18 та 20 травня в Україні відзначаються дні пам’яті

Регулятор закликає національних мовників 18 та 20 травня 2018 року внести відповідні зміни до програм теле- і радіопередач з метою гідного вшанування пам’яті загиблих кримських татар внаслідок депортації під час Другої світової війни, а також задля підтримки кримськотатарського народу у їх боротьбі за свої права, та жертв політичних репресій тоталітарного режиму СРСР.

18 травня — День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу

У цей день 1944 року на території Автономної Республіки Крим пройшла кривава депортація  кримських татар, протягом якої за кілька днів зі своїх домівок та рідної землі було вивезено понад 194 тисячі осіб. Таке примусове масове виселення призвело до загибелі тисяч кримських татар — були занапащені долі як окремих людей, так і знищені цілі родини.

74 роки потому питання відстоювання прав кримських татар на їхній історичній Батьківщині знову актуалізувалося. Оскільки з моменту, відколи Російська Федерація окупувала Крим, корінне населення півострова знову зазнає утисків та переслідувань за етнічною належністю – під час Другої світової війни з боку СРСР та сьогодні уже від його законної спадкоємиці. Потерпаючи упродовж останніх чотирьох років від агресії і тиранії того ж самого політичного режиму президента Росії, український уряд виявляє солідарність із кримськими татарами. Згідно з Постановою Верховної Ради України від 12.11.2015 № 792-VIII та Указом Президента України № 472/2014 від 16.05.2014 започатковано відзначення роковин трагедії кримськотатарського народу на загальнодержавному рівні.

20 травня — День пам’яті жертв політичних репресій

Щороку в третю неділю травня відповідно до Указу Президента України № 431/2007 від 21.05.2007 наша держава вшановує пам’ять жертв політичних репресій задля привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

За роки правління тоталітарного режиму СРСР внаслідок кривавих політичних репресій загинули мільйони українців. А сьогодні Україна заново опинилася під прицілом – боронячи кордони Донецької та Луганської областей, наші співгромадяни знову гинуть від агресії злочинного політичного режиму, який продовжує втілювати Російська Федерація. Як наслідок, трагічна статистика жертв політичних репресій практично щодня поповнюється новими іменами загиблих захисників і патріотів України.

На жаль, ці страшні події попереднього століття з роками не залишилися в минулому та не збереглися виключно у нашій пам’яті та історії. Навпаки – сьогодні вони набувають гострої актуальності і ставлять перед суспільством нові виклики. Відповідно їх відзначення та вшанування набуло для України ще важливішого значення.

Тож регулятор звертає увагу керівників телерадіоорганізацій на  необхідність 18 і 20 травня дотримуватися Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.

Джерело

Автор