29 квітня у ВМС ЗСУ відзначили 100-річчя підняття Українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту (фото, відео)

Сьогодні, 29 квітня, у гарнізонах, військових частинах, закладах та установах Військово-Морських Сил ЗС України відбулися урочистості з нагоди 100-річчя підняття Українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту та Севастопольській фортеці.

У заходах, окрім військових моряків, взяли участь представники органів державної влади, Українського національного музею Чикаго, Українського інституту національної пам’яті, громадських організацій, військовослужбовці інших видів ЗС України та силових структур, ветерани, волонтери, духовенство і громадськість.

У Одесі відзначення визначної дати розпочалося із внесення історичного Військово-Морського Прапора Міністра морських справ (прапор у 1918 році розробляв, а потім зберігав старший лейтенант військово-морського флоту Української Народної Республіки Святослав Шрамченко. У 1958 році як історичну реліквію передав до Українського національного музею в м.Чикаго).

На фрегаті “Гетьман Сагайдачний” урочисто піднято Державний Прапор України, Військово-Морський Прапор ЗС України та історичні сигнали. Замайоріли прапори і в небі, коли два гелікоптери пролетіли з ними над флагманом українських  ВМС.

– Нічого не може вбити генетичну волю українців до незалежності й події 29 квітня 1918 року гарний тому приклад, – зазначив командувач Військово-Морських Сил ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко. – Зараз настала наша з вами черга захищати Україну від агресії і повернення окупованих територій мають формуватися на усвідомленні історичної правди, ми й наші діти повинні знати свою історію, імена героїв і зрадників, здобутки, втрати, перемоги і поразки, – додав він.

Гості оглянули виставку з нагоди свята, підготовлену колективом Українського інституту національної пам’яті та прослухали пісню “Слава Чорноморцям”, що виконувалася українськими моряками-чорноморцями у 1917-1919 роках. Слова і ноти пісні були надруковані у 1938 році з нагоди 20-річчя підняття Українських прапорів на Чорноморському флоті в брошурі “Просвіта”.

Сьогоднішня версія композиції адаптована та аранжована для хору Центром військово-музичного мистецтва Військово-Морських Сил ЗС України.

Цікавим епізодом урочистостей також стало погашення на борту фрегата “Гетьман Сагайдачний” ювілейної поштової марки, яку Укрпошта випустила з нагоди свята.

Кращих військовослужбовців було нагороджено відзнаками Міністра оборони України, начальника Генерального штабу – Головнокомандувача ЗС України та командувача Військово-Морських Сил ЗС України. Крім того, визначеним військовим морякам і почесним гостям було вручено цінні подарунки.

Джерело

Фото © Facebook Maksym Maiorov, Василь Павлов, Нацполіції України та Міноборони України

 

Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України привітав із 100-річчям підняття українських прапорів на Чорноморському флоті

Художник Леонід Перфецький

Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook привітав із 100-річчям від моменту підняття українських прапорів на Чорноморському флоті.

«29 квітня 1918 року над переважною більшістю кораблів Чорноморського флоту у Севастополі замайорів синьо-жовтий стяг.

Проголошення створення військово-морських сил України остаточно зафіксувало перемогу українського руху на Чорноморському флоті, а дії українського війська призвели до падіння більшовицького режиму в Криму» — написав Президент України.

Джерело

 

 

 

 

Міністр оборони України привітав із 100-річчям підняття українських прапорів на Чорноморському флоті

«Сьогодні святкуємо 100-річчя від моменту підняття українських прапорів на Чорноморському флоті.

Саме цього дня, у Севастополі, у 1918 році весь Чорноморський флот було проголошено флотом УНР та видано наказ урочисто підняти українські прапори. Рішення було виконано абсолютною більшістю кораблів Чорноморського флоту. Цей день – справжній символ боротьби за незалежність і самостійність нашої країни», — написав на своїй сторінці у Facebook Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак.

Джерело

 

 

З цією пам’ятною датою військових моряків привітали перший заступник Голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін та очільник поліції Одеської області Дмитро Головін.

Урочисті заходи, присвячені столітній річниці підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту відбулися у Практичній гавані Одеси.

Від імені Міністра внутрішніх справ України та за дорученням Голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін привітав військових моряків зі святом та вручив відомчі заохочувальні відзнаки МВС України – пістолети «Форт-17» – заступникові командуючого Військово-Морських Сил з бойової підготовки контр-адміралу Олексію Неїжпапі та командиру фрегата «Гетьман Сагайдачний» капітану другого рангу Денису Іваніну.

«Ми пишаємося вами. Флот є, а значить є держава України», – звернувся до присутніх В’ячеслав Аброськін.

Після урочистої церемонії гостей запросили на борт флагмана Військово-Морських Сил Збройних Сил України – фрегата «Гетьман Сагайдачний».

Джерело

 

 

Український інститут національної пам’яті вітає військовослужбовців Військово-Морських Сил Збройних Сил України зі сторіччям епохальної події, коли кораблі Чорноморського флоту підняли українські прапори на знак підпорядкування Українській Народній Республіці!

 

Історична довідка

Із кінця XVIII століття Північне Причорномор’я перебувало в складі Російської імперії, у портах на території України базувався Чорноморський флот, а моряки-українці складали 2/3 його особового складу.

У ході Української революції 1917-1921 років, у травні 1917 Перший Всеукраїнський військовий з’їзд визнав необхідність повної українізації Чорноморського флоту, тоді ж уперше було заявлено, що Чорноморський флот має стати частиною збройних сил України. 12 липня 1917 есмінець «Завидний» став першим кораблем, над яким піднято синьо-жовтий прапор.

25 (12) листопада у зв’язку з проголошенням ІІІ Універсалом Української Народної Республіки, багато кораблів підняли українські прапори, а в Севастополі відбувся велелюдний парад за участю військових. Про перехід на бік української влади заявили команди низки великих військових кораблів, зокрема крейсера «Пам’ять Меркурія» та лінкора-дредноута «Воля» – найпотужнішого корабля Чорноморського флоту.

У грудні 1917 року більшовикам вдалося захопити владу на Чорноморському флоті. Задля закріплення свого режиму вони вдалися до масового терору, згадуваного очевидцями під назвою “варфоломіївські ночі”. За різними оцінками, тільки 23-24 лютого 1919 року в Севастополі були вбиті 600 осіб – морських та сухопутних офіцерів, членів їхніх родин, жителів міста. 23 лютого більшовики стратили лідера кримськотатарського руху Номана Челебіджихана.

У 20-х числах квітня 1918 Кримська група військ УНР під командуванням підполковника Петра Болбочана разом із німцями звільнила Крим від більшовиків: 22 квітня українські війська зайняли Джанкой, 24 квітня – Сімферополь, 25 квітня – Бахчисарай.

29 квітня кораблі Чорноморського флоту перейшли під юрисдикцію Української Народної Республіки.

Детальнішу інформацію можна прочитати у матеріалі про Військово-морські сили Української революції 1917 – 1921 років.

Джерело

Зараз в Одесі. На відзначенні 100 ліття Українського війського флоту виносять прапор, який українські моряки піднімали над кораблями в 1918.

Військова традиція – це сила війська. Прапор Українського війського флоту на флагмані Військово-морських сил України «Гетьман Сагайдачний».

Gepostet von Alina Maiorova am Samstag, 28. April 2018

 

Інформаційна складова свята. Цікава і змістовна виставка від Українського інституту національної пам’яті.

В Одесі відкрили виставку “Український флот 1917-1921 рр.”, підготовлену Українським інститутом національної пам’яті спільно з Науково-дослідним інститутом українознавства.

 

Автор