Світ 31 серпня. Результати дня

Останній бій Ділми Русеф у Бразилії, президентські вибори у Габоні, протести у Болівії, турецька операція у Сирії, дискваліфікація російських спортсменів, смерть головного «пропагандиста ІД», наступ бойовиків на християнські міста у Сирії та багато іншого.

Африка:

– У Збройних силах Нігерії повідомили, що планують розгромити сили терористичного угруповання «Боко Харам» та захопити решту їх бастіонів в країні протягом найближчих тижнів. Про це зокрема повідомив командувач сухопутних військ – генерал-майор Лакі Ірабор.

– ЦВК Габону повідомила, що на президентських виборах перемогу отримав чинний президент Алі Бонго Ондімба. Його суперник – Жан Пінг – отримав лише на 1,7 % голосів менше. Він вимагає перерахунку голосів принаймні в одній із провінцій.

– У Лівії завершили процедуру вивезення та ліквідації її хімічного арсеналу. Остання партія хімічної зброї покинула лівійське узбережжя на данському кораблі під егідою ООН.

Америка:

– Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп анонсував свій візит до Мексики у середу, де він зустрінеться із президентом Енріке Пенья Ньєто. Трамп відомий своїми жорсткими анти-іммігрантськими поглядами на міграційну політику США.

– П`ятеро людей стали жертвами протистояння між шахтарями та правоохоронцями у Болівії. Протестувальники вимагають від уряду підвищення заробітних плат та умов безпеки на підприємствах. Президент Ево Моралес закликав їх не використовувати динаміт та інші вибухові речовини під час демонстрацій та страйків – через загибелі людей.

– Сенат Бразилії визнав президента Ділму Русеф винною у махінаціях з бюджетним законодавством та проголосував за імпічмент. Підтримав рішення 61 сенатор проти 20. Тепер Русеф має подати у відставку. Однак сенатори провалили голосування, щоб заборонити їй обіймати президентський пост протягом 8 років. В.о. президента Бразилії Мішель Темер залишиться на посаді до 2018 року і пройде церемонію інавгурації на посаду президента вже о 4 ранку.

– Американська авіакомпанія «JetBlue» виконала перший за 55 років авіарейс між США та Кубою.

Азія:

– 865 осіб були заарештовані у Туреччині з початку 2016 року. Про це повідомив міністр внутрішніх справ країни Ефкан Ала.

– Бойовики терористичного угруповання «Талібан» заявили, що стратять двох заручників – громадян США та Канади, якщо Кабул не припинить виносити смертні вироки їх соратникам.

– В Узбекистані урочисту промову президента Іслама Карімова до 25-ї річниці Дня Незалежності зачитали в ефірі державного ТБ. Традиційно, промову виголошує лідер країни. Напередодні, донька Карімова Лола спростувала чутки про його смерть.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган анонсував зустріч із президентом США Бараком Обамою на «полях» саміту «G20» у Китаї. За даними окремих ЗМІ, обговорюватимуть екстрадицію проповідника Фетуллаха Гюлена.
Європа:

– 6 500 мігрантів були врятовані італійською береговою охороною за минулу добу у Середземному морі. Всі – громадяни Сомалі та Еритреї.

– Суд у Швейцарії відхилив запит Росії на допуск їх спортсменів на Паралімпійські ігри у Бразилії.

– Міжнародний олімпійський комітет ухвалив рішення позбавити російських важкоатлетів Надію Євстюхіну та Марину Шаінову медалей Олімпіади-2008 у Пекіні. Приводом для цього стала перевірка спортсменів на допінг-проби.

– Віце-прем`єр-міністр РФ Ольга Голодець заявила, що у 2017 році уряд знову заморозить накопичувальну частину пенсій у Резервному фонді Росії.

Близький Схід:

– Міноборони РФ повідомило, що це вони завдали повітряний удар, яким був убитий прес-секретар терористичної організації «Ісламська держава» Абу Мухаммед Аль-Аднані поблизу сирійського міста Аль-Баб у провінції Алеппо. Натомість, в американському Пентагоні назвали цю заяву «жартом» та повідомили, що Аль-Аднані був убитий саме внаслідок удару американського БПЛА.

– Організація із заборони хімічної зброї повідомила, що сирійська армія «могла залишити собі частину хімічного арсеналу» та висловила ймовірність, що саме сирійський уряд стоїть за нещодавніми газовими атаками у провінції Ідліб. Сирія та Росія висловили протест та заявили, що організація не надала жодних доказів. Хімічна атака біля Ідліба сталася у липні. Тоді кілька людей загинули від застосування хлору.

– 72 масові поховання у Сирії та Іраку були виявлені журналістами, правозахисниками та військовими. У них знайшли сотні тіл людей, вбитих терористами «Ісламської держави».

– Терористична організація «Джунд Аль-Акса» та її союзники захопили кілька селищ на півночі провінції Хама у Сирії біля християнського міста Мхарда. Місцеві медіа повідомили про масові вбивства християн у селищі Таліят Аль-Імам. Сирійська армія відступила до Хами та готується до контрнаступу. Окремі частини урядових відбили напад бойовиків на місто Хаттаб.

– Два турецькі танки були знищені терористами «Ісламської держави» неподалік міста Джараблус на півночі сирійської провінції Алеппо.

Автор