Президент провів лекцію на юрфаку КНУ ім. Т. Шевченка на тему «Антикорупційний суд в Україні» (фото, відео)

Корупція – одна з найбільших загроз для нашої держави. Щоб запустити в Україні всю систему антикорупційних інститутів, мені довелося подолати шалений спротив, особливо щодо системи електронних декларацій. Однак іншого шляху немає. Цієї прозорості вимагає українське суспільство.Часто боротьба з корупцією в Україні нагадує спортивну риболовлю: упіймав – сфотографував – відпустив. Кілька років тому сам факт затримання викликав оплески. Однак моя принципова позиція – так не повинно бути. Корупціонер має сісти на лаву підсудних.І створення Вищого антикорупційного суду завершить формування антикорупційної системи в державі.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 8. Juni 2018

 

Президент: Корупція – одна з найбільших загроз існуванню держави

Президент Петро Порошенко вважає корупційні прояви та дії не меншою загрозою українській державності, ніж агресія Росії проти Україні. Саме тому влада вживає ефективних кроків, спрямованих на подолання корупції в державі.

«Я розглядаю загрозу корупції як одну з найбільших загроз існування України. На рівні, може трохи менше, але не менш важливому, ніж російська агресія, захист суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави», – заявив Глава держави під час лекції для студентів юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка на тему: «Антикорупційний суд в Україні».

«Ви навіть не уявляєте який шалений спротив мені довелося подолати для того, щоб провести всю антикорупційну програму», – додав Петро Порошенко.

Він нагадав про нелегкий процес прийняття законодавства про електронні декларації. «Чому? Бо ніхто в Україні не хотів заповнювати декларації для того, щоб звітувати про джерело походження статків. А зараз ти маєш сказати: якщо ти маєш заміський будинок, дорогу машину, коштовності – задекларуй звідки ти їх взяв. Це та прозорість, яку вимагало суспільство і яку я обіцяв суспільству рівно чотири роки тому», – сказав Президент.

Тож створення системи антикорупційних органів Глава держави назвав одним із найважливіших. «Дуже важливо, що створена система нових і модернізовані старі органи по боротьбі з корупцією. Перш за все – їх головна риса і характеристика те, що вони є абсолютно незалежними і можуть робити розслідування щодо будь-кого – міністра, депутата, губернатора», – констатував він. Петро Порошенко нагадав про створення та функціонування Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства із запобігання корупції, керівники та члени яких були обрані за участю громадськості на загальнонаціональному відкритому конкурсі. Ефективними, на переконання Президента, є і кроки по модернізації Генеральної прокуратури, Служби безпеки України, Національної поліції. «Це все створення механізмів для ефективної боротьби з корупцією», – констатував він.

«Я думаю, що це величезні зміни, які нам вдалося зробити незважаючи на шалений спротив. Бо ті, хто готує законопроекти, ті, хто схвалює їх, ті, хто імплементує їх, бояться, що це може бути застосовано проти них. І рецепт дуже простий – не бери участь в корупційних діяннях і все буде добре», – переконаний Петро Порошенко.

Глава держави також нагадав про судову реформу і зміни до Конституції в частині судоустрою. «Це також те, в що ніхто не вірив. Судова система України свого часу не користувалася довірою громадян. І не залишалося в людей, громадян України, надії на правду на право на справедливість. І мені не залишалося нічого іншого, як зробити повне перезавантаження судової системи України», – додав Глава держави, нагадавши, що також було оголошено безпрецедентно прозорий і відкритий конкурс до нового Верховного суду, через який більше тисячі кандидатів пройшли відбір. «І майже 120 членів нового Верховного Суду були призначені моїм Указом. Зараз йде перезавантаження першої апеляційної інстанції», – сказав він.

Президент також нагадав, що вчора відбулася історична подія – нарешті було ухвалено Закон про антикорупційний суд. «Перемога Верховної Ради в тому, що більш, ніж конституційною більшістю був прийнятий президентський Закон про антикорупційний суд України», – підкреслив Глава держави.

«Надзвичайно важливо, щоб з перших днів роботи антикорупційний суд продемонстрував найвищі якості», – наголосив він.

Джерело

 

Глава держави: По найбільш важким корупційним злочинам можливість внесення грошової застави треба скасувати

Президент Петро Порошенко під час лекції для студентів юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка на тему: «Антикорупційний суд в Україні» висловив переконання, що у найбільш важких корупційних справах має бути скасований такий запобіжний захід, як грошова застава.

«Часто-густо боротьбу з корупцією у нас зараз роблять як спортивну рибалку – спіймав, затримав, сфотографував і відпустив. І на сьогоднішній день – це точно не подобається людям. Бо боротьба з корупцією має відбуватися абсолютно інакше. Сьогодні мало затримувати (корупціонерів – ред.)», – наголосив Глава держави. Він нагадав, що ще три-чотири роки тому сам факт затримання викликав бурхливу реакцію суспільства, коли затримували на засіданні Уряду, у службовому кабінеті, вночі вдома. «А що ж далі відбувається з цими злочинцями увага розконцентровувалась. Моя принципова позиція – кожен вирок має дійти до суду. Корупціонер має опинитися на лаві підсудних», – зазначив Президент.

За його словами, Національне антикорупційне бюро України, Генпрокуратура, Служба безпеки і інші органи, які призначені боротися з корупцією, скаржилися на затягування розгляду справ у судах. При цьому Президент наголосив, що вже майже 2 тис. корупціонерів було засуджено рішеннями українських судів за останній час.

«Ми вважаємо, що нам треба в цій справі навести порядок. Бо хтось бачить в цьому саботаж, хтось аргументує цю позицію надзвичайною перевантаженістю суддів, хтось посилається на недостатню якість розслідувань. Хтось користується тим, що для корупціонерів існує запобіжний захід по абсолютній більшості у вигляді грошової застави. По найбільш важким корупційним злочинам, я абсолютно переконаний, що грошову заставу треба скасувати. Бо це важкий злочин, який надзвичайно небезпечний для суспільства», – підкреслив Глава держави.

Джерело

 

Президент вважає неприйнятним, що народні депутати, користуючись недоторканністю, уникають відповідальності за злочини

Президент Петро Порошенко вважає неприйнятним, що народні обранці, користуючись недоторканністю, мають можливість уникати відповідальності у разі скоєння ними злочинів.

«На сьогоднішній день вже дуже багато є прикладів, коли затримані міністри, депутати. Парламент голосує зняття депутатської недоторканності, але поки він голосує, депутати інколи втікають за кордон – і це є абсолютно неприйнятним», – наголосив Глава держави під час лекції для студентів юридичного факультету університету імені Тараса Шевченка у Києві.

Петро Порошенко висловився за скасування депутатської недоторканності, аби правоохоронні органи мали можливість притягнути до відповідальності тих, хто знехтував Законом.

«Тому в Парламенті знаходиться мій проект змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності. Так само, як ми скасували суддівську недоторканність», – сказав Президент. Він нагадав, що у рішення про скасування недоторканності суддів також ніхто не вірив. «Ніхто не вірив, що це реально зробити», – додав Петро Порошенко.

Джерело

 

Давайте всі разом об’єднаємось, щоб суд запрацював – Президент закликав молодих, амбітних, професійних кандидатів взяти участь у конкурсі в антикорупційний суд

Президент Петро Порошенко під час лекції для студентів юридичного факультету Національного університету імені Тараса Шевченка заявив, що не дозволить затягувати зі створенням антикорупційного суду.

«Багато, хто розраховує, що вони будуть тягнути ще два-три роки. Запевняю, що я не дам цього зробити. Ми чітко склали дорожню карту», – наголосив Глава держави.

Президент зауважив, що українська сторона очікує найближчим часом пропозиції від міжнародних організацій і будуть докладатись зусилля, щоб Вища кваліфікаційна комісія судів негайно розпочала відкриття конкурсу.

«Хочу скористатися цією можливістю, щоб запросити всіх. Не бійтеся, якщо ви справжні патріоти. Зараз забезпечуємо достатньо високий рівень заробітної плати у порівнянні з тим, що можна заробити і якісним адвокатом. Це нелегка буде робота. Кажуть, що невдячна. Але я впевнений, що вдячна робота», – зазначив він.

«Тому кожний, хто відчуває у собі сили, патріотизм, знання, професіоналізм – візьміть участь в цьому конкурсі. Чим більше там буде молодих, амбітних патріотів, з високим рівнем професіоналізму, тим легше нам буде всім перемогти», – додав Глава держави. Президент наголосив, що перевірка кандидатів на посаду судді антикорупційного суду буде дуже ретельною, включно з тестами професійних якостей, відповідності до критеріїв доброчесності.

«В мене пропозиція – давайте всі разом об’єднаємось. Все суспільство. Давайте об’єднаємось і створимо всі можливості, щоб цього 2018 року в Україні з’явився і почав працювати антикорупційний суд. Це буде мати не лише результат, що корупціонери будуть запроторені за грати. Це має великий профілактичний ефект, бо якщо незворотність покарання буде доведена, то ні в кого рука у корупції не підніметься. Ніхто не захистить. Я це гарантую», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Політичний проект «Північний потік-2» спрямований на послаблення України – Президент

Україна докладає багато зусиль для того, щоб зупинити реалізацію політичного проекту із будівництва «Північного потоку-2», метою якого є економічне послаблення нашої держави. Про це сказав Президент Петро Порошенко, відповідаючи на запитання студентів Національного університету імені Тараса Шевченка як захистити українську економіку від негативних наслідків можливого завершення будівництва «Північного потоку-2».

«Я вважаю, що вплине «Північний потік-2» на українську економіку не сильно, бо його не буде», – підкреслив Петро Порошенко.

«Я не буду розкривати всіх інструментів, які ми застосовуємо для того, щоб зупинити будівництво «Північного потку-2». Але хочу окремо наголосити – для нас це надзвичайно важлива справа», – підкреслив Глава держави. Він висловив сподівання, що зусилля української сторони принесуть результат.

«Я переконаний, що спільними, об’єднаними зусиллями ми зможемо його зупинити. Бо це абсолютно політиканський проект, який спрямований проти України, який немає жодної економічної складової, який намагається забрати з України бюджет, що дорівнює майже 3 млрд доларів», – підкреслив Президент.

За його словами, 3 млрд доларів це та сума, яка сьогодні витрачається на систему безпеки і оборони України. «Вам зрозуміло для чого він будується? Не для того, щоб економічними факторами провести диверсифікацію. А для того, щоб Україну залишити без грошей на фінансування нашої оброни», – наголосив він.

Петро Порошенко зазначив, що іншим фактором, який потрібно брати до уваги, є фактор безпеки. «Чому Путін вагається перед тим, як атакувати нашу державу? Тому що, якщо внаслідок агресії буде зупинена газотранспортна мережа, то Путін перестане отримувати від Європи сплату за газ, який транзитом перекачується через територію України», – зауважив Президент, додавши, що ця сума тільки минулого року дорівнювала 30 млрд доларів.

Глава держави додав, що зараз українська сторона працює над створенням у Євросоюзі групи, яка має зупинити будівництво «Північного потоку-2». Також Україна запрошує німецьку сторону та інших міжнародних партнерів до участі у міжнародному консорціумі з управління газотранспортною системою України.

Джерело

 

 

Автор