Президент привітав інформаційне агентство «Укрінформ» зі сторічним ювілеєм (фото, відео)

Президент Петро Порошенко привітав колектив інформаційного агентства «Укрінформ» зі сторічним ювілеєм редакції

Гібридна війна РФ проти України показала значення чесної і об'єктивної інформації у сучасному світі. Як виявилося, ні українські держава і суспільство, ні демократичний світ не були готові до протистояння інформаційній агресії РФ, втручання у процеси виборів та маніпуляцій.У теперішній ситуації «постправди» Україні разом з усім демократичним світом доводиться боротися за кожен факт, за справедливу оцінку, за право громадян отримувати об'єктивну і достовірну інформацію, роль «Укрінформу» у цьому неможливо переоцінити.Вручив державні нагороди працівникам УКРІНФОРМ- достойним, патріотичним і професійним журналістам. Також відзначив нагородою Романа Сущенка – за мужність, за героїзм і патріотизм.

Gepostet von Петро Порошенко am Dienstag, 20. November 2018

 

«В теперішній ситуації «постправди» Україні разом з усім демократичним світом доводиться боротися буквально за кожен факт, за справедливу оцінку, за кожну правдиву інформацію, за право громадян отримувати цю правдиву, достовірну й об’єктивну інформацію», – наголосив Глава держави.

Він відзначив роль «Укрінформу» в цьому процесі. «Саме тому сьогодні під час святкування 100-річного ювілею «Укрінформу» моє місце тут, серед вас, для того, щоб подякувати кожному з вас за ту надзвичайну важливу роботу, яку ви робите. Впевнений, що в Україні є достойні, професійні, об’єктивні, патріотичні журналісти, які розуміють свою відповідальність, які чітко визначили свою позицію у протистоянні з агресором», – сказав Петро Порошенко. Він додав, що в «Укрінформі» таких журналістів більшість.

Глава держави нагадав, що агентство веде свій родовід від часів Української революції, УНР 1917-1921 років, від створеного тоді Українського державного телеграфного агентства. «Сто років тому державні діячі тодішньої України вже побачили практично ті самі прийоми «гібридної війни» Росії. Були й «іхтамнєти» зразка 1917-1921 років, і «народні республіки» на Сході України, майже в тому самому місці, тільки 100 років тому. «Народні республіки», які керувалися присланими з Москви, і не соромлячись цього, кураторами, які віддавали накази, а потім грали в самостійність. Була і тотальна брехня про Україну, про першу національну українську державу, яку розповсюджували як всередині країни, так і по всьому світу, поширювана «лівими» журналістами з чекістськими посвідченнями в кишенях», – підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, з того часу ми зрозуміли важливість донесення правди: «Україна тоді зрозуміла важливість донесення правди до світу. Правди про події, що відбуваються».

Глава держави зауважив, що це ті завдання, над якими працює сучасна Україна, і подякував за роботу журналістам «Укрінформу», за виконання важливої місії із захисту Української держави і правди.

Президент нагадав, що першим директором агентства був Дмитро Донцов – постать непересічна, в чомусь суперечлива, але безкомпромісно патріотична і з глибоким розумінням ситуації. Згадав Петро Порошенко і не менш яскраві імена «Укрінформу» – Павла Тичину і Володимира Сосюру, які були основоположниками сучасної української літератури. «Блискучі журналісти, фантастичні патріоти, що писали репортажі на найактуальніші теми тодішнього життя. І це тоді були закладені принципи, фундамент, на яких «Укрінформ» працює й зараз», – зазначив Президент.

«Звісно, скептики запитають: чи можна сказати, що українська журналістика завжди дотримувалася таких принципів і таких стандартів? Давайте відверто казати – напевно, що ні, на те було багато причин, про які ми знаємо. Але глибинна основа, закладена в дні Української революції залишалася. І тому так потужно стартувала українська журналістика не зараз, а тоді коли держава стала незалежною. І можливо, це були найкращі і найцікавіші передачі серед усіх країн колишнього Радянського Союзу», – додав він.

Глава держави констатував, що українські медіа нині – це інформаційні телевізійні канали та радіостанції з багатомільйонною аудиторією, це сучасні друковані й онлайнові видання, які постійно тримають руку на пульсі суспільного життя України «і не дають владі забувати про те, навіщо ця влада і що вона покликана робити». «І за це я хотів би подякувати, бо без вашої потужної ролі влада точно була би менш ефективною», – сказав Петро Порошенко.

Президент констатував, що разом з незалежною Україною ріс і міцнів «Укрінформ», який став сучасним авторитетним інформагентством, що вміє знаходити та подавати найактуальніші новини і аналітику з усіх сфер життя як України, так і всього світу. «Дуже важливо, що агентство не боїться конкуренції. Важливо, що агентство є школою кадрів. І головне, що агентство дає об’єктивну та достовірну інформацію», – підкреслив Петро Порошенко.

«Я ще раз хочу подякувати вам за велику і чесну роботу», – сказав Президент.

Джерело

 

Президент відзначив орденом «За мужність» кремлівського в’язня журналіста Романа Сущенка

Під час привітання колективу інформаційного агентства «Укрінформ» зі 100-річчям з дня створення Президент Петро Порошенко окремо відзначив журналіста агентства Романа Сущенка, якого Кремль незаконно утримує у в’язниці в Російській Федерації. Глава держави відзначив Романа Сущенка орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Нагороду з рук Глави держави отримала дружина журналіста Анжела.

«В цей день я хочу згадати вашого колегу, який платить велику ціну за можливість, за розкіш говорити правду, який є зразком і журналіста, і громадянина. Ім’я цього журналіста Роман Сущенко, якому «російська Феміда» інкримінує абсолютно вигадані звинувачення. Подивіться, як він тримається і демонструє унікальний зразок мужності і патріотизму», – сказав Петро Порошенко. «Я хочу наголосити як Президент і як громадянин України – ми точно не залишимо Романа в біді», – додав він.

«Я хотів би відзначити нагородою Романа Сущенка за мужність, за героїзм, за справжній патріотизм, який точно попаде в підручники історії як трималися і тримаються українці», – сказав Глава держави. Він додав, що хотів би мати можливість вручити цю нагороду особисто Роману і буде молитися за це. «Для мене це буде величезна гордість і честь самому особисто вручити нагороду. Дай Боже», – зазначив Президент.

Президент наголосив, що завдяки українським дипломатам та українській медіа-спільноті у захисті Романа об’єднався весь цивілізований світ, зокрема, міжнародні організації, такі як Європарламент, ОБСЄ, ПАРЄ, Міжнародна і Європейська федерації журналістів. Сотні організацій вимагають від Росії негайно звільнити Романа Сущенка та інших українських політв’язнів та повернути їх додому.

Петро Порошенко звернувся до дружини Романа: «Пані Анжело, знаю, Вам зараз не легко. Я хочу Вам подякувати за безпрецедентну мужність. Ваш чоловік уже 3-й рік ув’язнений у кремлівському «Мордорі». Ми відчуваємо як йому нелегко і дуже важливо, щоб він почув нас. Пам’ятайте і передайте, що у Романа є величезна, дружня професійна родина, яка постійно про нього пам’ятає і підтримує. Величезна кількість українських юристів-міжнародників, правозахисні організації та дипломатичні відомства щодня докладають максимум зусиль, щоб Роман скоріше повернувся додому з полону».

Президент також зазначив, що під час його міжнародних зустрічей, зокрема з Президентом Франції Емманулем Макроном тема звільнення Романа Сущенка постійно серед головних і додав, що це питання є також одним із завдань Першої леді Франції Бріжит Макрон.

З нагоди 100-річчя заснування Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Президент нагородив та відзначив почесними званнями кількох журналістів та працівників агентства.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №371/2018
Про відзначення державними нагородами України працівників Українського національного інформаційного агентства “Укрінформ”

Джерело

Автор