Президент привітав Національну академію наук зі 100-річчям (фото, відео)

Президент привітав Національну академію наук зі 100-річчям: Які б зміни не відбувалися, Академія завжди виконує свою місію – працює на Україну і здобуває їй славу

100-річчя НАН

Сьогодні відзначає свій столітній ювілей Національна академія наук України. За цей час вона виросла в один з найпотужніших наукових центрів Європи. Результати її наукового пошуку визнані і прославили Україну в усьому світі. Досвід та науковий потенціал Академії незамінний тепер, коли Революція Гідності відкрила перед Україною шлях до ЄС і НАТО. Хочу наголосити, що ми не з порожніми руками входимо до європейського освітнього і наукового простору. Нас бачать важливим партнером.За останні чотири роки ціною великих зусиль усього народу була створена Армія, здатна захистити Україну, зупинити агресора. Як Верховний Головнокомандувач визнаю вагому роль української науки у модернізації озброєння і появу на фронті нових зразків озброєння і військової техніки.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 7. Dezember 2018

 

Президент Петро я Порошенко під час участі у заходах з нагоди 100-річчя Національної академії наук України наголосив, що 2018 рік проходить під знаком сторіччя Української національної революції. «Тепер ми віддаємо належне подіям і людям, які заклали основи української державності ХХ століття. І ці основи були достатньо міцними, щоб витримати всі бурі, що пронеслися над нашою землею», – зауважив Глава держави.

Президент підкреслив, що сьогодні відзначає свій столітній ювілей Національна академія наук України – «найцінніший інтелектуальний спадок тієї великої доби». «За цей час вона виросла в один з найпотужніших наукових центрів Європи. Результати її наукового пошуку визнані і прославили Україну в усьому світі», – зазначив Глава держави.

За його словами, Академія завжди була національною у найвищому розумінні цього слова. Президент процитував засновника НАН Володимира Вернадського: роль Академії полягає в тому, аби «допомагати зростові української національної свідомості та української культури». Також і політика гетьмана Павла Скоропадського передбачала, зокрема українізацію школи та створення українських університетів.

«Через чвари політиків Українська революція тоді не змогла перемогти. Але розуміння великої мети її створення жило і давало сходи. Українська академія завжди була національною. У лавах дисидентського і правозахисного руху, у складі парламенту, який прийняв Акт проголошення незалежності України ми бачимо сотні патріотів, які вийшли зі стін Академії наук», – нагадав Президент. Глава держави привітав Академію з ювілеєм, побажавши і далі перебувати попереду у пошуку знань і в утвердженні свободи та незалежності України.

Окремо Глава держави відзначив роль нинішнього очільника Академія Бориса Патона – великого вченого і беззаперечного лідера української науки. «Вітаю Вас, дорогий Борисе Євгеновичу, з унікальним ювілеєм, глибоко шаную Вас і все, що Вами зроблено, бажаю доброго здоров’я і радості від справ і людей, які Вас оточують», – наголосив він.

Президент зазначив, що досвід та науковий потенціал Академії незамінний тепер, коли Революція Гідності відкрила перед Україною шлях до Євросоюзу і НАТО. «Хочу наголосити, що ми не з порожніми руками входимо до європейського освітнього і наукового простору. Нас бачать важливим партнером, про що свідчить представництво закордонних гостей у цій залі», – зауважив Глава держави.

«Реалізація Угоди про асоціацію, використання усіх переваг зони вільної торгівлі неможливі без активного наукового пошуку і впровадження його результатів. Очевидно, держава і наукова спільнота будуть шукати нових форм організації цього пошуку на основі європейських моделей і власного історичного досвіду», – додав він, закликавши прискорити роботу над змінами.

Президент наголосив, що за минулі сто років багато чого змінилося, і зміни тривають, історія не закінчується. «Змінюватиметься і Національна академія наук України. Ми знайдемо розв’язання проблем оновлення наукової сфери, зростання авторитету науки, інтеграції національної науки до європейського інтелектуального простору. До установ Академії і її керівних органів прийдуть нові молоді люди і сили, так, як це відбулося і в минулому», – наголосив Петро Порошенко

«Але які б зміни не відбулися, Академія завжди буде виконувати свою місію, визначену її засновниками. Ця місія дуже почесна – служити Україні і її народу, працювати для нього, здобувати для нього силу і славу», – зазначив Президент.

Джерело

 

Українська наука відіграє вагому роль у озброєнні та забезпеченні військових – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна йде своїм шляхом і зробила свій вибір у напрямку євроатлантичної інтеграції, але його доводиться захищати від російської агресії. «Ми врахували досвід Української революції і наш недавній досвід. Тепер ми знаємо, що армія є не просто атрибутом, а головною гарантією незалежності та державності. А повага до неї, готовність до її розбудови і підтримки – є невід’ємною частиною національної ідентичності», – наголосив Глава держави під час участі у заходах з нагоди 100-річчя Національної академії наук України.

Президент підкреслив, що за останні чотири роки ціною великих зусиль усього народу України була створена армія, здатна захистити країну і зупинити агресора. «Як Верховний Головнокомандувач визнаю вагому роль української науки у модернізації озброєння і появу на фронті нових зразків озброєння і військової техніки. Вчені Академії ведуть активну роботу з виконання досліджень, спрямованих на зміцнення безпеки й оборони держави», – наголосив Петро Порошенко.

Президент зауважив, що не може розповідати докладно про всі винаходи і навів загальну інформацію. Зокрема, науковцями було створено радіолокаційну станцію Х-діапазону, наземний комплекс далекої оптико-цифрової розвідки, системи виявлення безпілотних літальних апаратів і пересування особового складу і техніки супротивника. «Розроблено також нові технології прозорої та кераміко-композиційної броні для додаткового захисту військової техніки і технології зміцнення стволів артилерійського озброєння, вдосконалено систему захисту інформації, створено нові методи криптографічного аналізу», – розповів він.

«З робіт медичного призначення відзначу вітчизняні біоматеріали для відновлення кісткової тканини, програмно-апаратні комплекси для визначення глибини шокового стану в польових умовах, сучасну технологію кріоконсервування клітин крові», – додав Президент.

За його словами, цілий ряд авторів цих робіт удостоєні в останні роки Державної премії України в галузі науки і техніки, інших державних нагород.

«Укроборонпром» готовий і далі підтримувати і фінансувати такі роботи, для цього ми знаходимо і будемо надалі знаходити джерела фінансування. Адже йдеться про саме існування Української держави. Від вчених ми чекаємо орієнтації на кінцевий результат, на роботу у чітких часових рамках, на розуміння сучасних політичних і економічних реалій», – зазначив Глава держави.

Президент наголосив, що в Академії є великий досвід того, як робота на оборону забезпечує високу наукову вартість результатів. «Ми добре знаємо, що завдяки їй українська наука вийшла на лідерські позиції у електрозварюванні, космічно-ракетній галузі, кібернетиці, енергетиці, матеріалознавстві. Знаємо і те, що завжди увага замовника приділялась доведенню наукових здобутків до стадії промислового виробництва. Впевнений, що тепер прийшов час згадати про цей досвід і адаптувати його до наших реалій», – сказав Глава держави.

Джерело

 

Президент відзначив роль науковців у подоланні ворожої пропаганди та розвінчанні псевдотеорій агресора

Президент Петро Порошенко наголосив, що українська армія захищає все, що дороге для українців – землю і родини, а також мову – основу основ української ідентичності. «Шлях України в Європу йде через декомунізацію і відновлення історичної пам’яті. Подолання ворожої пропаганди, розвінчання псевдотеорій, що служать агресору для розмивання української ідентичності, викриття безпідставності імперських амбіцій – це вклад науковців у нашу боротьбу. Впевнений, що робота українських вчених, завдяки яким ми уже повернули Україні імена героїв її визвольних змагань, буде продовжена», – наголосив Петро Порошенко.

Під час урочистостей до сторіччя Національної академії наук Глава держави нагадав, що після заснування саме при Академії було створено окрему Правописно-термінологічну комісію, результат роботи якої був оприлюднений у 1921 році під назвою «Найголовніші правила українського правопису».

«Цей правопис відкрив можливості для масової україномовної освіти, преси і книговидання, для всього того процесу, який ми називаємо національним відродженням, який був брутально знищеним репресіями і Голодомором», – зауважив Президент.

За словами Глави держави, після Революції Гідності відбувається динамічне утвердження державної української мови в освіті, в публічному житті, вона все впевненіше звучить на радіо і телебаченні, зростає присутність української книжки. «Між іншим, 82% наукових видань вчених НАН України друкується українською мовою. Хочу наголосити, що у порівнянні з 2013 роком ця кількість збільшилася на 13%. Решта, думаю, друкується англійською чи іншими мовами ЄС», – зазначив Президент.

За його словами, «вагому роль у приверненні уваги суспільства і влади до мовних проблем відіграли вчені, що працюють в Академії». Так Президент впевнений, що наукова експертиза допомогла Конституційному Суду прийняти справедливе рішення щодо недоброї пам’яті мовного закону 2012 року.

Джерело

 

Автор