Відкрито кримінальне провадження за фактом завідомо неправосудного рішення у справі Г. Кернеса (брифінг, відео)

Прокуратурою Полтавської області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо відкриття провадження за фактом вчинення кримінального порушення за ч. 1 ст. 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) Кримінального кодексу України. Про це повідомила під час брифінгу заступник Генерального прокурора України Анжела Стрижевська, коментуючи рішення Київського районного суду м. Полтави у справі за обвинуваченням Харківського міського голови та інших осіб.

 

Також вона зазначила, що відповідно до рапорту прокурора, який брав участь у цьому судовому процесі, вирішується питання про внесення відомостей за цим фактом до ЄРДР за ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України Генеральною прокуратурою України і про доручення розслідування у цьому кримінальному провадженні відповідному органу досудового розслідування, оскільки слідчі органів прокуратури втратили можливість проведення досудового розслідування по зареєстрованим новим справам.

Коментуючи сьогоднішнє засідання, заступник Генерального прокурора Анжела Стрижевська повідомила, що суд почав розглядати цю справу з 2015 року, і судові засідання в ній тривали понад 3 роки. Проте, з незрозумілої причини у червні і липні 2018 року суддя почав призначати судові засідання кожен день, ігноруючи як клопотання сторони обвинувачення щодо дослідження певних доказів, так і потерпілих і представників, а також призначив у швидкому темпі судові дебати, яких по суті не було проведено.

Вона наголосила, що Кримінальним процесуальним кодексом передбачено незмінність прокурорів як під час досудового розслідування, так і під час судового розгляду справи, аж до набрання вироком законної сили. Так, група прокурорів у цій справі, яка слухається у суді з 2015 року, була визначена задовго до вказаного судового засідання, і було прийняте рішення про підтримання державного обвинувачення у суді двома прокурорами з цієї групи, які забезпечували участь сторони обвинувачення.

Щодо участі 2 прокурорів, які підтримували державне обвинувачення впродовж всього розгляду цієї справи, у судових засіданнях, за інформацією заступника Генерального прокурора, суд був повідомлений, що прокурори не зможуть брати участь у засіданнях з поважних причин, а саме перебували на лікарняному: один – з 04.07. по 06.07.2018 року, інший – з 04.07. по 11.07.2018 року. Однак суд не взяв це до уваги.

Окрім того, за її словами, незрозумілими є причини сьогоднішнього видалення суду до нарадчої кімнати, оскільки підстав для цього не було. Анжела Стрижевська наголосила, що станом на сьогоднішній день один із прокурорів, які підтримували державне обвинувачення у цій справі, перебуває у відпустці, а інший – на робочому місці, однак не був проінформований про проведення судом сьогоднішнього засідання.

«Моніторинг судових засідань в цьому суді на минулому тижні не давав підстав взагалі говорити про те, що сьогодні відбудеться судове засідання, а відповідних повідомлень про судові засідання з суду нами отримано не було», – наголосила вона. Вона додала, що, зі слів прокурора, який брав участь у цьому засіданні, на минулому тижні помічник судді повідомив, що невідомо, коли суддя призначить судовий розгляд.

Також, за словами Анжели Стрижевської, на даний час готуються відповідні апеляційні скарги на незаконність вказаного рішення суду, які будуть подані у строки, визначені кримінальним процесуальним законодавством, після отримання повного тексту рішення суду.

Джерело