим військовим частинам Верховний Головнокомандувач, президент Порошенко вручав бойові прапори. Охочим підійти, сказати «дякую», сфотографуватися з бійцями не було видно кінця-краю. Парад не сприймався як захід, який потребує значних коштів. Парад сприймався як честь», – заявив Михайло Забродський.

Джерело

 

Петро Порошенко: Ми можемо розраховувати на міжнародних партнерів тільки тоді, коли виступаємо єдиним фронтом і самі себе захищаємо

 

Влада Росії намагається будь-що зруйнувати міжнародну проукраїнську коаліцію і скасувати санкції, які західні країни застосували до кремлівського режиму через анексію Криму та війну на Донбасі. Путін хоче використати слабкість нової української влади і продавити реалізацію свого сценарію розвитку подій на Донбасі. Цього категорично не можна допускати, – заявив під час телемарафону «Стоп Реванш» п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«Якщо ми самі не визначились із нашою позицією, то нас ніхто не буде захищати. І в цій ситуації Україна може залишитись сам-на-сам з агресором. Ми – «Європейська Солідарність» – ніколи не здамося, український народ ніколи не здасться. Але ціна буде набагато нижчою, якщо з нами буде весь світ. За сценарієм Путіна якщо ми будемо вести переговори напряму з сепаратистами – Україна потрапить у пастку. Бо як тільки б ми почали вести переговори з путінськими маріонетками, це означає одне – Росії там немає. Навіщо санкції, навіщо тиск, коли це є «внутрішній громадянський конфлікт», як каже Коломойський? Це і є путінський сценарій», – переконаний Петро Порошенко.

«Ми не можемо допустити, щоб Росія без України намагалася запропонувати будь-який сценарій. Ми завжди мали позицію України, Німеччини і Франції як представників Європейського Союзу. Цю єдність нам треба зберегти», – наголосив Порошенко.

Він зазначив, що саме через невизначену позицію нової української влади у підсумковій декларації 21 саміту «Україна-ЄС» не були відображені ключові проблеми. «Немає жодного слова про «Північний потік-2» і яким чином нам зберігати транзитний статус. Там не визначена конкретна карта по 4 союзам – митному, цифровому, енергетичному і шенгенському. Там немає скринінга законодавства, який дозволить нам у 2023 році мати право подати заявку на членство в ЄС і підписати ПДЧ щодо членства в НАТО», – заявив Порошенко.

«Всередині сперечайтеся, на зовнішньому фронті ви маєте бути об’єднані, тримати оборону і переходити в наступ», – наголосив лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Петро Порошенко: 21 липня – це день, коли ми маємо врятувати Україну від російського реваншу

 

Перед президентськими виборами ймовірність проросійського реваншу в Україні більшості людей видавалася примарною. Після Революції Гідності та численних жертв російської агресії здавалося, що повернення України в орбіту Кремля неможливо. Однак події останніх місяців свідчать про реальну загрозу проросійського реваншу, і зупиняти його доведеться патріотичним політичним силам у новообраному парламенті. Про це п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив під час телемарафону «Стоп реванш» – спільного проекту телеканалів «П’ятий», «Прямий» та «Еспресо».

«Коли наша команда напередодні виборів стверджувала про небезпеку і загрозу реваншу, – ніхто не йняв віри. Який реванш може відбутися, коли за ці 5 років заплачені такі жертви за волю України, щоб зберегти державу, щоб дати відсіч російському агресору? Зараз над Україною нависла загроза капітуляції», – переконаний Петро Порошенко.

Єдина політична сила, яка довела свою здатність реальними справами жорстко протистояти реваншу – це команда «Європейської Солідарності», – наголосив лідер партії.

«Наша команда здатна зупинити реванш, так як ми це робимо зараз. Ухвалив суд рішення про перейменування проспекту Бандери в проспект Московський? Це – два символи. Бандера – символ України, а Москва – це символ іншої держави. Наша команда негайно звернулася до нашої фракції у Київради. І на найближчій сесії буде внесено рішення про повторне перейменування проспектів Бандери і Шухевича. Ми не допустимо реваншу», – зазначив Порошенко.

«Щойно вони намагалися просунути Кузьміна, Клюєва, Шарія, Онищенка на вибори до парламенту – наша команда звернулася до ЦВК, до суду, і в виборчих бюлетенях прізвищ цих одіозних політиків не буде. Вони є поплічниками Януковича, вони причетні до прийняття законів 16 січня, розстрілів на майданах, до запрошення російських військ і Путіна для того, щоб Путін прийшов і легітимізували російську агресію. Ми здатні зупинити ці процеси», – наголосив Петро Порошенко.

Зараз лінія фронту перемістилася з передової на Донбасу у парламентську залу, переконаний лідер «Європейської Солідарності». «Наша команда стане потужним «парламентським спецназом», який зупиняє російську агресію, так само як її зупинили на фронті бійці. У тому числі під керівництвом легендарного комбрига 95-ки, а зараз командувача ДШВ Михайла Забродського, Героя України, який є в нашій команді. Зараз – я цитую генерала Забродського – найбільша небезпека для існування держави переходить в парламент. І саме в парламенті українські патріоти, українські державники повинні дати відсіч російському агресору», – зазначив Петро Порошенко.

Він застеріг, що під виглядом п’ятої колони у Верховну Раду намагається «вповзти» Москва. «Вони хочуть спочатку увійти в парламент, потім до складу коаліції, потім увійти в український уряд, і потім виконувати вказівки з Москви для того, щоб розвернути Україну і повернути її до російської імперії. Зупинити наш рух в Європейський Союз, в НАТО, зупинити повернення України в родину європейських народів. Нам потрібно ваша підтримка і довіра. День, коли ми маємо врятувати Україну – 21 липня, де кожен своїм волевиявленням може забезпечити продовження руху України в Європу. Ми маємо об’єднатися і перемогти», наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Ахтем Чийгоз: Звільнити окуповані території можна лише через посилення санкцій, а не заграванням з агресором

Ініціативи нової влади щодо послаблення санкцій по відношенню до окупованих територій України є провокаційними і зрадницькими по відношенню до громадян України, які опинилися на непідконтрольній території. Реальний план звільнення полягає у примушенні агресора піти з України через економічний та політичний тиск. Про це політв’язень, заступник Голови меджлісу кримськотатарського народу, кандидат в народні депутати від партії «Європейська Солідарність» Ахтем Чийгоз заявив під час телемарафону «Стоп реванш», –  спільного проекту телеканалів «Прямий», «5 канал» та «Еспресо».

«Згідно усіх міжнародних норм забезпечення населення на окупованих територіях покладається на окупанта. Заяви, які зараз роблять українські політики про поступки агресору, є провокаціями, які не мають нічого спільного з реальним звільненням окупованих територій.

Якщо ми не будемо категорично реагувати на подібні заяви, зокрема, що начебто потрібно відновити водопостачання в Крим, щось продати, здати в оренду, то врешті решт ми вийдемо на здачу Криму. А це здача України. Бо не можна розглядати окремо здачу релігії, мови… як плату за зупинення війни. Це руйнація самої держави.

Люди, які зараз опинилися в окупації, готові боротися за те, щоб бути в Україні. А ці дешеві маніпуляції, щоб задобрити агресора, нівелюють їхню боротьбу. Люди в Криму розуміють, що вимушені дії української влади зрештою приведуть до звільнення території від агресора», – заявив Ахтем Чийгоз.

Джерело

 

Українські військові не торгують своєю честю, як і не торгують країною – Олексій Петров

 

Для кожного українського військового пройтися по Хрещатику в парадному розрахунку – це честь, коли на тебе дивиться вся країна, на тебе дивляться мільйони людей. Про це під час “Марафону “Стоп реванш” на “Прямому” заявив ветеран АТО, блогер Олексій Петров.

“Для кожного військового, українського військового, пройтися по Хрещатику в парадному розрахунку – це честь, коли на тебе дивиться вся країна, на тебе дивляться мільйони людей, на тебе дивляться в світі. Так, ти йдеш десь там в “коробці”, але ти знаєш, що ти в цій “коробці”, твої батьки знають. І ти йдеш, піднявши голову, по центральній вулиці своєї країни. Нам цю честь вирішили замінити, заткнути рот тисячею гривень. Я хочу передати, користуючись нагодою, команді “ЗЕ”, що українські військові не торгують своєю честю, як і не торгують країною”, – зазначив Петров.

Джерело

 

Зеленський робить те, що робив Лукашенко одразу після своїх виборів – Княжицький

 

Президент України Володимир Зеленський робить те, що робив на початку свого президентства Олександр Лукашенко.

Про це під час “Марафону “Стоп реванш” на “Прямому” заявив голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький.

“Ці заяви так званої нової команди “нових облич” – вони мотивовані лише тим, як і багато інших їхніх заяв, що для Путіна дуже важливо довести, що ми один народ з росіянами, що немає ніяких українців, немає української мови. І те, що робить зараз Володимир Зеленський, мені дуже сильно нагадує те, що робив колись Олександр Лукашенко одразу після своїх виборів. Може, ви пам’ятаєте.

Він провів референдум, і одним з питань була тема надання статусу російській мові. Фактично білоруська мова зникла з Білорусі, фактично зникла білоруська незалежність і фактично почався авторитаризм в Білорусі. А авторитарні країни в Євросоюз не приймають. Тому те, що робить зараз нова команда “нових облич” – це все, щоб відсунути нас від нашого європейського вибору, від Європейського Союзу. А українська мова як основа нації – це найкращий захист і від агресії Росії, і від того, щоб не дозволити нам не наближатися до Європейського Союзу”, – переконаний Княжицький.

У нової влади немає жодних підстав надавати російській мові статус регіональної. Про це в ефірі “Прямого” заявив голова комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький.

“Вони розуміють, що зробити російську мову державною в значній частині України — і не лише у Львові, а й в Івано-Франківську, Тернополі, Житомирі, Хмельницькому, навіть у Києві і навіть у Харкові — їм не так легко вдасться. А от на окупованих територіях вони сподіваються це зробити, звідти почати. Бо ворог зупинився рівно там, де українська мова була замало розвинута – в Криму і на окупованих територіях України”, – пояснив нардеп.

Княжицький зауважив, що агресор окуповував території, де українською мовою говорили менше, ніж російською.

“І коли пан Разумков заявляє, що він говоритиме російською мовою і далі в українському парламенті, для мене це однозначно значить те саме, якщо він скаже: приходьте, окуповуйте і всю нашу українську територію. Тому що лише українська мова об’єднує. Немає підстав робити регіональні мови”, – сказав народний обранець.

Джерело 1 Джерело 2

 

 

Автор