Україна та ЄБРР започатковують нову стратегію взаємодії

Україна та Європейський банк реконструкції та розвитку започатковують нову стратегію взаємодії, яка передбачає реалізацію довготривалих і фінансово великих проектів як на рівні приватного сектору, так і на рівні державного управління. Відповідні домовленості були досягнуті під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Віце-президентом ЄБРР Аленом Пію. Віце-президент Банку представив нового регіонального директора Банку – Маттео Патроне, який замінить на цій посаді Франсіса Маліжа. Він також подякував Володимиру Гройсману за той рівень лідерства, який дозволяє нарощувати обсяги співпраці.

«Певно, у нас більше немає країн-партнерів, аналогічних Україні, – зазначив Віце-президент ЄБРР. – Ми затвердили нову стратегію діяльності з Україною, і один з ключових напрямків – активізація і збільшення нашої діяльності в приватному та державному секторі».

За словами Алена Пію, Банк дуже зацікавлений в проектах альтернативної енергетики, розвитку державних банків. Саме тому дуже очікуваними будуть законодавчі ініціативи, які стосуються закону про альтернативну енергетику, про державні банки, про концесії і про діяльність бізнес-омбудсмена.

«Обсяги співпраці, які ми зараз маємо, певно, не відповідають нашому потенціалу. Ви сказали про зміни до законодавства, і в більшості ми їх підтримуємо. Але це робочі процеси, – підкреслив Володимир Гройсман. – Ми концентруємося на удосконаленні законодавства, і одночасно треба концентруватися на тих можливостях, які вже є. Це мають бути паралельні процеси. Ми не можемо чекати прийняття законів, їх впровадження – це може зайняти роки. А економіка потребує рухів вже зараз».

Такими рухами, на думку співрозмовників, можуть стати процеси приватизації, в тому числі великих об’єктів, активізація співпраці на рівні муніципалітетів та в секторі інфраструктурних проектів. Так, вже до кінця року ЄБРР планує підписати низку практичних домовленостей з ПАТ «Укрзалізниця» та держпідприємством «Украерорух».

«Коли я говорю з інвесторами, і ми обговорюємо Україну, всі дискусії йдуть у позитивному ключі», – сказав Ален Пію.

«Україна буде зростати, – сказав Володимир Гройсман. – Думаю, наступного року нам вдасться збільшити портфель проектів». 

Джерело