Світ 1 червня. Результати дня

Лівійсько-сирійсько-іракська кампанія проти ІД, теракт в Сомалі, смерть диктатора-демократа в Домініканській Республіці, мітинг в Перу, протести в Хорватії, «чорна справа» Партії регіонів в Україні, перемир’я у Дараї в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Потужний вибух пролунав біля готелю «Ambassador» у Могадішо в Сомалі. 15 людей загинули. Влада підозрює в організації теракту бойовиків «Аль-Шабаб».

– У Лівії проурядові війська після запеклих бойових дій вибили терористів «Ісламської держави» з міст Бен Джавад та Навафійя неподалік міста Сірт зі сходу. З іншого боку на Сірт наступають бійці батальйону з порту Місрата. Сірт є столицею «Ісламської держави» у Лівії.

– Восьмеро ісламських бойовиків були вбиті у зіткненні з поліцією неподалік столиці в Алжирі.

Америка:

– Двоє людей загинули в результаті стрілянини на території Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі в США. Невідомий почав стріляти по студентах, а потім сам застрелився.

– У Перу пройшла багатотисячна демонстрація проти кандидата у президента країни Кейко Фухіморі. Вони звинувачують її у корупції та утисках свободи слова та прав людини. Мітингарі вимагають зняти її з перегонів.

– У Домініканській республіці на 93 році життя помер екс-президент країни Антоніо Імберт Баррера. Він відомий тим, що у 1961 році, разом із групою інших офіцерів, організував вбивство диктатора Домінікани Рафаеля Трухільо. Таким чином він завершив 31 рік кривавого військового правління Трухільо та його армії. Після тих подій Баррера був одним з двох заколотників, які залишилися в живих. Пізніше, у 1963 році Баррера брав участь у військовому перевороті проти президента Хуана Боша. Заколот підтримали США. Баррера був оголошений президентом через два роки. Попри переворот, його вважають «визволителем» країни, який приніс демократію замість диктатури.

– Близько 2,5 тисячі поліцейських Колумбії провели рейд в один з найнебезпечніших кварталів Боготи – «Бронкс», названий так за однойменним небезпечним кварталом в Нью-Йорку. Він повністю контролюється наркокартелями. Правоохоронці штурмували найбільший в країні відкритий ринок наркотиків, який розташовувався в центрі кварталу. 11 людей заарештували, сотні були врятовані із полону бойовиків. Правоохоронці оточили район ринку та припинили його діяльність.

Азія:

– В Афганістані бойовики «Талібану» зупинили кілька пасажирських автобусів в провінції Гельманд та розстріляли 16 людей. Інших взяли у заручники.

Європа:

– Група археологів під час земельних робіт в Лондоні виявила близько 400 дерев’яних табличок, за допомогою яких переписувалися між собою мешканці римської Британії.

– Єврокомісія опублікувала формальне застереження польській владі, заявивши, що реформа Конституційного суду Польщі «складає серйозну загрозу верховенству права в країні».

– В Україні колишній перший заступник голови СБУ, генерал Віктор Трепак передав у НАБУ тисячі матеріалів про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів за період 2008-2012 роки.

– Колишній нардеп від «Партії регіонів» Володимир Ландік заявив, що екс-голова фракції ПР в парламенті за часів правління Віктора Януковича – Олександр Єфремов – особисто узгоджував з російськими військами захоплення Луганської області.

– Польща відновила процедуру екстрадиції до США режисера Романа Поланскі за підозрою у сексуальних домаганнях у 1977 році.

– У Швейцарії відкрився найдовший та найглибший у світі залізничний тунель. Його будували понад 20 років. Тунель Готтарда на 9 км довший, аніж японський «Сейкан». 2,3 км тунелю проходять глибоко під горою. Кінцевими зупинками маршруту є міста Ерстфельд та Бодіо.

– Тисячі людей влаштували мітинг у Хорватії. У місті Загреб мітингувальники влаштувати протестну ходу, вимагаючи ухвалити закон про реформу освіти. Його подали на розгляд парламенту в 2015 році, однак через брак підтримки з боку керівної правоцентристської партії, закон так і не прийняли.

Близький Схід:

– У Сирії до міста Дарая в провінції Дамаск прибула перша з 2012 року партія гуманітарної допомоги під егідою «Червоного Хреста» та «Червоного Півмісяця». Співробітники організацій доправили до міста ліки, вакцини, їжу та воду. Це стало можливим після досягнення угоди про перемир’я між урядовими військами та ісламістами «Армії Ісламу».

– За даними ООН, в іракському місті Фаллуджа, в якому тривають військові дії, застрягли близько 20 тисяч дітей.

– У Сирії загони курдських сил самооборони та СДС відновили наступальну операцію на місто Манбідж біля турецького кордону, яке утримують терористи «Ісламської держави». Це стратегічне місто, яке з’єднує північно-сирійські курдські території з рештою провінцій, а також з провінцією Ідліб. Битва за Манбідж є основною в антитерористичній кампанії курдів.

– У Саудівській Аравії суд виніс смертні вироки 14 людям за участь у масових демонстраціях проти уряду в 2011 році.

– В Іраку урядові війська звільнили від терористів «Ісламської держави» район Альбу Шаджаль в місті Аль-Саклавійя біля Фаллуджі. Три десятки бойовиків були знищені.

Автор