Світ 1-2 жовтня. Результати двох днів

Війна в Сирії, конференція у ПАР, політична криза в Габоні, мирний процес в Колумбії, перший позов проти Саудівської Аравії, індійсько-пакистанський конфлікт, нафтові суперечки у Білорусі, референдум в Угорщині та багато іншого.

Африка:

– США доручили евакуювати своїх громадян з Демократичної Республіки Конго через загрозу ескалації насилля. В країні триває політична криза. ЦВК відклала проведення президентських виборів. Опозиція розцінила це як спробу президента Джозефа Кабіли незаконно залишитися на посаді. Через це у Кіншасі спалахнули сутички між поліцією та противниками Кабіли. Десятки людей загинули.

– Лідер опозиції Габону Жан Пінг закликав своїх прихильників та союзників «створювати нову республіку», а Захід – накласти санкції проти влади на чолі із президентом Алі Бонго. Нещодавно, Конституційний суд визнав законним результати президентських виборів, на яких перемогу з перевагою в 1,5% отримав чинний глава держави. Опозиція заявила про фальсифікації. Родина Алі Бонго керує країною понад 50 років.

– Учасники Всесвітньої конференції «CITES», яка займається питаннями захисту дикої природи та проходить в Йоханнесбурзі у ПАР, проголосували за заборону міжнародної торгівлі сірими африканськими папугами (жако), які перебувають на межі зникнення. Ці птахи володіють унікальним вмінням імітувати людську мову, а відтак користуються великим попитом на ринку. Їх популяція різко зменшилася через браконьєрство та вирубування лісів Західної Африки. Відтепер птах – під захистом ООН та Всесвітнього фонду дикої природи.

– Сполучені штати виділили понад 50 мільйонів доларів на експлуатацію військової бази у Нігері. На ній мають розгорнути БПЛА, які допомагатимуть арміям регіональних держав у боротьбі з терористами «Боко Харам».

Америка:

– Ліворадикальне повстанське угруповання «ФАРК» у Колумбії публічно вибачилося за злочини проти цивільного населення, скоєні під час війни з урядом. Також керівництво угруповання вирішило використати всі свої активи для виплати компенсації постраждалим від їхньої діяльності.

– У США подали перший позов проти уряду Саудівської Аравії. Стефані Росс ДеСімон, яка втратила чоловіка у терактах 11 вересня, подала позов про компенсацію з боку Ер-Ріяда. У ньому вона стверджує, що Саудівська Аравія допомагала терористичній організації «Аль-Каїда», яка здійснила теракт.

– За даними останніх соціологічних опитувань, кандидат у президенти США Хіларі Клінтон випереджає мільярдера Дональда Трампа на 5% за рівнем популярності серед виборців. Такі дані навело рейтингове агентство «Ipsos» спільно з інформаційним агентством «Reuters».

– Держсекретар США Джон Керрі допустив можливість участі у наступних президентських виборах в Сирії президента Башара Асада. Про це він заявив під час кулуарних переговорів на «полях» Генеральної Асамблеї ООН.

– Авторитетне видання «The New York Times» повідомило, що у них на руках з’явилися документи, які свідчать про те, що кандидат у президенти США Дональд Трамп не платив податки протягом 17 років через фінансові складнощі його компаній.

Азія:

– Президент Південної Кореї Пак Кин Хе закликала мешканців Північної Кореї «тікати з країни до нас». Вона повідомила про готовність Сеула приймати біженців.

– Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав Індію та Пакистан здійснити кроки до деескалації ситуації на лінії розмежування у спірному штаті Кашмір. Індія запровадила найвищий рівень терористичної загрози у штатах Джамму, Кашмір, Пенджаб.

– У Туреччині поліція заарештувала Кутбеттіна Гюлена – брата опозиційного проповідника Фетуллаха Гюлена, якого турецька влада звинувачує в організації невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

Європа:

– У Варшаві відбулися масові протести проти намірів влади заборонити аборти.

– МВФ включив китайський юань у список резервних валют.

– У Великій Британії на 92 році життя помер легендарний диригент Невіл Маррінер. Він був засновником одного з найвідоміших у світі камерних оркестрів – «Академії Святого Мартіна в полях». Саме цей оркестр записав музику до фільму «Амадей» про Вольфганга Амадея Моцарта, який пізніше отримав «Оскар» за кращу музику.

– Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей повідомила, що Лондон розпочне офіційну процедуру виходу з ЄС у кінці березня 2017 року.

– В Угорщині розпочалося голосування на референдумі щодо майбутньої долі плану ЄС з квотного розподілу біженців. На референдумі угорці мають висловити своє ставлення до цього плану, який неодноразово критикувався Будапештом. Згідно плану ЄС, країни мають прийняти у себе 160 тисяч біженців. Відповідно до квот, Угорщина має взяти на себе 1294 мігранта. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти цього та заявив, що біженці загрожують життю угорців. Позитивна відповідь більшості населення на референдумі дасть Орбану можливість оскаржувати рішення ЄС по мігрантах.

– Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп повідомила, що список підозрюваних у справі про збитий Боїнг МН17 буде оформлений та затверджений до кінця 2016 року.

– Канада ухвалила рішення виділити 6 млн. доларів на допомогу в розвитку Національної поліції України.

– Білорусь оголосила про підвищення цін на транспортування російської нафти білоруськими трубопроводами на 50%.

Близький Схід:

– За даними Сирійського центру моніторингу прав людини, за рік російської повітряної кампанії в Сирії загинуло майже 3 тисячі цивільних, понад 2800 терористів «Ісламської держави» та понад 3500 бойовиків «Джебхат Аль-Нусра» та їх союзників.

– Міжнародна організація «Лікарі без кордонів» закликала Росію припинити повітряні удари у східному Алеппо через загибель цивільних.

– Туреччина закликала своїх союзників з числа ісламістів, які беруть участь в інтервенції, та арабсько-курдські формування «Сирійські демократичні сили» створити спільне командування для координації операції зі звільнення від «Ісламської держави» міста Ракка.

– Курдський рух оголосив про завершення боротьби проти іранської влади та про виведення своїх бойових загонів з західних регіонів Ірану.
– У провінції Дейр-аз-Зор спалахнули бойові дії між сирійською армією та терористами «Ісламської держави». Армійські підрозділи звільнили від бойовиків висоту Умм Аль-Аббуд на південному заході від міста.

– У провінції Ідліб спалахнули суперечки між терористами «Джебхат Аль-Нусра» та їх союзниками по коаліції «Армія завоювання». Антиурядова група «13 Дивізія» закликала бойовиків не перешкоджати їм в управлінні своїми містами в Ідлібі та пригрозила війною. Терористи «ДЖебхат Аль-Нусра» паралельно звинуватили антиурядову групу «Ліва Аль-Му’тасім» в убивстві заступника лідера організації Абу Хаджара Аль-Хомсі, який загинув у серпні біля Алеппо.

– В Алеппо тиждень тривають бойові дії між сирійською армією та бойовиками «Армії завоювання». Сирійська армія прорвала лінію оборони ісламістів та зайняла територію промзони Аль-Шукайф, перехрестя Джандуль і онкологічну лікарню «Аль-Кінді» на півночі міста. Таким чином, вони закріпили свої досягнення у таборі біженців «Хандарат» та готуються до удару по кварталу Бустан Аль-Баша південніше. На центральному напрямку тривають бойової дії навколо Цитаделі Алеппо. НА південному – сирійська армія вкотре намагається прорвати оборону бойовиків у кварталі Шейх-Саїд.

– Сполучені штати заявили, що не завдавали жодних повітряних ударів по позиціях терористичного угруповання «Джебхат Аль-Нусра» в Сирії, оскільки «вони розташовані поряд із цивільним населенням».

– Правозахисна група «Білі шоломи» з Сирії стала лауреатом на Нобелівську премію миру. Це викликало неоднозначну реакцію у світі, позаяк одні вважають цю групу волонтерами, які допомагають цивільним та витягують поранених із епіцентрів боїв. Водночас, інші зауважують – хоча група й допомагає іноді людям, але має тісні зв’язки з терористами «Джебхат Аль-Нусра» та їх союзниками у провінції Ідліб, де вони й працюють. А між тим, головний духовний лідер бойовиків «Фронту Аль-Нусра» Абдалла Аль-Мухайсані привітав висунення «Білих шоломів» на вищу премію миру та назвав їх «істинними моджахедами та воїнами Ісламу».

– Сирійська армія звернулася до антиурядових формувань в Алеппо із вимогою скласти зброю та залишити місто. Зі свого боку, Дамаск гарантує безпечний коридор.

– Антиурядові угруповання та сирійський уряд уклали угоду про перемир’я у містах Кадсійя та Аль-Хама під Дамаском. Згідно договору, бойовики складають зброю та залишають міста вже у понеділок, здаючи їх урядовим військам.

Автор