Економ-тиждень. 24 – 30 жовтня 2018 року

Економ_тиждень! Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.

Розглядаємо події 24 – 30 жовтня 2018 рр.

АКТИВ. Голова Кабінету міністрів України Володимир Гройсман заявив, що уряд підготував десять об’єктів для великої приватизації. Уряд уже провів 203 успішні аукціони малої приватизації і отримали 280 мільйонів гривень доходу.

ПАСИВ. Державний фінансовий аудит Держаудитслужби показав неефективне використання коштів за бюджетними програмами підтримки кіно у 2015-2017 роках.

АКТИВ. Верховний суд Швейцарії підтвердив правомірність позову ПАТ “Укрнафта” до міжнародного арбітражного суду для захисту своїх активів в Автономній Республіці Крим, які незаконно захопила Російська Федерація.

ПАСИВ. Обсяги будівництва у вересні 2018 року порівняно з вереснем минулого року скоротилися на 1,0%.

АКТИВ. Російська газова компанія “Газпром” заборгувала Україні приблизно 2,7 млрд доларів. Керівництво НАК “Нафтогаз України” сумнівається, що російській стороні вдасться надовго затягнути виплату коштів. Наразі накладено арешт на активи “Газпрому”. Наприклад – на частку “Газпрому” в “Блакитному потоці”.

ПАСИВ. Національний банк України (НБУ) підвищив прогноз інфляції на 2018 рік з 8,9% до 10,1%.

АКТИВ. В Україні запустили новий механізм виявлення підозрілих тендерів у ProZorrо, інноваційна система виявлятиме порушення під час тендерних процедур.

ПАСИВ. Російський газовий монополіст “Газпром” відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ (Комісія ООН з права міжнародної торгівлі) у четвер ініціював арбітражний розгляд проти України через штраф на 6 млрд доларів. Розгляд викликаний тим, що “Україна в особі Антимонопольного комітету наклала на “Газпром” необгрунтований і несправедливий штраф у розмірі, що перевищує 6 млрд доларів (включаючи пені) за нібито зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу України.

АКТИВ. Держгеонадра провели успішний відкритий конкурс по продажу прав на видобуток корисних копалин. З 4-х представлених ділянок інвесторів знайшли дві. Черницьку площу в Львівській області отримала компанія ТОВ “Стрийнафтогаз” за 2,04 млн грн. А Липовецьку площу виграла державна компанія “Укргазвидобування” за 15,1 млн грн – перевищивши більш як у 4 рази стартову ціну.

ПАСИВ. В України є обґрунтовані підозри, що Російська Федерація (РФ) продає українське вугілля з окупованого Донбасу до Туреччини та Польщі. Росія змішує українське вугілля зі своїм, аби не можна було “хімічно виявити” такого факту.

АКТИВ. За останні три з половиною роки в Україні створили понад 150 промислових об’єктів.

АКТИВ. Україна піднялася ще на 5 позицій у рейтингу Doing Business та посіла 71 місце.

АКТИВ. Заборгованість контрагентів, які отримують газ від “Нафтогазу” на пільгових умовах (відповідно до положення про ПСО), склала 45,6 млрд грн, тобто зменилась на 1038 млн грн, або на 2,2% за тиждень.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Автор