Робоча поїздка Президента України до Рівненської області (фото, відео) (оновлюється)

Президент про ефективність співпраці з Євросоюзом на регіональному рівні: Частка ЄС в експорті Рівненської області вже складає 78%

На Рівненщині ідея децентралізації прокладає собі шлях. Про цесвідчать і перші результати, і готовність присутніх тут людей працювати заради змін у житті громад і всієї України.Рівненська область шукає можливості, щоб привабити іноземні інвестиції. Доля ЄС в експорті області вже складає 78%, за минулий рік експорт туди зріс на 15.6%. Об’єднання громад + повноваження + передача ресурсів в місцевий бюджет + активні люди = наша формула успіху, з якою ми зробимо Україну успішною країною.

Gepostet von Петро Порошенко am Montag, 18. März 2019

 

Президент Петро Порошенко зазначив, що завдяки поглибленню співпраці з Європейським Союзом, частка ЄС в експорті продукції Рівненської області досягла 78%. «В Рівненській області частка ЄС в експорті вже складає 78%. Це є результат нашої роботи, це є результат відкриття ринків. Лише за минулий рік експорт туди зріс на 15,6%», – зауважив Президент під час засідання Ради регіонального розвитку Рівненщини.

«Це не розмови – це суха статистика», – додав він.

Глава держав відзначив, що кожна громада має змагатися за інвестора і Рівненська область зараз шукає можливості для того, щоб привабити іноземні інвестиції.

Президент відзначив, що громади області добиваються створення на своїх територіях високооплачуваних робочих місць. Він наголосив на важливості такого розширення можливостей для працевлаштування для області, де 53 % населення проживає в сільській місцевості.

Петро Порошенко додав, що вже тепер суб’єкти малого та середнього підприємництва забезпечують понад 80% загального обсягу реалізованої в області продукції.

Джерело

 

З 2013 до 2019 року бюджети розвитку місцевих громад зросли в 67 разів – Президент у Рівному

Під час Ради регіонального розвитку Рівненщини Президент Петро Порошенко наголосив на тому, що завдяки децентралізації суттєво збільшилися бюджети місцевих громад у співвідношенні до державного бюджету, а також зросли бюджети розвитку громад.

«Ми зробили чесно – разом з владою і повноваженнями передали на місця фінансовий ресурс», – сказав Петро Порошенко.

Президент нагадав, що тепер у зведеному бюджеті частка місцевого бюджету – 51%, а державного бюджету – 49%. «І лише необхідність витрат на оборону не дає нам далі посувати це співвідношення на користь місцевих бюджетів. Але це буде продовжено, я вам це обіцяю», – додав він.

Також Глава держави підкреслив, що за останні роки значно збільшилися і бюджети розвитку.

«Порівняйте – у 2013 році місцеві громади з державного бюджету отримували 500 млн грн. на свій розвиток. У 2019 році в державному бюджеті для них закладено 33,5 млрд грн. В 67 разів зросли бюджети розвитку місцевих громад. Під час війни», – сказав Президент.

«Ми сказали: тепер ви самі приймаєте рішення, пояснюйте їх, захищайте перед громадами і відповідайте перед людьми за кожну гривню. Змінюйте Україну. Так, треба звітувати за кожну гривню», – наголосив Петро Порошенко.

Президент повідомив, що за його дорученням на сайті Міністерства фінансів оприлюднено бюджет кожної громади і це дає можливість кожному члену громади перевірити витрачання коштів місцевих громад.

«І ще одне, можливо найважливіше. Децентралізація – це не кожен сам за себе. Навпаки, децентралізація – це об’єднання всіх нас заради спільної великої мети. А коли ми об’єднані, нас ніхто не переможе», – наголосив Президент.

Джерело

 

Децентралізація повернула самоврядуванню справжній зміст і дає можливість реалізуватись молодим лідерами громад – Президент

Президент Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Рівненської області наголосив, що децентралізація дає можливість реалізуватись молодим лідерами громад, а для кожного члена громади – можливість самому планувати зміни у своєму житті. «Ми повертаємо поняттю самоврядування його справжній зміст», – сказав він.

«На Рівненщині ідея децентралізації прокладає собі шлях. Про це свідчать і перші результати, і готовність присутніх тут людей працювати заради змін у житті громад і всієї України», – зазначив Президент.

Глава держави зауважив, що Україна йде європейським шляхом. «Тому ми відмовилися від вертикалі «я начальник – …», ви самі знаєте як далі. Ми спираємося на довіру, ми хочемо досягти того, що в Європі називається субсидіарністю. Не випадково я запросив допомагати писати нам стратегію децентралізації наших партнерів з Польщі, Німеччини. Багато ваших громад мають партнерів у Європі. Це вже приносить чудові результати: держава робить тільки те, що не може зробити громада», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав про прийнятий закон, що місцеві громади повинні управляти тим, що відбувається у них на місцях.

Петро Порошенко наголосив, що з першого дня на посаді розумів: потрібні ініціативи, які точно дадуть швидкий позитивний результат по всій Україні, бо точкових проектів під патронатом центральної влади не вистачить. «Незважаючи на війну, люди всюди мають побачити зміни, люди мають самі стати творцями змін. І це при тому, що війна не дає нам права на помилку. Якщо ініціатива не спрацює, другої спроби може не бути», – додав Президент.

«Я пишаюся тим, що був прийнятий запропонований мною закон про децентралізацію, яким владу передали громадам. Підкреслю – владу, повноваження, а разом з ними і відповідальність», – наголосив Глава держави. Він подякував Урядам Володимира Гройсмана та Арсенія Яценюка, Верховній Раді України за підтримку його ініціативи з децентралізації.

За його словами, наступним кроком стала передача разом з владою і повноваженнями на місця фінансового ресурсу. Відтак частка місцевих бюджетів по відношенню до державного істотно збільшилась і вже зараз скрадає 51% у зведеному бюджеті.

Він особливо підкреслив, що відтепер ніхто більше з Києва не диктує скільки і на який проект має бути виділено коштів. Петро Порошенко нагадав, що до проведення децентралізації представники місцевої влади змушені були ходити високими кабінетами і домовлятися про фінансування важливих для розвитку територій проектів.

«Це було принизливо і для лідерів, і для громади, і для держави. Не побоюся стверджувати, що це було загальнонаціональне приниження. Люди бачили, що від них нічого не залежить. Це вбивало ініціативу. Немає сенсу висовуватись з ініціативами. Країні завдали справжньої травми, наслідки якої ми тепер долаємо. І подолаємо, не сумнівайтесь. Я вас запевняю, що ні я, ні моя команда від децентралізації не відступимось», – підкреслив Петро Порошенко.

Він наголосив також, що на зустрічах по всій Україні бачить – громади тепер самі активно вирішують багато своїх проблем. «Громади не просто латають дорогу чи утеплюють фасад, бо їм дали гроші. Ні. Мені приємно, що в громадах з’явилися слова «візія на десять років», «стратегічний перспективний план розвитку на три роки». Тому що громади бачать і стратегію, і перспективу», – зауважив Президент.

За його словами, відбувається серйозна робота і є глибоке розуміння причин і наслідків. «А найголовніше – щоденні діалоги в тисячах міст і сіл. В цих діалогах кожен член громади має голос. Він відстоює свою точку зору, він вірить і переконується, що від його голосу і від його думки дуже багато залежить. Якщо сказати простими словами, децентралізація – це можливість і право кожного громадянина виходити з ініціативою, переконувати людей навколо і приймати рішення про життя своєї громади», – додав він.

«Але тепер і до лідера вимоги інші. Ти вже не висидиш в кабінеті, дозволяючи собі зайти і «повелевать». Децентралізація немає з цим нічого спільного. Піднімайся, іди до людей переконувати, здобувати підтримку. Той, хто витримує це випробування, стає справжнім лідером. Той, хто отримав цю підтримку і реалізував уже за два-три роки свої плани для своєї громади, зробив неймовірні речі, які у селищі, селі чи містечку ніхто й не очікував», – сказав Президент.

Він також зауважив, що українці вже не вірять політиканам, які «по надрукованим політтехнологами сценаріям щодня як на роботу, замість Верховної Ради, ходять на телевізійне шоу, прихопивши із собою два відра бруду, і думаючи, що це є підстави, щоб їх поважали». «Це вже не проходить. Це вже з минулого… Іди і щось зроби – громада за це тебе буде поважати», – сказав Президент.

За його словами, за саме за молодими ефективними лідерами громад майбутнє і в громадах, і на загальнонаціональному рівні.

Джерело