У березні 2018 року населення продовжувало нарощувати гривневі та валютні депозити

У березні 2018 року тривав приплив коштів населення у банківську систему – як в національній, так і іноземній валюті. Такі тенденції відображають попередні дані “Грошово-кредитної статистики” за березень 2018 року.

За місяць залишки гривневих вкладів фізичних осіб у платоспроможних банках зросли на 1,0%. Активному їх залученню сприяло підвищення доходів населення та зростання привабливості гривневих депозитів на тлі зміцнення гривні.

З іншого боку, обсяг корпоративних депозитів у гривні залишився практично на рівні попереднього місяця. Це зумовлено значними податковими платежами, зокрема податку на прибуток підприємств, і перерахуваннями частини чистого прибутку державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями за 2017 рік.

Загалом за місяць сукупний портфель депозитів у національній валюті у платоспроможних банках помірно зріс – на 0,4% або 1,9 млрд грн до 484,2 млрд грн.

Також практично незмінними залишилися залишки депозитів у іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) у платоспроможних банках. Зростання валютних депозитів населення компенсувався їх зниженням на рахунках юридичних осіб внаслідок спрямування останніми коштів у ОВДП та на перерахування дивідендів за кордон.

Загальний портфель кредитів банків у національній валюті за підсумками березня зріс на 0,3% порівняно з лютим – до 581,8 млрд грн. Банки продовжили нарощувати гривневе кредитування населення (приріст за місяць становив 1,4%), в той час як портфель кредитів, виданих корпоративному сектору, залишилися на рівні попереднього місяця.

У відповідь на четверте поспіль підвищення Національним банком облікової ставки на початку березня банки відреагували підвищенням процентних ставок, насамперед для бізнесу.

Процентні ставки за новими гривневими депозитами для корпоративних клієнтів зросли за місяць з 10,2% до 11,0% річних. Як наслідок, вартість нових кредитів для бізнесу підвищилася – з 16,0% до 16,6% річних.

Водночас динаміка процентних ставок для фізичних осіб мала інше спрямування. З огляду на подальший приплив коштів населення банки утрималися від підвищення ставок за новими гривневими депозитами домогосподарств – вони навіть знизилися з 11,4% до 10,8% річних. Завдяки цьому дещо подешевшали і нові кредити для фізичних осіб.

Детальніше про основні тенденції грошово-кредитного ринку у березні 2018 року читайте наприкінці місяця у “Макроекономічному та монетарному огляді” (квітень 2018).

Джерело

Автор